Foci VB - A FIFA a botrányokat szeretné elkerülni a videóbíró bevezetésével
A FIFA a botrányokat szeretné elkerülni a videóbíró bevezetésével
Fotó: Europress/AFP

A FIFA a botrányokat szeretné elkerülni a videóbíró bevezetésével

HosszabbitásHosszabbitás
2018/06/13 10:00

Oroszországban először alkalmazzák majd világbajnokságon a videobírót, emiatt sokan attól tartanak, hogy megfelelő tapasztalat híján lehetnek gondok a rendszer működtetésében.

A nemzetközi szövetség ugyanakkor derűlátóan viszonyul az új technológiához, amint azt Massimo Busacca is megerősítette: "Jó, hogy bevezettük a videobírót" - szögezte le a FIFA játékvezetői bizottságának vezetője.

Kevesen használták eddig

A német, az olasz, a portugál, az amerikai, a dél-koreai és az ausztrál bajnokságban már elég jól ismerik a videóbíró működését, azonban az problémát jelenthet, hogy sok játékvezető a világbajnokságon fogja először élesben használni.

 

Hollandiában, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban, Katarban és Dél-Amerikában csak bizonyos alkalmakkor vetik be, míg a spanyol La Ligában a következő szezonban mutatkozik majd be.

A vb-n közreműködő 35 játékvezető közül csak négy dolgozik olyan bajnokságban, ahol rendszeresen alkalmazzák a videobírót: a német Felix Brych, az amerikai Mark Geiger és Jair Marrufo, valamint az olasz Gianluca Rocchi. Még néhányan rendelkeznek némi tapasztalattal, a döntő többség azonban újoncnak mondható.

Csak botrány ne legyen

Az oroszországi vb-n meccsenként egy videobíró és három asszisztens követi az eseményeket több képernyőn a moszkvai központban. Összesen 30 kamera felvételét hívhatják segítségül kétséges esetekben.

"Videovisszajátszás nélkül a helyes döntés meghozatalának 93 százalékos esélye van. Visszajátszással ez az érték 99 százalék" - mondta Gianni Infantino FIFA-elnök, míg Busacca hozzátette, 

nem az a cél, hogy száz százalékban helyes ítéletek szülessenek, hanem sokkal inkább a botrányok, a mindenki számára nyilvánvaló tévedések elkerülése.

Az eddigi bírálatokra reagálva a FIFA a vb stadionjaiban közzéteszi a visszajátszásokat. A grafikák és ismétlések megjelennek az óriás kivetítőkön is, így a szurkolók élőben követhetik az ellenőrző rendszer működését. 

Gólok, tizenegyesek, piros lapok

A videóbírót négyféle szituációban lehet használni: gólok, tizenegyesek és piros lapok esetében, illetve ha nem egyértelmű, hogy melyik játékost kell megbüntetni. A leshelyzeteket is csak ezeken a szituációkon keresztül elemezhetik a moszkvai központban dolgozó asszisztensek, akik rádión konzultálnak a meccs játékvezetőjével.

043_05348909.jpg Fotó: Europress/AFP

A videoasszisztens (VAR) nem hoz semmilyen döntést, csupán a rendelkezésére álló adatok, felvételek alapján javaslatot tesz a játékvezetőnek. A videoasszisztens munkáját három további asszisztens (assistant video assistant referee - AVAR) segíti a moszkvai videooperációs szobában (video operation room - VOR).

A videoasszisztens csak akkor szól a játékvezetőnek, ha az nyilvánvaló hibát követett el vagy nem vett észre egy súlyos szabálytalanságot. A bíró maga is kérhet segítséget, ha bizonytalan a döntésében. Ilyenkor megszakíthatja a játékot, ha éppen nem vezet támadást egyik csapat sem.

Oxlade-Chamberlain vagy Gibbs?

A játékvezetők a világbajnokság előtt világos útmutatást kaptak azokra az esetekre vonatkozóan, amelyekben mindenképpen meg kell tekinteniük az ismétlést a pálya széli monitoron, illetve azokra, amelyekben elfogadhatják a videoasszisztens álláspontját.

A visszajátszást meg kell néznie a játékvezetőnek, ha felmerül, hogy a gól előtt a támadó játékos szabálytalankodott, vagy egy másik játékos lesen állt, és ez befolyásolhatta az akciót, továbbá a kétséges tizenegyeseknél és a piros lapoknál. 

A bíró elfogadhatja a videoasszisztens álláspontját annak megítélésénél, hogy gól előtt volt-e lesállás vagy a labda elhagyta-e a játékteret, hogy tizenegyesnél kívül vagy belül történt-e a szabálytalanság, elhagyta-e előtte a labda a játékteret, vagy volt-e lesállás a szituációt megelőzően.

Klasszikus: Oxlade-Chamberlain kezezett, de a pirosat Gibbs kapta. 

Ugyanebbe a kategóriába tartozik az is, ha a bíró nem azt a játékost büntette, aki a szabálytalanságot elkövette. Az első esetekhez a játékvezető döntésére, újbóli állásfoglalására van szükség, az utóbbiak viszont egyértelműen eldönthetők a videoszobából is.

MTI

Hozzászólások