Foci VB - Ványa bácsi kulturális antropológiai előzetese a világbajnoksághoz
Ványa bácsi kulturális antropológiai előzetese a világbajnoksághoz
Fotó: Moscow Times

Ványa bácsi kulturális antropológiai előzetese a világbajnoksághoz

Mártha BenceMártha Bence
2018/06/14 12:39

Ványa bácsi lesz az iránytűd Oroszországban a következő egy hónapban, ő lesz az, aki minden helyszínen ott van, a torna minden rezdülését érzékeli, és egyből kontextusba is helyezi számodra. Indul a világbajnokság, Ványa bácsi egyből kulturális antropológiai szempontból csap bele a pirogba. 

Zdrasztvuj neked, sőt beléd! 

Kamerád Ваня vagyok, de neked csak Ványa bácsi. A világbajnokság alatt én leszek a szemed Oroszország anyácska minden szegletében, a sztyeppétől az Uralon át Leningrádig mindenhol ott leszek, hogy neked ne kelljen az imperialista sajtó pártos híreiből tájékozódnod. Nekem higgy, ne a szemednek! 

волшебник, azaz varázslóволшебник, azaz varázsló Fotó: RT.com

Oroszország soha, de soha nem csal! Olvasom én is a nyugati sajtót, és pfejj, hát az hazugság mind. Kezdve azzal, hogy miként került Anyácskához a világbajnokság rendezése, folytatva a stadionépítésekkel, és az elnökünk személyével, illetve az embereivel… mind-mind fake news, semmi több. Orosz közmondásokkal fogom cáfolni az összes híresztelést. 

Бе́шеной соба́ке семь вёрст не крюк 

Egy őrült kutyának még hét verszta sem nagy kitérő - A verszta a metrikus rendszer előtti bevezetése előtti időkből származó mértékegység, kicsit több, mint egy km-t jelent, és azt jelenti nekünk, oroszoknak, hogy ha hivatalosan 14 milliárd euróba kerül egy világbajnokság megrendezése, akkor mi annyit fogunk fizetni érte. Értem én, hogy ez minden idők legdrágább világbajnoksága, de nálunk olyan magas az életszínvonal, hogy minden drágább, mint máshol. 

Balsoj (vagy balsaja?)Balsoj (vagy balsaja?) Fotó: The National

Любопы́тной Варва́ре на база́ре нос оторва́ли 

Kíváncsi Barbara orrát levágták a piacon - Nem kelll mindenről tudni, oké? Sem a vb költségvetése, sem a rendezési költségek nem tartoznak senkire a Dumán kívül. Da? 

В Ту́лу со свои́м самова́ром не е́здят 

Senki sem viszi magával a szamovárját Tulába - Tula a szamovárgyártás központja, azaz valami olyasmit jelent, mint nálatok az, hogy Rómában, mint a rómaiak. Ez jelen esetben elég fontos tanács, hiszen ha például az országod zászlaját magad köré csavarva, kifestett arccal meg akarsz inni egy vodkát valamelyik stadion melletti kocsmában, előfordulhat, hogy a meleg leheletet is kiverik belőled az orosz ultrák. Nálunk nem szokás barátkozni, sőt ha már itt tartunk, a heterótól eltérő szexuális irányultságodat sem biztos, hogy jó döntés reklámozni. Ehhez kapcsolódva tehát fogadd meg ezt is: Волко́в боя́ться -- в лес не ходи́ть. (Ha félsz a farkastól, ne menj az erdőbe.)

A farkas néha kijön az erdőbőlA farkas néha kijön az erdőből Fotó: Dirty Tackle

Для ми́лого дружка́ и серёжка из ушка́ 

Egy jó barátnak odaadom a fülbevalómat is - Nekünk, oroszoknak sok jó barátunk van. Érdemes megnézni például a világbajnokság helyszínének kiválasztását eldöntő szavazás eredményét: együtt pályáztak a belgák és a hollandok, aztán a spanyolok és a portugálok, az angolok meg egyedül, a huszonkét szavazóból mégis tizenhárom Anyácska pályázatát látta a legjobbnak. 

победапобеда Fotó: Artnet

Кто людей веселит, за того весь свет стоит 

Az ember nem tud ellenállni annak, aki megnevetteti - Oké, Vlagyimir Vlagyimirovics meghívta a világbajnokságra Sepp Blattert, aki a torna egyik díszvendége lesz. Szegény svájcit mindenféle koholt vádak alapján élete végéig eltiltották a labdarúgástól, de hát nem focizni jön, vagy mi a fene. 

Két folyton ártatlanul vádolt vezetőKét folyton ártatlanul vádolt vezető Fotó: VOA

Москва́ не сра́зу стро́илась 

Moszkva sem egy nap alatt épült - Kilenc új stadion épült fel a világbajnokságra, köztük a világ valaha volt legdrágább létesítményével, a Leningrádi Kresztovszkij Stadionnal, ami a végére kicsit több, mint egymilliárd euróból épült fel. Tudom, magyar fejjel szinte felfoghatatlan, hogy valami nem annyiból épül fel, mint amennyit szántak rá, de nálunk van itt ez a gazdasági blokád izé, amit azért kaptunk, mert elűztük a Krímről a megszállókat. Röhej. 

Не так стра́шен чёрт, как его́ малю́ют 

Az ördög nem olyan félelmetes, mint amilyennek lefestik - A vb szervezőbizottságának első embere az a Vitalij Mutko, akit az imperialista MOB élete végéig eltiltott az olimpiáktól, mert hagymázas álmaikban úgy vélték, hogy Anyácska sportolóit az állam doppingolta Szocsiban. Csak irigykednek! Amúgy is, ő szervezte minden idők legsikeresebb téli olimpiáját egy tengerparti üdülővárosban. Ki tud még ilyet rajtunk kívül, halljam? 

Olimpiai stadionból vb-stadion - hatékonyság, Duma a neved!Olimpiai stadionból vb-stadion - hatékonyság, Duma a neved! Fotó: RT.com

Не по́йман -- не во́р 

Amíg rajta nem kapják, a tolvaj is ártatlan - A FIFA kétmilliárd eurót zsebel be a világbajnokság tévés jogdíjaiból, de ebből csak 400 millió oszt vissza a csapatoknak. Ez mondjuk nem csak Anyácska vébéjén van így, hanem mindegyiken, de ahogy mondtam, nekünk nem kell pénz. 

Пуста́я бо́чка пуще гремит 

Az üres hordó kong a leghangosabban - Hála az égnek nem jutottak ki az amerikaiak, így velük nem lesz gond, de azért biztos sokan jönnek majd olyan országokból, akiknek sok minden újdonság lesz nálunk. Biztosan lesznek olyan helyszínek is, amiket talán túl távolinak tartanak a nézők, mint például az uráli Jekatyarinburg, vagy a kazah határ melletti Sztálingrád, de majd kivonul a dicsőséges Vörös Hadsereg, ha nem lenne elég néző. 

Семь раз отме́рь, оди́н отре́жь 

Hétszer mérj, mielőtt egyszer vágsz - Bár kicsit furcsának tűnhet, hogy milyen városokban épültek fel az új stadionok - tudom, Magyarországon az ilyesmi is ismeretlen -, higgyétek el, gondos mérlegelés előzte meg a harmadosztályú Mordovia Szaranszk új arénájának építését, és bár nincs első osztályú csapata Sztálingrádnak, Nyizsnij-Novgorodnak és Kalinyingrádnak sem, jó helyen lesznek ott az új létesítmények. Mi legalább nem a dzsungel közepén építkeztünk, oké?

Лучше добрые соседи, чем далёкая родня - inkább egy jó szomszéd, mint egy rossz rokonЛучше добрые соседи, чем далёкая родня - inkább egy jó szomszéd, mint egy rossz rokon Fotó: Google

В гостя́х хорошо́, а до́ма лу́чше 

Mindenhol jó, de legjobb otthon - megnyerjük ezt a világbajnokságot, ha minden meccsen lesz öt piros lap és három tizenegyes, akkor is!

Hozzászólások