Foci VB - Ezért fordíthatott Hollandia?
Ezért fordíthatott Hollandia?
(Fotó:Europress/Getty)

Ezért fordíthatott Hollandia?


2014/06/30 12:50

A gólbíró és a szabadrúgásoknál használt spray mellett van még egy érdekes "újítása" a brazíliai labdarúgó világbajnokságnak, amely a vasárnapi holland-mexikói nyolcaddöntőn kapott fontos szerepet. A "hűsítő szünet"-ként ismertté vált játékmegszakításról van szó, amelyet ezen a találkozón alkalmaztak először hivatalosan a torna során. A FIFA a Brazíliában várható meleg időjárás miatt (elsősorban a délutáni meccsek vonatkozásában) sokáig gondolkozott a kötelező jellegű szünet elrendelésén, ám végül az a döntés született, hogy csak akkor lesz játékmegszakítás, ha ezt az adott napi időjárási körülmények indokolttá teszik.

A Fortalezában rendezett Hollandia-Mexikó találkozón aztán mindkét félidőben (a 39 fokos hőség miatt) szükség volt erre, így a meccset vezető portugál Pedro Proenca döntése értelmében három-három percig állt a játék, melynek során a játékosok frissítőt vehettek magukhoz és némi taktikai átrendeződésre is volt lehetőség. A hosszabbitas.hu-nak nyilatkozó Hajdú B. István szerint ez egyfajta időkérésnek is felfogható, így a hátrányban lévő hollandok edzője, Louis van Gaal a hajrára talán ennek is köszönhetően tudta átszervezni csapatát.

A 2014-es vb-n érvényben lévő FIFA szabályok szerint akkor kell elgondolkozni a frissítő szünet elrendelésén, ha a stadionban 32 fok fölé megy a hőmérséklet. Ha a létesítmény orvosi vezetője javaslatát a FIFA szakemberei is elfogadják, akkor a félidők harmincaik perce környékén kell elrendelni a 3 perces pihenőt.

A szünet (cooling break) kapcsán persze a vb-témákban igencsak felpörgő Twitteren is özönlöttek az ötletes hozzászólások. Közülük az alábbi volt talán a leghumorosabb, amely a 2022-es katari vb-n (már ha ott lesz egyáltalán, de ez egy másik sztori..) várható brutális meleg kapcsán vázolja az ottani meccsek lefolyását:

Hozzászólások