Bundesliga - Visszavonult az európai topbajnokságok első női bírója
Visszavonult az európai topbajnokságok első női bírója
Fotó: Europress/AFP

Visszavonult az európai topbajnokságok első női bírója

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/02 14:22
Visszavonult a Bundesliga első női játékvezetője, Bibiana Steinhaus. A bírónő utolsó mérkőzése a szerda esti Bayern München-Borussia Dortmund Szuperkupa-döntő volt.

A Bayern München - Borussia Dortmund Német Szuperkupa-döntő, mely a bajorok 3:2-es győzelmével ért véget, amellett, hogy a Bayern idei ötödik trófeáját hozta, más szempontból is különleges volt. Bibiana Steinhaus az első női játékvezető, aki Németországban egy fináléban fújhatta a sípot, a találkozó pedig egyben a búcsúmérkőzését is jelentette.

Steinhaus 22 éves kora óta vezetett mérkőzéseket, előbb a Bundesliga 3-ban, majd a másodosztályban bíráskodott. Azt követően, hogy a Bundesligában negyedik játékvezetőként többször is feltűnt, végül bíróként is bemutatkozhatott. 2017-ben a Hertha Berlin-Werder Bremen találkozón vezetett először mérkőzést az első osztályban. Női játékvezető korábban még nem kapott ilyen fontos szerepet egyik európai topbajnokságban sem.

000_8R46J4.jpgFotó: Europress/AFP

Bibiana Steinhaus a Bundesliga első női bírója lett, ennek ellenére sosem hangsúlyozta ezt igazán, sosem kezelte magát úttörőként, vagy az egyenjogúság vezéralakjaként. Miként korábban ő maga megfogalmazta, számára első nőként meccset vezetni nem nagy ügy, de elfogadta, hogy mások sokat foglalkoznak ezzel. Szerinte úgyis a teljesítmény a döntő, nem pedig az, hogy nőként vezeti a férfiak mérkőzéseit.

„Nemtől, hajszíntől, vallástól függetlenül annak kell vezetnie a mérkőzést, aki a legjobb teljesítményt nyújtja” - nyilatkozta 2017-ben a Deutsche Wellének.

Többször is beszélt arról, nem szeretné, ha másként kezelnék, sem negatív, sem pozitív értelemben. Ha hibázik, ugyanúgy jár neki a kritika, mint bármely más bírónak. A Spiegel visszaemlékezése szerint, Steinhaust nem zavarta, mikor a német bírók edzőtáborában a fitneszedző ’szuper, fiúk!’ felkiáltással dicsérte a csapatot, de sokkal inkább sértve érezte magát, mikor egy beszédben ’Kedves Bibiana, kedves kollégák!’ köszöntéssel üdvözölte a bírókat egy elöljáró.

043_dpa-pa_200930-99-776933_dpai.jpgFotó: Europress/AFP

A 41 éves játékvezető a foci mellett rendőrként tevékenykedik. Rendőri pályája a bíráskodásban is segítette. „Nem mi találtuk ki a szabályokat, de a mi dolgunk betartatni őket. Néha időbe telik, hogy kiérdemeld az emberek tiszteletét. Mindig a rendőrség vagy a bíró hozza meg a döntést. Végső soron az emberek is megértik, kinél van a végszó” -fogalmazta meg korábban.

A német sajtóban a címlapokra került azzal, hogy első női játékvezetőként Bundesliga-mérkőzést vezetett, ha hiba nélkül lehozott egy meccset, szintén cikkeztek róla. Steinhaus nem különösebben élvezte a nagy médiafelhajtást, szerinte ha egy bíró jól végzi a dolgát, nem kellene fókuszba kerülnie.

„Jobban szeretem azokat a címlapokat, amikor a teljesítményem kerül a középpontba, nem pedig az, hogy nőként végzem a munkámat, hiszen ugyanazt csinálom, mint bárki más a szakmában.”

Steinhaus visszavonulásának hátterében személyes okok, illetve sérülései állnak. Mérkőzést ugyan többet nem vezet, videóbíróként azonban a későbbiekben is szerepet vállal majd. 

Hozzászólások