Foci VB - A berlini olimpia adta az ihletet az orosz focivébének
A berlini olimpia adta az ihletet az orosz focivébének
Fotó: Europress/AFP

A berlini olimpia adta az ihletet az orosz focivébének

Mártha BenceMártha Bence
2018/07/18 11:29

Az oroszországi világbajnokságra nem véletlenül költött csillagászati összegeket a Duma, úgy kellett nekik egy jól megrendezett, csillogó-villogó világesemény, mint egy falat kenyér. És nem is kell messzire visszamennünk a történelemben, hogy hasonló helyzetben ugyanilyen megoldáshoz nyúló országot találjunk. 

Az 1936-os berlini olimpiával kapcsolatban érezhették úgy magukat az emberek, mint sokan a 2018-as oroszországi vébét nézve. A körítés szép, színes-szagos, rohadt drága minden, de közben ott motoszkál a gondolat, hogy nincs ez rendjén. Sokat változott a világ, de a történelmi párhuzam nagyon is áll: a válságból katonai fejlesztésekkel kikászálódó nagyhatalom az egész világ stabilitását fenyegető módon lép fel. Ismerős? 

Hitler Franco tábornokát Putyin Asszadja alakítja, az Anschlusst a Krím-félszigeten forgatták újra, és ahogy a két világháború közti Németországot, úgy a mostani Oroszországot is olyan nemzetközi paktumok tartják életben, amiket keservesen megbánnak majd a résztvevői, amikor a történelem megítéli őket.

russ1.png Fotó: Soccer memes

Ahogy a '36-os olimpia, úgy a 2018-as futball világbajnokság is pusztán propagandacélokat szolgált. Putyinék nemzetközi renoméján van is mit javítani, hiszen nem kell hozzá avatott biztonságpolitikai szakértőnek lenni, hogy lássuk, az elmúlt néhány év minden mocskos sztorijában nyakig benne voltak/vannak az oroszok Trumptól a Brexiten át a szíriai válságig. (És akkor még szóba se hoztuk a csecsen háborúkat, Grúziát és a Krímet)

Pont, ahogy a főnök rendelte

Az oroszoknak borzasztóan kellett ez a vébé, és nem sajnálták a forrásokat sem arra, hogy megkapják (a Katarral együtt elnyert két világbajnokság rendezőit kijelölő bizottság tagjai útban vannak a dutyi felé), sem arra, hogy maradéktalan tornát rendezzenek. 

Ez végül sikerült is: az előzetes félelmek közül szinte semmi nem igazolódott be: a vadonatúj, gyönyörű stadionokban szinte végig telt ház volt, nem voltak szurkolói atrocitások, minden működött és kívülről nézve minden szép és jó volt. Pont, ahogy azt a Főnök elrendelte. 

Ahogy a '36-os olimpiát, úgy a '18-as vébét sem bojkottálta végül senki. Berlinben végül ott voltak a távolmaradással fenyegetőző amerikaiak, és vélhetően Oroszországba is elutaztak volna, ha sikerül kiharcolniuk a részvételt. Így, hogy nem sikerült, a döntő után egy nappal tette náluk tiszteletét az amerikai elnök, amiből aztán olyan diplomáciai ámokfutás lett, hogy még a republikánusok is kiakadtak Trumpra. Mindezt szűk egy héttel azután, hogy kis híján letaposta Erzsébet királynőt a bamba óriás. 

Hogy mennyire volt fontos a vébé az oroszoknak, azt mutatja, hogy sajtóhírek szerint valahol 11-13 milliárd euró között lettek volna a hivatalos rendezési költségek, amikből természetesen sikerült alaposan kicsúszni. Az oroszok 2010 óta, amikor elnyerték a vb rendezési jogát, összesen 12-szer jelentettek be jelentős költségnövekedést. A közlekedés fejlesztésére ötmilliárd, a stadionokra három, a szálláshelyek fejlesztésére félmilliárd eurót költöttek, ehhez jöttek hozzá a rendezési költségek. 

Pedig lenne helye a pénznek máshol

Mindezt úgy, hogy a Krím megszállása miatt világméretű embargó alatt vergődik az orosz gazdaság, amely a mesterségesen alacsonyan tartott olajárak miatt a szakadék szélén egyensúlyozik. Éppen a vb utáni második napon láthattuk újabb jelét, hogy az embargó feloldásának egyik kulcsszereplője pont Magyarország lehet - a szándék legalábbis mindkét oldalról jól olvasható. 

Az oroszokat mintának tekintő NER több szempontból is hasonló, bár méretét tekintve nyilván a kanyarban nem levő világversenyt rendezett tavaly. A vizes-vb sarokpontjai ugyanazok voltak: a vártnál (és ígértnél) 3-4-szer többe kerülő esemény, ahol a létesítmények utólagos hasznosítása színtiszta humbug, de a külső szemlélő csak azt látta, hogy a rendező nem spórolt semmin, és valóban minden idők egyik legjobban szervezett tornáját hozta tető alá. 

A világ egyik legdrágább stadionja épült fel PéterváronA világ egyik legdrágább stadionja épült fel Péterváron Fotó: Soccerstadiums.org

A Duna Aréna elbontott lelátórészei a szeméttelepen végezték, a Dagály pedig a mai napig nem fogad látogatókat. Ez oroszul úgy hangzik, hogy a másod-, sőt harmadosztályú csapatok stadionjaival nem tudnak majd mit kezdeni, és az új szállodák kihasználtságával kapcsolatban is felmerülnek kétségek, hiszen sok más szankció mellett utazási tilalom is sújtja az oroszokat, akik természetesen nem üzletelhetnek külföldiekkel. 

Az oroszországi világbajnokság futballszurkolóként maradandó élményt nyújtott, de ha hajlandóak vagyunk a dolgok mögé nézni, akkor tulajdonképpen még a katari, karácsonyi vébénél is nagyobb botrány, hogy Putyinék megrendezhették a tornát. 

Hozzászólások