Foci VB - Hogyan érheti be vagy szárnyalhatja túl ez a francia generáció az 1998-ban vb-győztes és a 2000-es évek francia válogatottját?
Hogyan érheti be vagy szárnyalhatja túl ez a francia generáció az 1998-ban vb-győztes és a 2000-es évek francia válogatottját?
Fotó: Europress/AFP

Hogyan érheti be vagy szárnyalhatja túl ez a francia generáció az 1998-ban vb-győztes és a 2000-es évek francia válogatottját?

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/07/18 16:34

Amikor Didier Deschamps átvette a francia válogatott irányítását, a csapatot káosz vette körül. 2010-ben Dél-Afrikában Nicolas Anelkát hazaküldték a csoportmérkőzések alatt, mert obszcén szavakkal sértegette Raymond Domenechet, amikor lecserélte őt a szünetben Mexikó ellen. Másnap több játékos is bojkottálta az edzést, kiestek a csoportkörben, és a szövetség elnöke és a kapitány is távozott. A cikkben Darko Dukić elemzését is felhasználtuk.

Laurent Blanc vette át Domenech helyét, de a spanyolok elleni Eb-negyeddöntőben szenvedett vereség után ő is távozott. Korábbi csapattársa, Didier Deschamps vette át a helyét. 2014-ben volt az első nagy torna, ahol a Griezmann-Pogba-féle generáció feltűnt, végül a negyeddöntőben estek ki a későbbi vb-győztes németek ellen Mats Hummels fejesével. A jelek azonban bizakodásra adtak okot. 2016-ban az egyik favoritok voltak az utolsó olyan Eb-n, amit egy nemzet rendezett. Hiába voltak a torna legjobb csapata, Portugália védelmét nem tudták feltörni, és végül Éder hosszabbításban lőtt góljával kikaptak Párizsban, pedig Cristiano Ronaldót az első félidő derekán le kellett cserélni sérülés miatt.

Ami a legnagyobb változást jelentette ezen a vb-n, az két tényező. 

1.) Hihetetlenül fiatal játékosok törtek be és váltak meghatározó emberekké (Mbappé); 

2.) Megértette, hogyan kell játékosait a legjobb pozícióba tenni, hogy sikeresen teljesítsenek. Paul Pogba volt a legékesebb példája ennek, aki a 4-2-3-1-es játékrendszerben a double pivot (két védekező középpályás) posztja helyett szabadabban játszhatott, hiszen Kanté és Matuidi is segített a védekezésben. Emellett nem félt olyan embereket betenni, mint Giroud, aki nem a leglátványosabb technikájú játékos, ám tökéletesen ellátta azokat a feladatokat, amik ellátására Deschamps-nak szüksége volt (letámadás, a labda megtartása, fejpárbajok).

Nem szabad elfelejteni, hogy ez a legfiatalabb világbajnok csapat az elmúlt 62 évben (25,4 év átlagéletkor), így rengeteg idejük lesz további vb-ken és Eb-ken dominálni. Griezmann 27, Pogba és Varane 25, Umtiti és Fekir 24, Dembélé 21, Mbappé 19 éves. A 2020-as Eb-n és a katari vb-n is kiváló lehetőségük lesz elérni, vagy akár túlszárnyalni a Zidane-Henry-Blanc-Thuram-Barthez-féle generáció sikereit.

Ennek ellenére nem egy taktikailag vagy játékstílus szempontjából szofisztikált csapatról beszélünk. A kaput eltaláló francia lövések 41.4%-a a hálóban kötött ki, ez 1966-os vb óta a legjobb mutató az aktuális világbajnoktól.

francia_elemzés.jpg

A francia labdarúgás nem stílusban gondolkodik, ellenben a brazilokkal például. Náluk a stílus következmény, ahogy Európában szinte az összes válogatottnál, kivéve a spanyolokat, ahol a Real Madrid és a Barcelona játékstílusa és játékkoncepciója keveredik egymással (Ferenczi Attila). Ezért sokféle francia játékos van. Van fizikális játékos, gyors, jól cselező játékos, esetleg olyan, aki a játék több elemében is kitűnik (Pogba).

Franciaországban rengeteg szegény gyerek focizik. Edzőik magasan képzettek, komolyan veszik munkájukat, hiszen a gyerekek fejlődése szempontjából legérzékenyebb korban vannak a fiatalok. A vasárnap pályára lépő franciák fele Párizs vagy Lyon elővárosában nevelkedett. Mbappé, Pogba, Kanté, Matuidi párizsi, Umtiti, Fekir és Tolisso lyoni elővárosok gyermekei voltak. Egy globális elemzés megmutatja (Darko Dukić), hogy Párizs a legnagyobb tengere a világbajnoki résztvevők tehetségeinek. A 15 Párizsban született vb-n résztvevő játékosból csak hét volt francia, mások Szenegál, Marokkó, Tunézia és Portugália csapatait erősítették. Dukić megjegyzi, hogy az elmúlt öt vb-n 60 párizsi szülött vett részt, őket Buenos Aires követi 50-nel. Továbbá olyan játékosok is Párizsban születtek, mint Riyad Mahrez, aki képességei alapján könnyedén megüti a vb színvonalát. 2002 óta 216 világbajnokságon pályára lépő játékos született Franciaországban, 68-cal több, mint a második legtöbb játékost adó Brazília.

táblázat.jpg A legtöbb vb-résztvevő játékost adó városok 2002-2018 közöttFotó: runrepeat.com

Minden elővároshoz tartoznak régió által támogatott sportklubok, képzett edzőkkel. A hangsúly inkább a játékosok fejlesztésén van, semmint az eredményeken. Az AS Bondy-ban Mbappé a két évvel idősebbek között játszott, mert így tudott fejlődni, és nem az az elsődleges, hogy Mbappéval agyonvernék az ő korosztályában az ellenfeleket. Innen kerülnek szövetségileg támogatott akadémiákra a gyerekek, ahol hét közben tanulnak és edzenek, hétvégén pedig hazatérnek játszani klubjaikba. 

Érdemes volt megfigyelni az ünneplés képeit, mennyire szeretik egymást ezek a játékosok. Azok a csapatok, melynek tagjai nem szeretik egymást, nem tudnak nagy sikereket elérni. Nem a bőrszínük, vagy bevándorló mivoltuk a siker titka (hiszen jobb játékosok, mint afrikai társaik, akik nem vándoroltak át Franciaországba), hanem a francia utánpótlás rendszer és saját elhivatottságuk dicsérete.  

via

Hozzászólások