Foci VB - A Real Madrid is kockáztat Lopetegui kinevezésével, de a spanyol válogatott lehet a nagy vesztes
A Real Madrid is kockáztat Lopetegui kinevezésével, de a spanyol válogatott lehet a nagy vesztes
Fotó: Europress/AFP

A Real Madrid is kockáztat Lopetegui kinevezésével, de a spanyol válogatott lehet a nagy vesztes

Németh DánielNémeth Dániel
2018/06/13 17:36

A Real Madrid nem habozott sokáig, két hét alatt megtalálta a zsinórban három BL-győzelem után távozó Zinedine Zidane utódját. A választás a spanyol labdarúgó-válogatott kapitányára, Julen Lopeteguira esett, aki egyszerre tűnik nagyon ígéretes, és kockázatos választásnak. 

Az 51 éves Lopetegui nem számít ismeretlennek Madridban, játékosként és edzőként is szolgálta a klubot. Igaz, egyik minőségében sem került a középpontba, kapusként csupán egy bajnokin védte a Real kapuját, edzőként pedig a klub utánpótlás-csapatát irányította egy szezonon keresztül. Aminek többek között Szalai Ádám is a tagja volt. 

A baszk edző neve alig merült fel a sajtóban, mint lehetséges Zidane-utód. Edzőként a felnőttek között nem volt még kiemelkedő eredménye, különösen nem klubszinten. A spanyol válogatottnál végzett munkájával eddig mindenki elégedett volt, ezt jelzi az is, hogy május 22-én meghosszabbították a szerződését. A nagy teszt a világbajnokság lehetett volna, 

a tornán azonban már másik edző fogja irányítani a spanyolokat.

Egy nappal a vébé előtt kirúgták a Real új vezetőedzőjét a spanyol válogatottól | Hosszabbítás

A Spanyol Labdarúgó-szövetség szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy meneszti a válogatott éléről Julen Lopeteguit, akiről kedden derült ki, hogy nyártól a Real Madrid vezetőedzője lesz. Nem várt következménye lett a Real Madrid keddi közleményének, melyből kiderült, hogy nyártól a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui lesz az idény végén távozó Zinedine Zidane utódja.

Kockáztat a Real

Lopetegui annak ellenére is elismert edzőnek számít, hogy klubszinten nincsenek kiemelkedő eredményei. Pályafutása korai szakaszában a Rayo Vallecanónál töltött el egy rövid és sikertelen időszakot, majd a korosztályos spanyol válogatottaknál elért sikerei után a Porto szerződtette a szakembert. Innen végül két év után elküldték. 

A két szezon alatt egyetlen trófeát sem nyert, a bajnokságban pedig csak a második, illetve a harmadik helyre kormányozta csapatát.

A legnagyobb sikere talán az volt, hogy a 2014/15-ös idényben negyeddöntőig jutott a Portóval a Bajnokok Ligájában, ahol az első meccsen 3-1-re legyőzte Pep Guardiola Bayern Münchenjét. A visszavágót ugyan elbukta 6-1-re, a vártnál így is nagyobb gondot tudott okozni a sorozat egyik nagy esélyesének. Az igazán jelentős eredményeit viszont nem kluboknál érte el.

000_DV2206630.jpg Fotó: Europress/AFP

A Real Madrid Castillát követően 2010-ben átvette a spanyolok U20-as válogatottját, majd négy évig irányította a spanyolok különböző korosztályait. Az U19-es, majd az U21-es válogatottat is Európa-bajnoki címhez segítette, és a négy év alatt lejátszott 45 meccsén csupán négyszer kapott ki. Az U21-es csapatnál veretlenül zárt, sőt, egy meccset leszámítva mindegyiket meg is nyerte.

Sokat elárulhat ez az irány

A Real Madrid átigazolási politikáját illetően árulkodó lehet Lopetegui kinevezése. Már Zidane alatt is jellemző volt, hogy a két galaktikus-érával ellentétben nem költ minden évben sztárjátékosokra a spanyol sztárklub, ellenben több fiatal játékost is szerződtetett az utóbbi években. Ehhez az irányhoz az utánpótlásban sikert sikerre halmozó Lopetegui tökéletesen passzol. 

A korosztályos válogatottaknál elért sikereivel már bizonyította, hogy ért a fiatalok nyelvén, de a Portónál is megbízott a fiataljaiban. Nála játszott először európai szinten rendszeresen a Real Madridban manapság alapembernek tekintett Casemiro, ő építette be Olivier Torrest, de az akkor csupán 17 éves Ruben Nevesnek is lehetőséget adott a felnőtteknél.

055_AGIF255736.jpg Fotó: Europress/AFP 

A világsztárok mögött már ott sorakoznak azok a tehetségek, akik meghatározó játékosok lehetnek a következő években. A teljesség igénye nélkül Jesús Vallejo, Theo Hernandez, Achraf Hakimi, Marco Llorente, Dani Ceballos, Marco Asensio, Borja Mayoral, vagy akár a 40 millióért igazolt brazil szupertini, Vinícius Júnior is ide sorolható. A fejlődésüknek csak jót tehet egy olyan edző, aki tud és szeret is fiatalokkal dolgozni. 

A stílusát szeretni fogják

Egy Real-edzőnek nem csak sikeresnek kell lennie, de a látványos játékra is ügyelnie kell. Ebből a szempontból szintén ideális választás lehet Lopetegui. A baszk szakember elsősorban arról ismert, hogy a pályán szeret nagy szabadságot biztosítani a játékosainak, kifejezetten bátorítja őket az önálló döntéshozatalra. Ennek megfelelően kedveli azokat, akik gyorsan és jól tudnak dönteni, ilyen játékosból van pár a Realnál.

A játékot négy fázis folyamatosan váltakozó láncolataként kezeli:

  • támadás
  • támadásból védekezésbe való átváltás
  • védekezés
  • és védekezésből támadásba való átváltás.

A labda nélküli mozgásnál már az ellenfél térfelénél megköveteli az agresszív letámadást, és - amennyiben nem sikerült a labdaszerzés - a gyors, fegyelmezett, zárt visszarendeződést. A támadójátékot a labdabirtoklásra építi, rendszerében nagy szerepük van a felfutó szélső hátvédeknek. Kész szerencse, hogy ebben a Real elég jól áll. Pályafutása során bizonyította a taktikai rugalmasságát is, ebben tehát hasonlít elődjére.

De mi lesz így a válogatottal?

Szerdán a spanyol szövetség (RFEF) drasztikus lépésre szánta el magát, és a Real bejelentését követően kirúgta Lopeteguit. Az indoklás szerint az edző viselkedését nem lehetett tolerálni, ugyanis úgy állapodott meg a Real Madriddal, hogy arról a szövetségnél senki sem tudott. A cikkünk írásának pillanatában derült ki, hogy Fernando Hierro veszi át a kapitányi teendőket. 

Az, ahogyan Lopetegui és a Real kezelte az ügyet, semmiképpen sem nevezhető tisztességesnek, legalábbis a válogatott szempontjából. (Márpedig Lopeteguinak onnan is kellett néznie.) Teljesen érthető, hogy a szövetségnél sem nézték jó szemmel, hogy az edzőjük, akivel május 22-én hosszabbítottak szerződést, titokban tárgyal más csapatokkal. 

A játékosok - élükön Sergio Ramosszal és Andrés Iniestával - Lopetegui megtartása mellett érveltek. Az RFEF ennek ellenére döntött úgy, hogy a szövetség tekintélye fontosabb, mint az, hogy milyen eredményt ér el a válogatott 2018-ban. A spanyolok így is ott lehetnek a legjobbak között, azonban valószínűbb, hogy a Real Madrid keddi közleményének a válogatott lesz az igazi vesztese. 

Hozzászólások