Bundesliga - Már a hétvégén bemutatkozhat a Bundesligában a 16. életévét betöltő csodacsatár 
Már a hétvégén bemutatkozhat a Bundesligában a 16. életévét betöltő csodacsatár
Fotó: Europress/AFP

Már a hétvégén bemutatkozhat a Bundesligában a 16. életévét betöltő csodacsatár 

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/11/16 20:40
Youssoufa Moukoko neve talán még kevésbé ismert, de hamarosan leteheti névjegyét a futballvilágban. A dortmundi gólvágó pénteken tölti be 16. életévét, ennek köszönhetően a hétvégén már akár be is mutatkozhat a Bundesligában.

Még csak 15 éves, de már számos rekordot megdöntött a Kamerunban született, de tíz éves korától Németországban élő focista. 12 évesen a Dortmund U17-es, 14 évesen pedig már az U19-es csapatában játszott, és ontotta a gólokat. Többször együtt edzett a felnőtt együttessel, s a bővített Bajnokok Ligája-keretbe is nevezni fogják. A Bundesligában még nem mutatkozhatott be, hiszen nem töltötte be a 16-ot. A debütáláshoz szükséges életkort a szezon előtt pont Moukoko miatt vitték lejjebb, a Borussia Dortmund indítványozta, hogy egy focista bemutatkozhasson a német bajnokságban, amint eléri 16. életévét. Ez pénteken megtörténik, jogilag tehát nincs akadálya, hogy a hétvégi Hertha elleni bajnoki mérkőzésen debütáljon a Dortmund fiatal tehetsége. Főleg, miután nagyon úgy tűnik, a BVB aktuális gólvágója, a Moukoko mellett 20 évével ’kifejezetten öregnek’ számító, Erling Haaland a norvég járványügyi előírások miatt karanténba kényszerül, és nem játszhat a hétvégi fordulóban.

Egyáltalán nem biztos, hogy Moukoko már a hétvégén pályára lép, bár sokatmondó, hogy a BVB kiköltöztette csatárját a klub bentlakásos szállásáról, ahol megjelent a koronavírus, és külön lakhelyet keres számára. Az viszont biztosnak tűnik, hogy csak idő kérdése, Moukoko mikor mutatkozik be a Bundesligában, és dönti meg az ex-dortmundi Nuri Sahin rekordját. Jelenleg Sahin a Bundesliga történetének legfiatalabb játékosa, 2005-ben 16 évesen és 335 naposan mutatkozott be, szintén a Borussia Dortmund színeiben.

15 évesen a focitörténelem egyik legnagyobb tehetsége a dortmundi csatár - de ki is ő pontosan? | Eurosport

Elképesztő gólátlag, ajándékok Lionel Messitől, álomszerződés és az apuka csodaszavai: a Borussia Dortmund bővített BL-keretébe bekerülő Youssoufa Moukoko túlzás nélkül minden létező rekordot megdönt. A labdarúgást kedvelők közül többen hallhattak már Youssoufa Moukoko nevéről a korábbi években. A tízéves koráig Kamerunban nevelkedő, 2004-es születésű csatártehetség 2014-ben költözött Németországban élő édesapjához, ahol előbb a St.

„Boldog vagyok, hogy egy dortmundi dönti meg a rekordomat. Amikor a korhatárt lejjebb vitték, tudtam, hogy ez hamarosan megtörténik. Youssoufának meg kell tenni a következő lépést, az U19 túl könnyű számára” - nyilatkozta a volt dortmundi Sahin, aki jelenleg Törökországban, az Antalyasporban játszik.

Sahin szerint Dortmundban a létező legjobb környezetben van Moukoko, biztos benne, hogy a klub vezetősége megakadályozza, hogy a túl nagy médiafelhajtás megakassza a fiatal játékos fejlődését. A Borussia a Bundesliga egyik legfiatalabb támadósorával rendelkezik, Moukoko azonban még Jadon Sanchohoz, Erling Haalandhoz, Jude Bellinghamhez és Giovanni Reynához képest is rendkívül fiatal.

Nuri Sahin meg is jegyzi, a 15 éves csatár igazi profiként viselkedik, de a felnőtt mezőnybe történő váltás azért komoly kihívást jelent majd Moukokonak.

„Eddig minden fényesen alakult számára, de jönnek majd borús napok is. Fontos, hogy megfelelő emberek vegyenek körül, akik elkísérnek, és tudatják veled, hogy a negatív szalagcímeket  nem szabad meghallanod.”

Moukoko-Favre.jpgFotó: Europress/AFP

Edzői szerint Moukoko fiatalkora ellenére nagyon céltudatos, rendkívül profi, és rengeteget dolgozik.

„Youssoufa nagyon tehetséges. De csak most kezdődik a pályafutása. Ez egy nagy lépés számára. Meg kell adnunk neki a kellő nyugalmat és időt” - nyilatkozta Sebastian Kehl, a Borussia korábbi csapatkapitánya, aki jelenleg is fontos pozíciót tölt be volt klubjánál.

A BVB vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke is elismerően nyilatkozott a 15 éves focistáról, s jelezte, a felnőtt keret részeként tekintenek rá.

„Mindegy, hogy az U19-ben három vagy négy gólt rúgsz. Ha ezt rendszeresen teszed, akkor a génjeidben van a góllövés. De figyelnünk kell rá, ő a legfiatalabb focistánk, nem szabad túlterhelnünk” - fogalmaz Watzke.

Majd hozzátette, a 15 éves játékos idővel Haalandot is tehermentesítheti majd. „Ha Erlingnek pihenésre van szüksége, az edzőnk megpróbálhatja bevetni Youssoufát” - véli Watzke.

Moukoko négy éves kora óta tudja, hogy focista szeretne lenni. Ezt akkor döntötte el, amikor 2009-ben végignézte a Barcelona-Chelsea BL-elődöntőt. Lehet, hogy a hétvégén nem mutatkozik be, de nagy valószínűséggel még az idei Bundesliga-szezonban debütál a felnőttek között. Sőt, már a német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw is figyeli a fiatal csatárt.

részben via Kicker 

 

Hozzászólások