Foci VB - Újabb botrány van kialakulóban a 2022-es katari világbajnokság körül
Újabb botrány van kialakulóban a 2022-es katari világbajnokság körül
Fotó: Europress/AFP

Újabb botrány van kialakulóban a 2022-es katari világbajnokság körül

Németh DánielNémeth Dániel
2018/07/29 16:47

CIA-ügynököket, egyetemi tanárokat, bloggereket fizettek le, hogy lejárassák a 2022-es focivébére pályázó országokat. Többek között ezzel vádolja a Sunday Times a katari szervezőket a lap birtokába jutott dokumentumok alapján.

Az újság által megszerzett bizonyítékok arra utalnak, hogy a katariak megbíztak egy amerikai PR-céget és néhány korábbi CIA-ügynököt, hogy lejáratókampányt folytassanak a rivális országok ellen. Főleg az erős ellenfélnek tartott Egyesült Államok és Ausztrália volt a kampány célpontja.

Fontos a lakosság támogatása

Egy nagy világversenyen - legyen szó olimpiáról vagy focivébéről - a lakosság támogatása mindig kiemelt fontosságú szempont. Sem a NOB, sem pedig a FIFA nem viszi szívesen olyan helyre az eseményt, ahol alacsony a támogatottság, és ahonnan várhatóan nagyobb az ellenállás a civilek részéről.

Ezért fontos minden rendező számára, hogy meggyőzze a saját lakosságát a pályázat várható előnyeiről. A Sunday Times szerint a katariak ezt a munkát akarták megnehezíteni. A lap által megszerzett e-mailek arra utalnak, hogy befolyásos embereket, újságírókat és bloggereket is lefizettek.

Az volt a feladatuk, hogy azt a benyomást keltsék: valójában az adott országban nincs is támogatottsága a rendezésnek.

033_5578916.jpg Fotó: Europress/AFP

A cikkben az áll, hogy a lejáratókampányban még egy professzornak is fizettek 9000 dollárt, hogy írjon egy jelentést a rendezés amerikai gazdaságra gyakorolt várható negatív hatásáról. Az újságírók és bloggerek negatív híreket terjesztettek a rendezésről, többek között a szóban forgó tanulmányt is.

Ausztráliában még egy tiltakozást is szerveztek egy amatőr rögbimeccsen. Az Egyesült Államokban pedig testnevelés tanárok egy csoportját bízták meg azzal, hogy az egyik kongresszusi politikusnál lobbizzanak a rendezés ellen. Mondván, hogy a pénznek jobb helye lenne a középiskolai sportban.

Nem ez az első botrány

A FIFA szabályzata tiltja, hogy a rivális országok bármilyen módon nyilatkozzanak a többiek pályázatáról. Ennek megfelelően amennyiben beigazolódnának a Sunday Times által felhozott vádak, annak akár súlyos következményei is lehetnének. Az Angol Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke, Lord Triesman szerint ebben az esetben nem szabad Katarban rendezni a tornát.

A katari rendezés körüli bizonytalanság okairól egy korábbi cikkünkben írtunk. 

Egyre nagyobb esély van arra, hogy nem Katar rendezi a 2022-es vébét | Hosszabbítás

Egyre nagyobb esély van arra, hogy Katar nem rendezheti meg a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot a fokozódó politikai kockázatok miatt - írja egy birtokukba jutott titkos jelentésre hivatkozva a BBC. A Cornerstone Global által jegyzett tanulmányban elsősorban az olajban gazdag Katar és a szomszédos országok között jelenleg is húzódó diplomáciai feszültség lehetséges hatásairól írnak.

Mindenesetre nem ez az első ügy, amiben vizsgálat indulhat a katariakkal szemben. Korábban korrupcióval vádolták az országot, végül azonban a FIFA lezárta az ügyet. A nyomozás során ugyanis nem találták bizonyítottnak, hogy a szervezők kapcsolatban álltak Mohamed bin Hammannal, a megvesztegetési ügy központi alakjával.

A vádakra Katar közleményben reagált, ebben tagadják, hogy bármilyen szabályt is megszegtek volna. "Alaposan átvizsgálták a pályázatunkat, minden információ előkerült. Többek között az amerikai ügyész, Michael Garcia által vezetett nyomozás során. Szigorúan betartottuk a FIFA szabályait és előírásait a 2018 és 2022-es világbajnoki pályázat során."

A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a tervek szerint november 21. és december 18. között bonyolítják le, de addig még jöhet egy-két csavar ebben a történetben.

via guardian

Hozzászólások