Foci VB - Messi lesz a döntő faktor?
Messi lesz a döntő faktor?
Fotó: Europress/Getty

Messi lesz a döntő faktor?

Buzás GáborBuzás Gábor
2014/07/13 14:48

A mai napon véget ér az egy hónapja tartó fociünnep. Magyar idő szerint 21 órakor kezdődik a döntő, melyet a világbajnokság történetében harmadszor játszik Argentína és Németország, és ezzel ez lett a leggyakoribb párosítás. 1986-ban Argentína győzött 3-2-re (azóta sem esett ennyi gól VB-döntőben), 1990-ben pedig az akkor még NSZK 1-0-s sikerrel vágott vissza. A legfontosabb érintettek beszéltek a döntőről, különös tekintettel Messi szerepére:

Joachim Löw:

"Az argentin csapat nem csak Messiből áll. Aki így gondolja, az nagyon nagyot téved. Vannak más, igen erős támadóik, mint Sergio Aguero és Angel Di Maria. Ez a válogatott nem egyedül Messire épül. Jól szervezett, kompakt csapat, jobb, mint 2010-ben. Messi természetesen döntő tényező lehet, de az argentin csapat rendkívül erős, ezért szoros döntőre és hihetetlen párharcokra számítok."

Alejandro Sabella szívesen emlékszik vissza a 28 évvel ezelőtti argentin-németre:

"Először is, remélem, hogy ugyanaz lesz a végeredmény, mint ami 1986-ban volt. Brazíliában voltam, amikor 28 éve azt a döntőt játszották Maradonáék, és bizony akadnak hasonlóságok a mostani mérkőzéssel. Beszéltünk a középpálya fontosságáról, amely a csapat gerincét adja. A csapatoknak folyamatosan játszaniuk kell a világbajnokságon, amihez mentális és fizikai erőre, valamint kitartásra van szükség, és mindez csak akkor lehet elegendő, ha pozitív attitűddel párosul."

Lionel Messi:

"Az álmaim valóra válnak ezekben a hetekben, ami a csapat kemény, áldozatos munkájának köszönhető. Mindent beleadtunk az első meccstől kezdve. Tudtuk, hogy sikerülhet. Az argentin nép elvitt minket a döntőig. Az álom azonban még nem ért véget, a döntőben is győzni akarunk, és készen állunk!"

David Beckham:

"Messi rengeteg örömet szerez az embereknek a játékával, de az teszi igazán különlegessé, hogy rendkívüli csapatjátékos is. Fantasztikus tehetsége van, de számára a győzelem a legfontosabb. Ha a csapatból más szerez gólt, mindig Messi az első, aki a gólszerző nyakába ugrik, és azt hiszem, ez nagyon sokat elmond róla."

Mindehhez (nem) mellékesen annyit hozzáfűznénk, hogy Messi állítólag kimerült. Édesapja, Jorge mondta ezt két napja. Kérdés, hogy valóban így van-e, vagy csak az ellenfél altatása a cél?

Az érdekeltek után álljon itt két futballszakíró jóval konkrétabb véleménye is a döntőről:

Alan Smith, a Telegraph szakírója:

"A németek azt állítják, hogy megvan a tervük a döntőre. Megbeszélték a Lionel Messi által hordozott veszélyeket, és kidolgozták a megoldást ellene. De vajon mi lesz az? A hollandoknál Nigel de Jong őrizte Messit, egészen addig, amíg el nem fogyott az ereje. A németeknek viszont nincs olyan játékosuk, mint de Jong. Sami Khedirát rá lehetne állítani az argentin sztárra, de ezzel jócskán csökkennének a középpályás támadásra fordítható energiái. Bastian Schweinsteiger már más típusú játékos, de őt is nehéz elképzelni egy ennyire egydimenziós szerepkörben. Azt gondolom tehát, hogy a németek nem fognak egyetlen játékost állítani Messire, hanem ugyanazt tervezik, amit az egész tornán követtek: annyira leszűkítik az ellenfél támadóinak területét, hogy Manuel Neuer valójában a söprögető lesz."

Szathmári Attila, a hosszabbitas.hu szakértője:

"Az argentin válogatott ezen a tornán még nem játszott hátrányban, nagy kérdés, hogy egy ilyen szituációban hogyan képesek reagálni. A németek viszont Ghána ellen már bizonyítottak nehéz helyzetben. Ez lélektanilag nagy előny lehet. Érzésem szerint abban a csapatrészben fog eldőlni a mérkőzés, ahol a legnagyobb a különbség a két válogatott között: ez pedig a kapusposzt. Noha Romero az egyenes kieséses szakaszban még gólt sem kapott, nem képvisel olyan szintet, mint Manuel Neuer."

Forrás: yahoo.eurosport.com

Hozzászólások