Foci VB - A tervezettnél is hamarabb jöhet a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokság
A tervezettnél is hamarabb jöhet a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokság
Fotó: Europress/AFP

A tervezettnél is hamarabb jöhet a 48 csapatos labdarúgó-világbajnokság

Németh DánielNémeth Dániel
2018/10/31 19:36

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino szerint elképzelhető, hogy a tervezettnél négy évvel korábban, már 2022-ben bevezetik a 48 csapatos formátumot a világbajnokságon. A katari szervezők nem zárkóztak el a javaslattól, azonban az elképzelés még számos ponton elbukhat.

Ahogy közeledik a FIFA elnökválasztása, úgy merülnek fel egyre nagyobb gyakorisággal olyan javaslatok, amik alapvetően átalakíthatják a szervezet világfutballra gyakorolt befolyását, valamint a gazdálkodását. Nem is olyan régen újra bedobták a klubvilágbajnokság bővítéséről szóló elképzeléseket, ahogyan az európai Nemzetek Ligája mintájára létrehozott sorozat terveit is. Most pedig itt a következő régi-új ötlet, a 2022-es katari világbajnokság 48 csapatossá bővítése.

Választási ígéret volt

Infantino tulajdonképpen már 2017-ben teljesítette elnöki programjának legfontosabb ígéretét: a FIFA tanácsa ugyanis egyhangúlag úgy döntött, hogy 50%-kal megnöveli a világbajnokság mezőnyét, így a jelenlegi 32 válogatott helyett 48 vehet majd részt a tornán. Ezt azt jelenti, hogy (legkésőbb) 2026-tól új formában bonyolítják le a világbajnokságot, ami majd abból a szempontból is történelmi lesz, hogy összesen három ország - USA, Kanada és Mexikó - biztosítja a helyszíneket.

Már most tartunk attól, mit hozhat a 48 csapatos világbajnokság | Hosszabbítás

Nyolc év múlva még több Szaúd-Arábiához hasonló csapat lesz ott a világbajnokságon.

A következő elnökválasztásra 2019-ben kerül sor, Infantino pedig idén júniusban jelezte: szeretné további négy évvel meghosszabbítani elnöki megbízatását. Esélyei így sem rosszak - azok a szövetségek, amelyek jól jártak a bővítéssel, nagy valószínűséggel rá szavaznak majd -, de pozícióját még jobban megerősíthetné, ha már 2022-re tető alá hozná a kibővített világbajnokságot. Különösen a dél-amerikai szövetség, a Conmebol lobbizik erősen a bővítés előrehozatala mellett.

"Úgy döntöttünk, hogy 32-ről 48-ra növeljük a világbajnokságon részt vevő csapatok számát. 2026-ban ez meg fog történni. És, hogy mi a helyzet 2022-vel? Ismernek engem. Ez is egy lehetőség. Miért ne? Megvalósítható. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk katari barátainkkal, illetve a környező országokban lévő barátainkkal. Abban reménykedünk, hogy meg tudjuk ezt csinálni. Mindig próbálkozni kell" - nyilatkozta a FIFA-elnök az Ázsiai Labdarúgó-szövetség éves kongresszusán.

A katari vébét nem erre tervezték

Nem ez az első alkalom, hogy felmerült a katari világbajnokság bővítésének ötlete. Júliusban a szervezőbizottság egyik tagja, Nasser Al Khater elismerte: vizsgálják, van-e mód a 48 csapatos torna megrendezésére. A szervezők szerint a stadionokkal nem lenne gond, mert a tervezett nyolc új aréna - elméletileg - elbírná a megnövekedett meccsmennyiséget. "Határozottan meg lehet csinálni, csak ki kell találni a módját" - magyarázta Al Khater még júliusban, aki a terv achilles-sarkára is rámutatott.

000_17M1YU.jpgFotó: Europress/AFP

"Az eddigi munkánkkal a 32 csapatos világbajnokságot készítettük elő" - ismerte el az interjúban. 

A lebonyolítással kapcsolatban többféle formátum is felvetődött, azonban végül a háromfős csoportok mellett tette le a voksát a nemzetközi szövetség. Valószínű tehát, hogy Katarnak is ezzel kellene számolnia. Mindegyik csoportból ketten juthatnak tovább, utána jön az egyenes kieséses szakasz 32 csapattal. Mindent egybevetve - és talán ez a legfontosabb - 64 helyett 80 találkozóra kerül sor a világbajnokságon. Jelenleg ez jelenti a legnagyobb kihívást, méghozzá a versenynaptár miatt.

Katar eleve speciális helyzetben van, hiszen az elviselhetetlen nyári hőség miatt 2022-ben a megszokott július-június helyett november és december között kerül sor a tornára. Az európai topbajnokságok vezetői már az így kieső 28 napot is nehezen nyelték be, és a bővítéssel kapcsolatos hírek megjelenését követően többen is jelezték, hogy elfogadhatatlannak tartanák, ha még egy héttel meghosszabbítanák a szünetet. Más megoldás viszont aligha lenne működőképes.

Szomszédos országok segíthetnek?

Leginkább akkor valósulhatna meg az elképzelés, ha néhány mérkőzést (valószínűleg leginkább csoportmeccseket) a szomszédos országokban bonyolítanának le. Hassan al-Thawad, a katari világbajnokság szervezőbizottságának általános titkára korábban azt mondta, ők nyitottak lennének egy ehhez hasonló együttműködésre. Az igazi kérdés azonban az, hogy vajon a szomszédaik is hajlandóak lennének-e beszállni, a felek között ugyanis meglehetősen feszült a diplomáciai viszony.

Egyre nagyobb esély van arra, hogy nem Katar rendezi a 2022-es vébét | Hosszabbítás

Egy jelentés szerint gondban lehetnek a politikai helyzet miatt.

Katart 2017 júniusa óta blokád alatt tartja Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok, mivel szerintük Katarból származó pénzek összefüggésbe hozhatóak terrorszervezetekkel és az ország tevékenysége destabilizálja a közel-keleti helyzetet. (Korábban részletesebben is írtunk a konfliktusról és annak lehetséges következményeiről.) Ahhoz tehát, hogy ez a forgatókönyv egyáltalán szóba jöhessen, egy komolyabb konfliktust kellene megoldani viszonylag rövid idő alatt.

2019 elején elkezdődnek a világbajnoki selejtezők (először Ázsiában és Dél-Amerikában), tehát legkésőbb év elejére határozott választ kell adnia Katarnak, megvalósítható-e 2022-ben a 48 csapatos világbajnokság, hogy a FIFA-nak legyen ideje kidolgozni a selejtezők rendszerét. Egyelőre pontosan itt tart a dolog, ugyanis a szervezők a következő év elejéig kértek haladékot. Al Khater ezzel kapcsolatban elmondta: ha úgy látják, hogy az ország vagy a labdarúgás kárát láthatja a bővítésnek, maradnak a 32 csapatos formátum mellett. 

Hozzászólások