Foci VB - Hummels pálfordulása
Hummels pálfordulása
Fotó: Europress/AFP

Hummels pálfordulása

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/07/07 21:09

"2012-nek vége" - mondta Mats Hummels a Franciaország elleni győztes gólja után.

Nem egy merész állítás. Mindenki tudja, milyen évet írunk. De ez a "2012" nem csak egy évszám. Ez a négy szám így együttesen különböző kérdések, problémák és konfliktusok összességét jelentette Hummelsnél és a német válogatottnál. Ha szeretnénk megérteni, hogy miért változtak meg a dolgok, vissza kell tekintenünk.

Két évvel ezelőtt, az Európa-bajnokságon mindenki trófeát várt a németektől. Aztán jött az olasz Mario Balotelli és kiütötte őket. A csatár az első gólt Antonio Cassano beadásából érte el. Hummels közel volt ugyan, de nem sikerült megakadályoznia az ívelést. Joachim Löw, a 2-1-es vereség után nyíltan hibáztatta az akkor 23 éves Hummelst, ő viszont úgy érezte, ez túl kemény vád, ráadásul nem az első alkalommal. Löw azt is nehezményezte, hogy túl sok hosszú átadással próbálkozik a nyugodt labdajáratás helyett. És nem vette jó néven a védő túlzottan magabiztos viselkedését sem.

"Nem vagyok az a fajta srác, aki azonnal megy a hátsó sorba, ahol talán lennem kellett volna abban az időben. Lehet, hogy csak én éreztem magam egy magasabb pozícióban a [csapat] hierarchiában, mint ahová valójában tartoztam. Elképzelhető, hogy egy kicsit lázadó is voltam az elején."

Aki közelebbről ismeri, tudja, ez nem csak lehetséges, hanem minden bizonnyal így is volt.

"A német labdarúgó szövetségnél nem szeretik a kritikát." - mondta Hummels 2013 szeptemberében. A zavarodott Löw azt válaszolta: "Ezt el kell, hogy magyarázza nekem személyesen."

2012-ben, Hummels volt a szókimondó vezetője a válogatotton belül az ún. "Dortmund-csoportnak" (Marcel Schmelzer, Mario Götze, Ilkay Gündogan és a dortmundi születésű Marco Reus tartozott még ide.) Hummels, csakúgy, mint klubedzője, Klopp azt nehezményezte, hogy kivételeznek a Bayern játékosokkal ("Könnyebb bejutni a nemzeti csapatba, ha a Bayernből jössz", a védő szerint).

Joachim Löw egyébként nem rejtette véka alá, hogy a Bayern lassabb, labdabirtoklásra építő játékával szimpatizál. Hummels aztán a kispadon találta magát a legfontosabb vb-selejtezőkön. Nem volt boldog, és nem titkolta csalódottságát sem. A Német Labdarúgó Szövetségnek sikerült titokban tartania a dolgokat: a teljes történetet a mai napig nem ismerhetjük, de a helyzet annyira elviselhetetlenné vált, hogy a játékos-szakszervezetnek is közbe kellett avatkoznia.

Mindazok a szavak, amelyeket a vb előtt oly sokszor hallhattunk Joachim Löwtől és a tapasztaltabb játékosoktól: "be kell állni a sorba" mind Hummels felé irányultak.

Brazíliában Per Mertesacker és Jerome Boateng tűnt első számú jelöltnek a belső védő pozícióra. Hummelsnek maradt volna a kispad. Ez végül nem valósult meg, mert Lahm középpályára kerülésével Boateng kiment a szélre, Hummels pedig visszatért a csapatba. Soha nem tudjuk meg, hogy mennyire lett volna bomlasztó tényező a padon, vagy lett volna csapatember. Mert az látszott, hogy Mertesacker egyértelműen az utóbbi tudott lenni, teljes mellszélességgel támogatta a pályán lévő többieket, amikor kimaradt Franciaország ellen.

A vb-n  Hummels eddig nem csak két gólt szerzett, de igazi vezére is volt a védelemnek. Mindenkit meglepett az összhang. Még azt a szokását is „elfelejtette”, hogy közönyösnek mutatkozzon a pályán.

"Az, ahogy harcolt a labdáért, szenzációs volt. Mindig a megfelelő helyen tartózkodott." - mondta Löw, az 1-0-s győzelem után. Hummels a párharcai 71%-át megnyerte, a La Gazetta dello Sport egyszerűen „óriásnak” nevezte.

Hummels viszont okos srác, szerényen reagált a dicsérő szavakra:

"Csak szerencsém volt, hogy mindig a  megfelelő helyen voltam." - mondta, miután őt választották a meccs emberének. Ő lett a sikerek egyik arca Manuel Neuer és Thomas Müller mellett. Kapcsolati szinten a dolgok szintén megváltoztak:

"Löwnek  és nekem is szükségem volt egy kis időre, hogy megszokjuk egymást. Most már a folyamat végén vagyunk." - mondta nemrég Hummels.

Azt érezni, hogy az edző megtanult bízni játékosában, és fordítva. Ez abban segített, hogy ne legyen hatalmi harc a színfalak mögött, és persze a csapatnak is taktikailag. Löw már nem ellenzi, hogy egy–egy gyors íveléssel Hummels rögtön a támadókat játssza meg.

Ám ostobaság lenne azt hinni, hogy ennyi elég ahhoz, hogy Németország elkerülje a harmadik egymást követő elődöntőbeli vereséget. Még akkor is, ha a légkör valóban sokkal kevésbé terhes, mint az Eb idején. De 2012-nek valóban vége, Hummels és Löw lezárhatja az Olaszország elleni vereséget, és új lapot nyithat.

Brazília legyőzése még többet segíthet ebben.

Az írás az espn.com-on, Raphael Honigstein tollából megjelent cikk alapján készült.

(A teljes cikk angolul itt elérhető)

Hozzászólások