Nemzetközi foci - Eközben az olaszoknál…
Eközben az olaszoknál…
(Fotó: Europress/Getty)

Eközben az olaszoknál…

Bodnár GergőBodnár Gergő
2014/07/04 14:45

Mint négy évvel ezelőtt. Az olasz válogatott három csoportmeccs után, utazhatott is haza. Pár nap már eltelt a fájdalmas világbajnoki kiesés óta, így van lehetőségünk egy kicsit összefoglalni a sajtó és a szakemberek reakcióit. Közben kitérünk arra, mit történt eddig a nyár folyamán a Serie A-ban.

  • Kezdjünk minden elölről, kizárólag a fiatalokkal. Röviden így foglalható össze a szakma és a sajtó reakciója a fájó vb kudarcot követően. A La Gazzetta dello Sport csütörtöki száma: „Megváltozunk vagy eltűnünk” címmel próbált átfogó képet adni az olasz utánpótlásképzés hiányosságairól. A felmérésből kiderül: a Serie A-ban szerepelő klubok döntő többsége a költségvetésének mindössze 6-8%-át fordítja közvetlenül utánpótlás nevelésre, és átlagosan 2 millió euróval költenek kevesebbet a fiatalok képzésére, mint a Bundesliga csapatai. A Gazzetta kutatásából az is kiderül, hogy a 2012-ben ifjúsági Bajnokok Ligáját (NextGen Series) nyerő Interből az előző idényben senki nem volt tagja a milánóiak keretének, miközben az akkor második helyen záró Ajax 7 labdarúgóját is beépítette a felnőttek közé…

1. táblázat: Hány saját nevelésű fiatalt foglalkoztat az adott csapat. 2. A költségvetés mekkora részét fordítják a klubok utánpótlás-nevelésre. 3. Mindez összehasonlítva a német és az olasz helyzetet. (Grafika: La Gazzetta dello Sport)

  • „Az olasz labdarúgás zuhanórepülésben van, ez egyértelmű” – fogalmaz a Gazzetta. Az olasz sportlap megjegyzi, ebben a szezonban a Milan jutott legtovább a Bajnokok Ligájában (a nyolcaddöntőben esett ki), a többiek (Juventus, Napoli) már a csoportkörben búcsúztak. Olasz csapat azóta nem nyert Európa Ligát, hogy még UEFA Kupának hívták a sorozatot (1999, Parma), és a legutóbbi U21-es Eb címig egészen 2004-ig kell visszamenni az időben. Annak a válogatottnak Gilardino, Amelia, és De Rossi volt az alapembere...

Az olasz U21-es válogatott, 10 éve nem nyert Eb-t. Ugyan tavaly döntő játszott, de simán kikapott a spanyoloktól

  • A nemzeti csapatot két nagy tornán vezető Cesare Prandelli a Galatsaraynál folytatja. A vb kudarc után elköszönő szakvezető ma írhatja alá szerződését a török csapathoz, ahol 4,5 millió eurót keres majd évente. Prandelli ezzel csatlakozik a külföldön dolgozó olasz edzők (Capello, Lippi, Ancelotti) igencsak népes táborához.

Prandelli négy év, és egy Eb ezüst után után távozik a válogatottól. A Galatasaray edzője lesz

  • Zajlik az élet az átigazolási piacon: a Juventus nagyon közel áll a Veronával fantasztikus idényt futó Iturbe leigazolásához, a városi rivális Torino pedig már meg is szerezte Nocerinót. Benatiát a Manchester City vinné, a Roma azonban 38 millió euró alatt biztosan nem engedi el a marokkói védőt.

Juan Manuel Iturbe, kiváló szezont futott a 10. helyen zéró Hellas Veronával. 33 bajnokin, 8 gólt szerzett

  • „Szívesen eladnám, de most már kivenné meg?” – utalt Balotellire rá jellemző őszinteséggel Silvio Berlusconi. A Milan tulajdonosa elmondta, a vb-n nem csak Olaszország, hanem ő is veszített. Komolyan fontolgatta ugyanis, hogy egyik legjobb csatárát elengedi egy meg nem nevezett angol csapathoz. Közel 35 millió euróért. De ilyen teljesítmény után Balotelli egész egyszerűen nem kell senkinek. Legalább is Berlusconi szerint… A Milan 2012 telén 24 millió euróért vette meg a vb-n egy gólig játékost. Mario Balotelli az előző szezonban, 18 gólig és 7 gólpasszig jutott.

209 perc, és egy győztes gól Anglia ellen

  • Csütörtökön sajtótájékoztatón "mutatkozott be" a Cagliari új vezetőedzője Zdenek Zeman. A cseh származású, de olasz állampolgárságú szakember mindig is őszinte, ám igencsak megosztó személyiségnek számított. Most a 10 éve a Serie A-ban szereplő szárd klub új tulajdonosa (a korábbi elnök Massimo Cellino 22 év után köszönt el) Tommaso Giulini gondolta úgy, hogy Zemannal képzeli el a közös jövőt. A 67 éves, agresszív támadójátékáról híres edző legutóbb a Románál dolgozott, azt megelőzően viszont a Pescarával feljutott az élvonalba.

A Pescarával feljutott a Serie A-ba, a Romától 23 meccs után elküldték. Zeman ebben az idényben a Cagliari edzője lesz

Hozzászólások