Foci VB - A világbajnok Mbappét már Cantonához és Zidane-hoz hasonlóan reklámozzák
A világbajnok Mbappét már Cantonához és Zidane-hoz hasonlóan reklámozzák
Fotó: Europress/AFP

A világbajnok Mbappét már Cantonához és Zidane-hoz hasonlóan reklámozzák

Takács MártonTakács Márton
2018/07/20 10:53

Kylian Mbappé, a világbajnok francia labdarúgó-válogatott egyik legfényesebb csillaga olyan kitüntetésben részesült, amilyenben korábban két másik francia zseni, Eric Cantona és Zinedine Zidane. Nem csoda, nagyszerűen, 19 évesen kulcsemberként játszott a vb-n, szerzett négy gólt, a torna legjobb fiatal játékosának járó díját is elnyerte. A pályán kívül egy még ennél is érettebb ember benyomását kelti, mivel már a vébé előtt bejelentette, hogy azt az összeget, amit a tornán keres, a Premiers de Cordée nevű szervezetnek adományozza majd. Mbappé 500 ezer dollárt futballozott össze, vagyis körülbelül 138 millió forinttal tért haza, ezt a pénzt kapják a beteg gyerekek. 

Teljesítménye, rutinos profikra jellemző magatartása, értéke miatt kiváló hosszútávú befektetés a szponzoroknak is. Ezt persze már korábban is felismerték, a Nike nem aprózta el a reklámozást vele kapcsolatban tavaly ősszel Bondyban, a PSG támadójának szülőhelyén.

Ezzel kapcsolatban egy érdekes történettel szolgált nekünk Szabó Christophe, az Omlette du fromage-blog szerzője: "A Castorama lemondott a hirdetési jogáról, mivel egy korábbi mbappés plakát helyére jöttek. Kirakták az övükét és tweetelték, hogy lemondanak róla, mert a szívük kék, fehér, piros. Így jöhetett most a legújabb Nike-reklám. Maga a sztori tökjó szerintem, hogy a helyi matrachuzatos cég lemondott arról, hogy ott hirdessen, azért, hogy kint legyen. A Castorama amúgy nagyjából olyan, mint az OBI vagy a Metro itthon. A plakáton látható mondatot úgy fordítanám, hogy 'Bondy, a lehetőségek városa'."

Az új Nike-hirdetés sem aprózta el, az előző helyére az alábbi került ezzel a szöveggel: " '98 nagy év volt a francia futball számára. Kylian megszületett." 1998-ban lett először vb-aranyérmes a Les Bleus, erre játszik rá ez a felirat, na, meg egy korábbi, kultikus reklámra. 

Az érintett Eric Cantonát is láthattuk futballozni, zseniális volt a Manchester Unitedben, óriási hatással bírt a Premier Legaue-re is. Minden idők egyik legjobb reklámszövegét alkották meg 22 esztendeje, az 1996-os, Angliában rendezett Európa-bajnokságra az ő tiszteletére. "A Nike éppen a torna idejére időzítette kampányát, amelynek plakátjain öles betűk hirdették: 66 was a great year for english football. (1966 nagy év volt az angol futball számára.) De aztán Cantona fényképe és a következő mondat (Eric was born, Megszületett Eric) helyretett mindent." - idéztük éppen egy szerdán publikált cikkünkben Dénes Tamást és Lakat T. Károlyt.

Cantona_Nike.jpg A Cantonát éltető feliratFotó: Europress/AFP

De egy másik, általunk nagyon kedvelt megoldásra is hajaz az Mbappét éltető megoldás. Zinedine Zidane is kapott egy egész házfalat beborító molinót a vb-aranyát követően az Adidastól "Marseille-ben született" jelmondattal Marseille-ben, az OM földjén (amúgy Cantona is marseille-i). 


Zidane_Adidas.jpg Marseille szülötteFotó: Europress/AFP

Zinedine Zidane csodálatos élete | Hosszabbítás

2017. június 23-án 45 éves a labdarúgás történetének egyik legnagyobb 10-ese, Zinedine Zidane. Játékosként olyan volt, mint az "Amélie csodálatos élete" című film főszereplője, Amélie Poulain, jobbá tette az életünket. " Ez nem is rossz: szellemi horizontom Beckhamtől Balzacig terjed. (A lapos mondatnak nincs arca; a fenti mondat bármely két névre működik: szellemi horizontom Schwarzenbecktől Plutarkhoszig terjed.

Köszönjük Szabó Christophe (Omlette du fromage) és Kovács Dávid (Allez l'OM) a cikk megírásában nyújtott segítségét! 
Hozzászólások