Foci VB - Ahogy 20 éve, úgy idén is egy védő gólja ért vb-döntőt a franciáknak
Ahogy 20 éve, úgy idén is egy védő gólja ért vb-döntőt a franciáknak
Fotó: Europress/AFP

Ahogy 20 éve, úgy idén is egy védő gólja ért vb-döntőt a franciáknak

Takács MártonTakács Márton
2018/07/11 08:58

Franciaország 1998-ban egy jobbhátvéd két góljával győzött 2-1-re a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében. A francia labdarúgó-válogatott 2018-ban egy védő góljával nyerte meg 1-0-ra világbajnoki elődöntőjét.

Világbajnokságot a védelem és a kiválóan működő középpálya nyer. A 20 évvel ezelőtti francia vb-siker legfőbb összetevői közé tartozott a betonbiztos hátvédsor (Thuram, Blanc - őt a döntőben Lebœuf helyettesítette, Desailly, Lizarazu) és az óriási munkát végző védekező felfogású középpályások (Deschamps, Karembeu, Petit) egyidejűleg nyújtott jó játéka. Na, meg a pluszgólok a hátvédektől. 

Világbajnoki döntőt a védelem és a kiválóan működő középpálya ér el. A 2018-ban vb-finálét játszó francia csapat sikerében a kevés hibával dolgozó, masszív hátvédsor (Pavard, Varane, Umtiti, Hernández) és a hatalmas mezőnymunkát a pályára tévő védekező felfogású középpályások (Pogba, Kanté, Matuidi) kiváló együttműködése eredményezhet. Na, meg a pluszgólok a hátvédektől. A mai védők sikerének értékét növeli, hogy Pavard és Hernández a torna előtt csak B-opció volt Sidibé és Mendy mögött, ehhez képest bent ragadtak a kezdőben és a legjobbak közé tartoznak.

1998. július 8-án Franciaország a jobbhátvéd Lilian Thuram két góljával fordított a horvátok ellen és bejutott a világbajnokság döntőjébe, a többi már történelem. 2018. július 10-én a Les Bleus a középhátvéd Samuel Umtiti találatával 1-0-ra legyőzte Belgiumot és kiharcolta a vb-finálét. 

Thuram.jpg Lilian Thuram két gólt szerzett a '98-as francia-horvát vb-elődöntőbenFotó: Europress/AFP

Húsz éve Lizarazu, Blanc és Thuram, tehát három védő is szerzett gólt a vb-n, összesen négyet. Most PavardVarane és Umtiti szállítja a találatokat a bekkektől, háromnál jár ez a trió, ráadásul utóbbi kettő eredményessége győzelmet és egyben továbbjutást ért a nyolcad-, majd a negyeddöntőben, a Stuttgart jobbhátvédje meg a torna egyik, ha nem a legnagyobb gólját lőtte.

Tovább is van, mondjuk még?

Fabien Barthezt egyáltalán nem nevezhettük világklasszis kapusnak, de a világversenyeken stabilan remekelt, így '98-ban is tapadt hozzá a labda, és hihetetlen védéseket produkált a brazilok elleni döntőben is, összesen két gólt kapott az egész tornán. Hugo Lloris sincs a legkiválóbb hálóőrök között, de megbízhatóan, mi több, meggyőzően teljesít, és talán eddig ez a vb a legjobb válogatott tornája (hét védéssel), a belgák ellen parádézott. (Zárójel. Ő a csapatkapitány, de nem tűnik igazi vezértípusnak, Varane, Kanté vagy Griezmann talán nála alkalmasabb cséká lenne).

Marcel Desailly óta nem láthattunk olyan atletikus francia hátvédet, mint Raphaël Varane, aki a Real Madrid után a francia nemzeti együttesben is remekel, elegáns, sallangmentes játékot nyújt, Belgium (és már Uruguay) ellen világklasszis teljesítményt nyújtott. 

A '98-as vb-győztes francia gárdában az a Stéphane Guivarc'h játszott középcsatárt, aki ugyan egyetlen gólt sem szerzett a torna hét mérkőzésén, de ahogy Jonathan Wilson, a világ első számú futballszakírója megfogalmazta róla a Futballforradalmak c. alapművében: "saját szerepkörét tökéletesen betöltötte. Ez nagyjából azt jelentette, hogy mindig megjátszható volt, és sokszor sikerrel tartotta meg a labdát, amit aztán lekészített hátulról érkező kreatív társainak."

Az ő szerepében a nála sokkal jobb képességekkel rendelkező Olivier Giroud-t láthatjuk manapság, aki a mezőny egyik legalulértékeltebb támadója. A tévés kommentátorok is pusztán a góljai alapján ítélik meg - ezen a vb-n még valóban néma maradt, kaput eltaláló lövés nélkül -, miközben amúgy 80/31-es meccs/gól aránnyal rendelkezik a Kékeknél. Guivarc’h 14/1-gyel zárta válogatottbeli karrierjét és világbajnok lett. Giroud a franciák támadásainak egyik kulcsembere, sok fejpárbajt nyer (a belga meccsen hármat), megtartja, majd lekészíti a labdát társainak, szerel a középpályán vagy épp saját tizenhatosánál. Az argentinok ellen Mbappé csodálatos gólja előtt kétszer is rajta ment át a labda a villámgyors támadás során, övé volt az assziszt is. Alázata miatt is nélkülözhetetlen ebben a játékrendszerben Mbappé ls Griezmann mellett, még ha csetlik-botlik is az ellenfél kapuja előtt.  

N’Golo Kanté a világ legjobb labdaszerző középpályása. Volt eddig. Mert már olyan komplex játékot nyújt elöl-hátul, irányít, mozgat, rengeteget szerel (48 labdaszerzésével a vb legjobbja), amivel meghaladta saját szerepét és még jobb játékos lett. Se Deschamps, se Karembeu, se Petit nem volt olyen jó soha, mint ő most. Patrick Vieira mondjuk igen. Blaise Matuidi is szenzációs partit hozott le a belgákkal szemben. Annyi energiát mozgósított, mint egy atomerőmű, hat szerelést mutatott be, francia legutóbb 20 éve tudott ilyen számot produkálni. Didier Deschamps volt az kilenccel 1998-ban az olaszok ellen.

És amit Zidane, Djorkaeff és akkor a tini Henry és Trezeguet hozott anno elöl eredményességben, azt most szállítja Pogba, aki briliánsan játszott kedden, Griezmann, aki szinte minden francia gólban benne van legalább előkészítőként, és Mbappé, akit nem tud senki megfogni, ha egyszer elindul, 19 évesen már hadvezér.

DD pedig elmondhatja magáról azt a bravúrt, hogy ő az első francia szövetségi kapitány, aki vb- és Eb-döntőbe is kormányozta csapatát (ez játékosként is sikerült neki, két arannyal a végén, ráadásul csapatkapitányként). 

De ott van benne nagyon mélyen beépülve az a túlzott óvatosság, biztonsági játék és kockázatkerülés, amit a csoportmeccseken végig láthattunk tőle, a belgák ellen pedig az mutatott meg, amikor középcsatára, Giroud helyett becserélte a negyedik védekező középpályását is.

Két éve is hasonlóan meneteltek az Eb-n, ahol a döntőben megállította őket a portugál válogatott. Az a vereség még mindig bennük lehet, azt a csalódást most a maguk javára fordíthatják a vb-fináléban.


Hozzászólások