Nemzetközi foci - Maradona: „Így játszadozhattam egy focilabdával 45 percen keresztül a kamerák előtt”
Maradona: „Így játszadozhattam egy focilabdával 45 percen keresztül a kamerák előtt”
Fotó: Libro Cebollitas / Francis Cornejo

Maradona: „Így játszadozhattam egy focilabdával 45 percen keresztül a kamerák előtt”

Soós PéterSoós Péter
2020/11/28 12:38
Sokan sok helyen idézték már a szerdán elhunyt Diego Maradonával a 60. szülinapja alkalmából készült interjút, mely – bár akkor még csak nem is sejtettük – az utolsó lett földi életében. Az első szereplése után viszont kicsit kutakodni kellett, de megérte: alig tízéves volt „Dieguito”, amikor kamerák elé állt, és már akkor is jól tudta, mik a céljai a futballal.

Az argentin Ciudad Magazine internetes kiadása kilenc évvel ezelőtt az országban szintén legendának számító José Nicolás „Pipo” Mancera halála kapcsán hozta fel az első Maradona-interjút. Mancera műsorvezetőként a helyi televíziózás úttörőjének számított, Sábados Circulares című műsora az 1960-as évek legnépszerűbb programja volt. Señor Televisión – ahogy hazájában hívták – volt az első, aki 1971-ben interjút készített az akkor mindössze tízesztendős Diego Armando Maradonával. A futball-legenda híressé vált kijelentést tett rögtön a tévés debütálásakor:

 „Elsőszámú álmom világbajnokságon játszani. A második pedig bajnoknak lenni.”

Sokan ezt úgy értelmezték, hogy világbajnokságot akart nyerni akkori énje.

Azonban így nem teljes az igazság, ahogy a kis Diego mondata sem, ugyanis a folytatásból kiderül, a Los Cebollitasszal („hagymácskák”), az Argentinos Juniors kölyökcsapatával akart eljutni a döntőbe, erre utaltak akkori szavai.

/Így kezdődött minden: a Clarín képgyűjteménye az ifjú Maradonáról a focipályán./

Maradona és Pipo ManceraMaradona és Pipo Mancera

Maga Maradona így emlékezett a majd’ ötven évvel ezelőtti történetre a Cope szerint:

„1971-ben, amikor tízéves voltam, az edzőmet, Francis Cornejót és engem meghívtak a 13-as csatornához Pipo Mancera »Sábados Circulares« című műsorába, mert nem sokkal azelőtt láttak a Juniors – Independiente meccs szünetében, ahogy a labdával trükközök a Vélez-pályán. Akkoriban az volt a legnézettebb műsor Argentínában. Anyukám erre az alkalomra vett nekem egy pár Flecha-cipőt. Szerény körülmények között éltünk. Az alapötlet az volt, hogy készül egy ötperces interjú, de az est sztárvendége, a Los Cinco Latinos késett, ezért el kellett nyújtani a fellépésem. Így játszadozhattam egy focilabdával 45 percen keresztül a kamerák előtt. Ez volt az első tévés szereplésem.”

34 évvel később, túl sokévi harcon a függőségeivel, újra feltűnt a Canal 13-on, a La Noche del 10-ben („A 10-es estje”). Szülei, lányai és testvére meghatódva ültek a közönségben, látva, hogy újra „képben van” szeretett Diegójuk.

A műsor főcíme élőben

Olyan vendégek tűntek fel akkor mellette, mint Gabriela Sabatini, Gabriel Omar Batistuta vagy Pelé.

Utolsó tv-s szereplése október 30-án volt, a történet attól kezdve ismert. Akkor Diego még nem tudta, hogy többé nem áll kamerák elé; úgy élte életét, hogy még sokszor láthatják őt milliók otthonukban a képernyők előtt vagy élőben, a pálya mellett.

Hozzászólások