Foci VB - A van Gaal-póker
A van Gaal-póker

A van Gaal-póker

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/07/06 07:53

Világbajnokságon nem láthattunk korábban még ilyet. Kapust cserélni büntetőpárbajra? Nincs mese, ezzel egy 0-0-ból lett a torna legemlékezetesebb mérkőzése.

De kezdjük az elején. A holland válogatott jobban játszva, két kapufát lőve és rengeteg helyzetet kihagyva, 120 percen keresztül képtelen volt gólt lőni Costa Rica ellen. Gyakorlatilag lélekben megtörve készülődhetett volna a büntetőpárbajra. Ráadásul egy olyan kapussal, Keylor Navasszal szemben, aki nem csak ezen a meccsen, de már a görögök ellen is bizonyította: ért a tizenegyesöléshez.

Nem éppen rózsás helyzet. Főleg, ha hozzátesszük: Hollandia sosem jutott tovább olyan vb-párharcból, ahol hosszabbításra került sor.

Mit tehet ilyenkor egy edző? Motiváló beszédet tart, előkapja a tabletet és gyorsan lefuttatja kapusának ki hová szokta lőni, vagy nagypapásan, nyugtató mondatokkal operál. Ez mától a lefitymált "old school" modell.

Blöffölni kell, mint pókerben.

Louis van Gaal pedig blöffölt. A 121. percben előhúzta Tim Krult a cilinderből. A kapust, aki a newcastle-i karrierje során 20 büntetőből összesen csak kettőt volt képes megfogni. David James szerint kifejezetten lassan vetődik. Nem egy tizenegyesölő figura. Egy ilyen párbajban finoman szólva nem tűnt ideális megoldásnak. Mégis működött. Krul kettőt is védett. Öt lövésből.

Hogy miért? Valószínűleg egyszerű lélektan. Sokak szerint ugyanis a büntetőket nem lehet védeni, csak rosszul lőni.

Meg kell tehát fordítani a dolgot. Nem a kapusra kell koncentrálni, hanem a lövő játékosra. Mert mit is gondolhatott ebben a helyzetben az ellenfél? Igazából teljesen mindegy. A lényeg, hogy gondolt valamit. Minden egyes rúgó. Mert egy ilyen csere mellett nem lehet csak úgy elmenni. És tudjuk, ha lövés előtt gondolkodsz, akkor már kész a baj.

Ezt használta ki van Gaal.

Persze lehet, hogy blöff mellett (helyett) egy jó adag készülés is volt ebben a sikerben. Hiszen amíg a két kapus a hosszabbításban a pályán tette a dolgát, Krul a kispadon minden lehetséges costa rica-i játékos büntetőrúgó szokását betanulhatta. Frissiben.

A dolog így is zseniális.

Van Gaal-nak ez is bejött, úgy, ahogy eddig minden húzása ezen a vb-n. A következő állomás pedig szerdán Argentína.

Ember legyen a talpán aki kitalálja, mi vár Messire.

Hozzászólások