Foci VB - Hogyan váltak a pontrúgások az angol válogatott sikerének kulcsává a vb-n?
Hogyan váltak a pontrúgások az angol válogatott sikerének kulcsává a vb-n?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan váltak a pontrúgások az angol válogatott sikerének kulcsává a vb-n?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/07/11 16:59

Az angol válogatott 1990 óta nem látott sikert ért el azzal, hogy éremért játszhat az idei világbajnokságon. Ez a csapat egyszerre kerüli el sok korábbi angol válogatott hibáit, illetve teljesít jobban a játék több elemében is. Ezek közé tartoznak a pontrúgások (szögletek, szabadrúgások, tizenegyesek). 

A régi angol játékmodellnek mindig is alapeleme volt a pontrúgás, illetve a párharcok megnyerése a levegőben. Azonban az évek során ezt emberfogással, illetve a Rafa Benítez által meghonosított zónavédekezéssel egyre jobban kivédekezték, hiába voltak kiváló rúgótechnikájú játékosaik. Az angolok 11 gólt szereztek ezen a tornán, ezek közül csak 3 született akcióból (open play), a többi mind pontrúgásból, és egy kivételével az összes tizenegyesüket szöglet vagy szabadrúgás után harcolták ki. 

A VAR megjelenése egy újabb tényező, ami miatt ez felértékelődik, hiszen a védők kevésbé úszhatnak meg lerántásokat a tizenhatoson belül.

Gareth Southgate több sportágat és nemzetet is tanulmányozott annak érdekében, hogy a futball ezen területén fejleszthessen. Ehhez elment NBA (Minnesota Timberwolves) és NFL csapatokhoz (Minnesota Vikings, New England Patriots, Seattle Seahawks), hogy azok játékát tanulmányozva, és edzőikkel beszélve megértse, hogyan tudnak adott területen, álló pozícióból indulva előnyt szerezni, játékosok összehangolt és megtervezett mozgásával.

Az NBA-ben a Boston Celtics edzője, Brad Stevens rendelkezik a legkiválóbb alapvonali és oldalvonali bedobások utáni játékokkal.

A 4-es játékos mozgásával megosztja két védő figyelmét a palánk alatt, területet alakít ki.A 4-es játékos mozgásával megosztja két védő figyelmét a palánk alatt, területet alakít ki. Kép: Youtube

A 7-es játékos kimozog a szabad területre, és egy üres tempódobást dobhat rá.A 7-es játékos kimozog a szabad területre, és egy üres tempódobást dobhat rá. Kép: Youtube

Az NFL-ben az ún. „pick playek” szimulálhatnak a fociban szögletekhez vagy oldalsó szabadrúgásokhoz hasonló szituációkat. Íme egy jelenet a New England Patriots csapatától, amely touchdownt eredményezett a New Orleans Saints ellen.

Cooks ad egy zárást a Saints védőjének, Dorsett befelé mozog. A slotból Hogan szabadon száguldhat.Kép: YoutubeHogan üresen kapja a passzt Tom Brady-től.Hogan üresen kapja a passzt Tom Brady-től. Kép: Youtube

Az angol szövetség az első, Tunézia elleni mérkőzés után panaszt nyújtott be a FIFA-nál, hogy a tizenhatoson belül rendszeresen szabálytalanul fogták Harry Kane-t. Panama, Kolumbia ellen kaptak is tizenegyest szöglet során elkövetett szabálytalanságok miatt.

Young egy enyhe blokkal segít Stonesnak, hogy lerázza emberét, miközben ő lendületből tör a kapura.Young egy enyhe blokkal segít Stonesnak, hogy lerázza emberét, miközben ő lendületből tör a kapura. Kép: YoutubeStones üresen fejelhet. Érdemes megnézni a Kane és Magiure elleni védekezést.Stones üresen fejelhet. Érdemes megnézni a Kane és Magiure elleni védekezést. Fotó: Europress/AFPA szerelemvonat, ahogy Glenn Hoddle nevezte el. A Lincoln City két éven át alkalmazta, így ismerte meg Southgate.A szerelemvonat, ahogy Glenn Hoddle nevezte el. A Lincoln City két éven át alkalmazta, így ismerte meg Southgate. Fotó: Europress/AFPMire fel tudják venni a védők a támadókat, ők már lendületből robbannak a labdára.Mire fel tudják venni a védők a támadókat, ők már lendületből robbannak a labdára. Fotó: Europress/AFP

Természetesen nem árt, ha Kieran Trippier olyan kiváló labdákat ad be, mint amilyeneket ezen a tornán. A Tottenham jobbhátvédje egész tornán kiválóan rúgja a pontrúgásokat Ashley Younggal egyetemben, amely az angol válogatott egyik rettegett fegyverévé nőtte ki magát, és olyan fizikálisan és levegőben erős csapatok ellen is hatásosnak bizonyult, mint Svédország. 

A horvátoknak erre mindenképpen figyelniük kell szerdán, különben könnyen lehet, hogy ahogy 20 éve, úgy most is a bronzéremért kell majd pályára lépniük a világbajnokságon. 

Southgate bebizonyította, hogy nyitott szemmel, füllel és aggyal járva olyan részleteket dolgozhat ki, amelyek mindent eldöntő előnyt adhatnak ennek a csapatnak egy olyan tornán, ahol a korlátozott edzési idő miatt a taktikai edzések száma elenyésző, hatalmas előnyt jelenthet egy-egy pontrúgásból szerzett gól, hiszen az akciógólokhoz szükséges komplexebb edzői munkát igénylő feladatok nehezebb leoktatni rövid időn belül.

Hozzászólások