Foci VB - Nem kell többé futball
Nem kell többé futball

Nem kell többé futball

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/06/13 10:56

Nehezen aludtam el tegnap. Sokáig forgolódtam.

Pedig nyitómeccshez képest első osztályú volt. Láttunk gólokat. Volt fordulat. Remek taktikai csata. Mégis csalódott voltam. Vagy inkább zaklatott.

Miért így kellett eldőlnie? Mert kétségeink ne legyenek: ha nincs büntető, nem kap ki Horvátország.

És nem volt büntető.

„…akkor nem kell többé futball.”- mondta Niko Kovac, a horvát szövetségi kapitány a meccs után. És gyanítom, nem csak én éreztem hasonlóan.

Nem csak azért, mert az a csapat, amely leginkább képvisel itt minket a Kárpát-medencében kikapott. Nem. Józan ésszel másra nem is számíthattam.

Minden ugyan úgy megy tovább. Lehet itt tizenkettedik asszisztens a kapuk mögött, csipogó órák, és gólvonal-technológia. Lehet meccsenként bocsánatot kérni, mint négy éve Mexikótól és Angliától.

Ez már a futball része. Úgy érzem példátlan népszerűségének egyik legfőbb oka. Hiányzik az igazságosság, ezért tökéletes leképezése a való életnek.

A szorgosan lefektetett szabályrendszer és a technikai innováció ellenére az emberi hibák lehetősége páratlan. Lassan annyira, hogy már fel sem tűnik. Most is elég egy kézlegyintés, és a jól ismert magyarázó szavak: „ha nincs büntető is 2-1, többet volt a labda a braziloknál, többet tettek a sikerért, megérdemelték” stb. És ez így sokkal életszerűbb, mintha tisztán, világos szabályok mentén dőlne el.

A baj az, hogy egy tizenegyes kapcsán már nincs is beszédtéma. Annyira természetes. Meg nem adott gólok, három sárga egy játékosnak. Az már igen. Az csemege.

Mindegy.

Nálam más világbajnokság kezdődött. Brazília-Horvátország 1-1.

Kíváncsi vagyok, így ki jut tovább.

Mert kell még futball.

Hozzászólások