Foci VB - B csoport: Spanyolország-Hollandia
B csoport: Spanyolország-Hollandia

B csoport: Spanyolország-Hollandia

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/06/11 16:47

A hollandok (és persze a spanyolok is) ott kezdik ahol négy éve abbahagyták. Egymás ellen. Más kérdés, hogy Hollandia számára ez most végzetes párosítás lehet. Maga a szövetségi kapitány, Louis van Gaal is kijelentette: „10 jobb csapat van nálunk. Már a nyolc közé jutás is bravúr lenne, 20% esélyt látok rá”. És igaz is, papíron jobb esetben a csoport második helye várható, és akkor következik Brazília. Nem valószínű, hogy ugyanaz lesz a forgatókönyv, mint négy éve. Főleg, mert van Gaal a fiatalítás híve.  A keretben több U17-es Európa Bajnok szerepel, akiknek könnyen lehet, hogy korai ez a nagy torna. Ezért is fájó, hogy Van der Wiel, Van der Vaart, Strootman és Willems sérülés miatt nem lehet a keret tagja.

Bonyolítja a helyzetet, hogy mindenki tudja: van Gaal a vb után a Manchester United kispadjára ül.

És az nem olyan „meló”, amit csak úgy háttérbe lehet most, akár a vb előtt is szorítani. Ez is energiát vehet el az edzőtől, aki kétségtelenül szeretné javítani 2002-es hibáját. Akkor az ő irányításával a selejtezőt sem élte túl Hollandia, nem utazhatott Ázsiába. Most két sérülékenyben: Robben-ben és Van Persie-ben minden remény. És talán abban, hogy van Gaal-nál jobban kevesen ismerik jobban a szövetségi kapitányok közül a spanyolokat. Még Barcelona edzőként ő szavazott bizalmat elsőként Xavinak és Iniestának, akik azóta is hálásak ezért. Pique-t pedig 10 éves kora óta ismeri...

Ám a spanyolok sem lehetnek annyira bizakodók. Egyrészt az előjelek most nem ugyanazok, mint két vagy akár négy éve: a legutóbbi eb és vb előtt is minden selejtezőjüket megnyerték. 18 meccs 18 győzelem. Most ez nem jött össze.

Másrészt a lélektan. Sokak szerint ez a csapat már „túlnyerte” magát. Két kontinenstorna, egy vb. Négy nagy tornát egymás után senki sem nyert még. Ám az azért lenyűgöző, hogy úgy nyerte meg ezeket a tornákat, hogy az egyenes kieséses szakasz 10 meccsén egyetlen egy gólt sem kapott. A védelem tehát a kulcs, és a védelemben az igazi vezér most Sergio Ramos, aki kulcsszerepet vállat a Real Madrid tizedik BEK/BL győzelméből.

A Konföderációs kupa döntőjében elszenvedett vereség után valószínű,  hogy Xabi Alonsoval és Sergio Busquets-el két védekező középpályás is lesz a pályán, Xavi így előrébb szerepelhet. Szintén fontos változás taktikailag, hogy Diego Costa jelenlétével most már van igazi „B” terv is, ha a középcsatár nélküli játék nem működne.

Az viszont kérdés, a hosszúra nyúlt szezon mennyire érinti a játékosokat. van Gaal azt mondta: „Ha Xavinak és Iniestának sikerül kipihennie magát, akkor nem lehet megállítani a spanyolokat.” Ám ne feledjük. Az angol és a spanyol bajnokság sem tart szünetet. Gyakorlatilag végigjátszották pihenés nélkül az egész évet. Erre jön az a tény, hogy a spanyol klubcsapatok még az európai kupaporondon is óriásit teljesítettek. Spanyol meccs volt a BL-döntő, és lehetett volna az EL-döntő is, ha nem egymást kapja az elődöntőben a Sevilla és a Valencia. Hosszúra nyúlt szezon több szempontból is egy olyan csapatnak, ahol a kulcsjátékosok nagyrészt éppen Spanyolországban és Angliában játszanak. És könnyen lehet, hogy éppen ez lesz a döntő.

Hozzászólások