Foci VB - Negyeddöntők csodái
Negyeddöntők csodái

Negyeddöntők csodái

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/07/03 10:30

Egy picit lenyugodott, talán el is laposodott ez a brazíliai-vb. Még akkor is, ha láthattunk öt olyan párharcot, ahol nem volt elég kilencven perc a döntéshez. Hogy mi hiányzott? Először is a gólok. Összesen 11 a nyolcaddöntők rendes játékidejében. Átlagban feleannyi, mint a csoportmeccsek során.

De még inkább a meglepetés. Addig, amíg a kieső nagy csapatok miatt már megkapta a vb a „meglepetések-tornája” jelzőt, az egyenes kieséses szakaszban minden úgy történt, ahogy azt várni lehetett. Ám minden a helyére kerülhet, ha történik valami különleges az elkövetkező napokban. Mint ahogy az elmúlt bő húsz évben is előfordult már, hogy a torna ezen szakaszában nem minden úgy alakult, ahogy azt várni lehetett.

3. Németország - Horvátország 0-3 (1998)

Jó, elismerem, ez már egy sebzett német válogatott volt Thonnal, Tarnattal, Heinrichhel és a 37 éves Mathäusszal a csapatban. Ám friss Európa bajnokként játszhatott és veretlenül lett csoportelső. A Mexikó elleni nyolcaddöntőben már rezgett a léc. Klinsmann és Bierhoff utolsó negyedórás góljai kellettek a fordításhoz, és ahhoz, hogy talán minden idők legjobb horvát válogatottjával szemben egyáltalán összejöjjön a találka. (és itt könnyen párhuzamra lelhetünk a közelgő Hollandia-Costa Rica meccsel). Hogy miért nem adtak sokan esélyt a végül a torna gólkirályi címét begyűjtő Sukerrel, Bobannal vagy Prosineckivel felálló horvát válogatottnak? Nos, a Japán és Jamaica elleni nyögvenyelős győzelmek, illetve az a vereség Argentínától nem ígért sok jót. Mint ahogy Románia is sokáig jobbnak tűnt, végül Suker büntetőből szerzett góljával jutott tovább déli szomszédunk. Hogy aztán július 4-án már szebbnél-szebb gólokkal (Jarni, Vlaovic, Suker) általános meglepetésre felülmúlja a német válogatottat. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Wörns első félidei kiállítása nélkül ez aligha fordulhatott volna elő. Így viszont a horvátok meg sem álltak a dobogóig, a német fociban pedig egy jó pár éven keresztül tartó válságidőszak jött, ami a kétezres évek teljes átszervezéséhez vezetett.

2. Spanyolország – Dél-Korea 0-0 te. 3-5 (2002)

Újabb szégyenteljes fejezet a vb-k történetében. Az olaszok elleni nyolcaddöntő kapcsán már említettem a koreai hátszelet, amely példátlan módon érem közelbe fújta az ázsiai csapatot. A csoportmeccsek során meggyőzően teljesítő, és mindhárom ellenfelének (Paraguay, Dél-Afrika, Szlovénia) hármat rúgó spanyolok csak Írország ellen torpantak meg egy kicsit, itt büntetőpárbaj is kellett a Casillasszal, Puyollal, Hierróval, Morientesszel vagy éppen Raullal felálló spanyoloknak. 52 év után játszhatott volna újra elődöntőt Spanyolország, és a pályán mindent meg is tett érte. Szerzett szabályos gólt is, ám az egyiptomi Gamal Al-Ghandour nem adta meg, végig komolyan segítve a hazaiakat. Igaz, a tizenegyes párbajt meg kellett nyerni, és a koreaiak nem hibáztak, Joaquin viszont igen. Spanyolországnak még nyolc évet kellett várnia az igazi sikerig. Ázsiai válogatott pedig azóta sem jutott ilyen magaslatokra.

1. Németország – Bulgária 1-2 (1994)

Lehet azon vitatkozni, mennyivel nagyobb meglepetés egy Stoichkovval, Balakovval felálló Bulgária négy közé kerülése, mint a klasszis nélkül oda jutó Dél-Koreáé. Ám ha az ellenfeleket nézzük, akkor már más a helyzet, hiszen a világbajnokságokon évtizedek óta alul teljesítő spanyolok helyett itt a címvédő, az amerikai tornát megelőző három vb-n döntőt játszó német válogatott volt a szenvedő fél. Bulgária úgy érkezett az USA-ba, hogy szeretett volna végre vb-meccset nyerni, hiszen korábban ötből ötször maradt nyeretlen, 16 találkozón nem tudott győzelmet felmutatni, és így a leghosszabb ilyen sorozatot mondhatta magáénak. A csoportban aztán úgy indított, ahogyan azt mindenki várta: egy Argentína elleni 0-4-el. Utána viszont Görögország ellen jött a várva várt siker, Nigéria ellen a csoport második helye is meg lett. Mexikót pedig büntetőkkel sikerült búcsúztatni. Ennek ellenére finoman szólva nem sokat vártak a csapattól. A németek vezettek is Matthäus találatával, jött viszont Stoichkov és Letchkov (alias Máris szomszéd), mindössze három perc leforgása alatt összehozva a fordítást. A hírek szerint több napos ünneplés és olyan bronzmeccs következett (Svédország 0-4), amilyen. Ám Bulgáriának sikerült olyan ikonikus alakokat adnia a vb-történelemnek, mint a korábban említett Letchkov, vagy a kőkemény védő, Trifon Ivanov, akik kinézetük alapján könnyedén vésődtek a szurkolók hosszú távú memóriájába.

Hozzászólások