Nemzetközi foci - Élete a Milan
Élete a Milan
Fotó: Europress/Getty

Élete a Milan

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/06/11 09:52
  • 11 szezonon keresztül volt a klub játékosa, hétfő óta ő a Milan új szakvezetője
  • 202 bajnokin, 73 gólt szerzett a piros-feketék csatáraként
  • A testvére Simone, hamarosan a Lazio vezetőedzője lehet

Filippo Inzaghi lett a Milan vezetőedzője. Szép csendben kinevezték. Június 9-én. Mikor máskor, a klub korábbi legendás kilencesét. Aki 1973-ban, épp augusztus 9-én született. Persze, aki követi az olasz focit, nem nagyon lepődött meg. Inzaghi már egy héttel ezelőtt Adriano Galliani társaságában tárgyalt Ibizán, Jérémy Ménez megszerzéséről. Szóval benne volt a levegőben, hogy ő lesz Seedorf utódja.

Még hétfőn, egy mindössze 147 karakteres twitter üzenetben jelentették be, hogy a jövőben már Pippo irányítja a Milant. Egészen 2016 júniusáig. Előbb is megtörténhetett volna a kinevezés, mondjuk január közepén. Akkor Silvio Berlusconi arra a Clarence Seedorfra „szavazott”, akinek 144 nap múlva megköszönte a munkáját. (Nem máshogy, egy rövid e-mailben). Ez pedig azt jelenti, a Milan 2,5 millió eurót bukik a következő két évben. A korábbi holland válogatott játékosnak ugyanis ennyit kell kifizetni a szerződése értelmében.

Inzaghi? Hétszázezer eurót keres majd idényenként, de cserébe elég nagy terhet vesz a vállára. Óriási közhely, de tényleg újjá kell építenie a Milant. A csapatot, amely a legutóbbi idényben 45 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a bajnok Juventus. A Milant, amely ősszel egyetlen európai kupában sem indulhat, hisz 8. lett a Serie A-ban.

Elődjével ellentétben, Inzaghinak azért már van tapasztalata. A magyar edzői társadalom megnyugtatása érdekében pedig gyorsan írjuk le, UEFA pro licensze is. Februárban a Milan primavera (utánpótláscsapat) szakvezetőjeként megnyerte az igencsak rangos viareggoi tornát. Olyan jól dolgozott, hogy már januárban is felvetődött a neve az első csapat edzőjeként.

„Pippo, vállalnád a csapatot, vagy szívesebben maradnál az utánpótlásnál?”. Adriano Galliani állítólag ezzel a mondattal hozta a korábbi kiváló csatár tudomására, hogy „biztonságban” érezheti magát. Vagyis, kinevezték.

Az olasz sportlapok egy valamiben egyetértenek: jó döntés született. Inzaghi ugyanis tudatosan készült az edzői pályafutására, folyamatosan képezte magát. Kellő tapasztalatot szerzett a milanos fiatalok mellett. A „kicsiknél” is következetesen irányított, szabályokat állított fel a játékosai internetezési szokásaira vonatkozóan, tiltotta az öltözői mobilozást, és fegyelmi problémák esetén, rögtön behívta az adott labdarúgó szüleit.

Filippo Inzaghi egyébként a mai napig szorosan kötődik a szülői házhoz, nem telhet el úgy egy hét, hogy Marina, az anyukája, ne főzne neki legalább egyszer valamilyen finom tésztát.

Pippo a következő napokban a Formenterában található nyaralójában pihen, de fél szeme a telefonján lesz. Adriano Gallianival ugyanis már most egyeztetni kell az esetleges érkezőket (vagy távozókat) illetően. Simone, a tesó sem pihenhet felhőtlenül. Az ő neve a Lazionál jött szóba.

És mikor kerül sor Inzaghi hivatalos bemutatására? Ez talán nem is lehet kérdés. Még jó, hogy július 9-én.

Hozzászólások