Foci VB - Ez a vébé visszaadta a válogatott futball hitelességét
Ez a vébé visszaadta a válogatott futball hitelességét
Fotó: Europress/AFP

Ez a vébé visszaadta a válogatott futball hitelességét

Mátrai MárkMátrai Márk
2018/07/17 13:51

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság is bekerült a történelemkönyvekbe. Itt az ideje számot vetni, mit is láthattunk az elmúlt egy hónapban, amely az új évezred legjobb foci vb-jét hozta.

Az elmúlt hónapban a labdarúgás legnagyobb eseménye töltötte ki mindennapjainkat, lássuk tehát, miről is marad emlékezetes ez a torna! Megnézzük, mely csapatok játékosok voltak a vb hősei és citromdíjasai, hogyan debütált a VAR, és a jövőt illetően mire számíthatunk a válogatott futball krémjétől.

Csúcspontok:

 •  A franciák egyéni képességeinek diadala
 • A horvátok meséje, második legkisebb országként játszottak vb-döntőt
 • Anglia ismét bizakodóan tekint a jövőbe (és a jelenbe) és végre nyert egy büntető-párbajt
 • Belgium arany/bronzgenerációja végre befutott egy nagytornán
 • VAR megjelenése a világ legnagyobb színpadán
 • Japán kevesebb sárga lappal előzte meg Szenegált
 • Cristiano Ronaldo mesterhármasa Spanyolország ellen
 • A világ elfogadta, hogy Kylian Mbappé veszi majd át a stafétát Messitől és Ronaldótól

Mélypontok:

 • A Real Madrid lékelte meg Spanyolország vb-jét Julen Lopetegui leigazolásával
 • Németország katasztrofális teljesítménye
 • Neymar bántóan kevés tisztelete a játék iránt
 • Argentína káosza

Szakmai gondolatok:

Az idei világbajnokság kiemelte a pontrúgások jelentőségét. 71 gól született pontrúgást követően, ami megdöntötte az eddigi 62-es rekordot 1998-ból. A pontrúgások sikeressége a jövőben is számottevő lesz majd a VAR bevezetése által. A védők sokkal kevésbé tudnak majd megúszni mezhúzásokat, lökéseket, lerántásokat, miközben a labda a levegőben van. Kizárólag a Premier League-ben és az UEFA-tornákon nem használják az eszközt a következő szezonban, az összes topliga már használni fogja.  

A labdabirtokló csapatok nem tudtak dominálni a tornán. Azok a csapatok, amelyek sokat birtokolták a labdát (spanyolok, németek), gyengén teljesítettek. Ez nem azt jelenti, hogy a labdabirtoklásra épülő támadófutball kihalóban van, inkább azt, hogy egyéb tényezők közbenjárása következtében (Spanyol szövetség és a Real Madrid közti „háború” Lopetegui madridi megbízatása kapcsán, valamint rossz személyzeti döntések Joachim Löwtől) nem tudták érvényre juttatni labdabirtoklási fölényüket.

 kép3.jpg Opta: Aswhin Raman


x=sikeres cselek/90perc

y=lövések a tizenhatoson belül+lövéseket előkészítő passzok/90 perc

Ezek a számok ha nem is adnak egy teljes képet a játékosok teljesítményéről, Neymar így is kiemelkedő volt, annak ellenére, hogy Coutinho játéka vezette előre igazán Brazíliát. Hazard és Mbappé a torna legjobbjai közé tartoztak, Lozano pedig a torna egyik felfedezettje.

 kép4.jpg Financial Times / Statsbomb IQ

Játékosok által labda megtett távolsága passz vagy labdavezetés által/90 perc

Ezen számok mutatják, milyen szenzációs tornája is volt a sokszor jogtalanul kritizált Paul Pogbának. Ha át tudja menteni a formáját a következő szezonokra, a Manchester United a világ egyik legjobb játékosát tudhatja majd soraiban.

A klubcsapatok szurkolói sokszor ekézik a válogatott futballt, mikor az megszakítja a bajnoki- és nemzetközi versenyrendszert klubszinten, főleg ha a játékosok meg is sérülnek a nemzeti csapatban. Ez a torna viszont visszaadta a válogatott futball hitelességét, és Európa bizakodóan tekinthet a Nemezetek Ligája felé, ahol a csapatok hozzájuk mérten azonos képességűekkel vehetik fel a versenyt, így nem Franciaország-Málta mérkőzések lesznek, hanem Franciaország-Németország például. Az edzőknek is jobb lehetőséget kínál, hogy a szintjüknek megfelelő csapatok ellen küldhessék csapatukat pályára, ami hosszú távon tovább növelheti a válogatott futball színvonalát.  

Hozzászólások