Foci VB - Csak a szokásos
Csak a szokásos
Fotó: Europress/AFP

Csak a szokásos

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/06/05 20:57

„Olaszország, hol a győzelem” - utalta a himnusz egyik sorával a Luxemburg elleni kínos 1-1-es döntetlenre a csütörtöki Gazzetta. „Legalább a Cassano-Balotelli páros érzi egymást, és Verratti is jól játszott” - próbálta kiemelni a felkészülési mérkőzés pozitívumait az olasz sportnapilap. Sok jót nem lehetett írni a meccsről, a két olasz kapufa és pár komoly helyzet ellenére sem. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy két büntetőt elfelejtettek befújni a Perugiában 24.000 néző előtt játszó válogatott javára. Ennek fényében érdekes, hogy Cesare Prandelli abszolút nem látja sötétnek a jövőt. Sőt, a kapitány szerint erőnlétileg sokkal jobb passzban van a csapata, mint a Konföderációs Kupa előtt. „Montolivo kiesésével megbomlott a természetes egyensúly, de a Candreva-Marchisio kettősnek köszönhetően nem lesz baj. Nem feltétlenül az eredményből kell kiindulni. Új játékrendszert tanulunk, az edzéseken gyakoroltakat próbáltuk megvalósítani” – mondta Prandelli.

Ami a luxemburgiak ellen látott hadrendet illeti, az olaszok 4-1-3-1-1-et játszottak. A kezdő csatár a Galatasaray-al hírbe hozott Balotelli volt (a gólpassza tényleg gyönyörűre sikerült), mögötte pedig a Pirlo-Verratti kettős irányított. Olyan jól, hogy a PSG játékosa 7,5-es osztályzattal a mezőny legjobbja lett. Itt nyugodtan megállhatunk egy pillanatra, hisz a Gazzetta szerint is ez az egyik komoly újítás. Úgy tűnik Prandelli két játékügyes középső középpályással, és egy biztonságot jelentő védekező típusú labdarúgóval (ő lenne De Rossi) képzeli el a csapatát. A szélsők közül Marchisio gólt szerzett, és Candreva is meggyőző teljesítményt nyújtott. Cassano a második félődben játszott, és szemmel láthatóan összhangban volt Balottellivel. Az alapcsapatból - pontosabban a védelem közepéről - egyedül a lázas Barzagli hiányzott.

Tragédia nem történt, Olaszország csak játszott egy szokásos vb előtti döntetlent. Egészen 1994-ig kell visszamennünk az időben, hogy olyan tesztmeccset találjunk (1-0 Costa Rica ellen) amikor nyerni tudtak. A legutóbbi négy világbajnokság előtt az olaszoknak ez nem sikerült.

A sajtó egy része aggódik (mégiscsak a gyengécske Luxemburg ellen játszottak), Prandelli optimista, a válogatott pedig 7 mérkőzés óta nyeretlen.

Az olasz válogatott ma elutazik Rióba, 8-án lejátssza utolsó felkészülési meccsét a Fluminense ellen, hat nappal később pedig Anglia ellen kezd a világbajnokságon. Egy teljesen nyugodt Cesare Prandellivel a kispadon.

  • Az Olaszország-Luxemburg mérkőzés összefoglalója: 
Hozzászólások