Bundesliga - Szépségiparosok
Szépségiparosok
Fotó: Europress/AFP

Szépségiparosok


2014/09/16 22:44

A Dortmunddal kapcsolatban három dolgot emlegetnek mostanság. Az első – amit mindig is el lehetett mondani – hogy a bányászatáról, iparáról híres Ruhr-vidéken az emberek legnagyobb/egyetlen szórakozása a labdarúgás. A második, hogy a modern kori Borussia futballját élvezet nézni, különösen, ha a káprázatos hangulatú otthonában lép pályára. A harmadik pedig egy kérdés: vajon meddig bírja még Jürgen Klopp, hogy csapata legjobbjai folyamatosan eligazolnak, és neki újra és újra építkeznie kell?

A szakember megítélése az egész világon remek. Dietmar Hamann ma este egyszerűen Joachim Löw utódját látta benne a német válogatott élén, Graeme Souness pedig azt mondta, nem érti, miért marad még mindig a BVB-nél, amikor mindent kihozott a csapatból, és itt lenne az ideje, hogy a Premier League egyik klubjánál vállaljon munkát.

Klopp viszont maradt, sőt, tavaly írta alá 2018-ig szóló szerződését. Kétség nem férhet hozzá, nagyrészt neki köszönhető, hogy ez a Dortmund ott tart, ahol. Mert ennek a gárdának nincs egy Ronaldója, Messije, Bale-je, de – nem megbántva a mai keret tagjait – egy Ribéryje, Robbenje sem. Viszont érdemes megnézni, mi lett azokkal, akik elhagyták az elmúlt időszakban: Sahin és Kagawa is örült, hogy annyi gyötrődés után visszatérhetett, és azért Mario Götze sem váltotta meg eddig a világot Münchenben. (Lewandowskiról még korai véleményt formálni.)

Az idei nyár egy kicsit más volt az eddigiekhez képest. 52 millió euróval messze a Dortmund költötte a legtöbb pénzt az átigazolási piacon a német csapatok közül, elérve, hogy kicsit bővebb legyen a kerete, amire a tavalyi sérüléshullám után komoly szüksége volt. Ez a gárda ma este simán elbírta, hogy két legértékesebb játékosa: a világbajnok Mats Hummels és az 50 millió euróra taksált Marco Reus, valamint Sahin, Gündogan, Blaszczykowski és Piszczek sem játszhatott.

A Borussia végig óriási fölényben futballozott. A félidőben 15-1 volt a gólszerzési kísérletek száma, és ha a hazaiak kicsivel pontosabbak Szczesny kapuja előtt, akkor a szünetben három góllal vezetnek, a fordulás után pedig Aubameyangon múlt, hogy ebből a meccsből nem lett kiütés. Létezik az Arsenalnál erősebb csapat, ez nem kérdés. De ha belegondolunk, hogy az elmúlt két évben a Borussiát csak a későbbi győztes tudta felülmúlni a Bajnokok Ligájában, és tavaly Mkhitaryan jobb helyzetkihasználásával lehet, hogy a Real a négy közé sem jutott volna be, egyáltalán nem kizárt, hogy Klopp eléri célját, és ismét bejut a sorozat fináléjába. Mert másfél éve, a londoni döntő után éppen azt ígérte, hogy ha a következő szezonban nem is, Berlinben már ismét ott lesz a tanítványaival.

A ma este alapján erre van is esélye, nem is kicsi. Éppen azért, mert a fent említett három elem mindegyike megvan: a lelkes szurkolók, a látványos futball, és a kitartó Klopp is. Az ilyen esték után pedig – pláne kicsivel jobb helyzetkihasználással – ez a hármas kötés csak még erősebb lesz. (Dortmund-Arsenal 2-0 Immobile, Aubameyang)

Leverkusen: rossz bemutatkozás

Amilyen jól kezdett a Bundesligában, olyan rosszul rajtolt a BL főtábláján Roger Schmidt. Csapata, a Bayer Leverkusen a nyáron alaposan meggyengülő Monaco vendége volt, és noha helyzetei bőven akadtak, a kapu előtt sorra puskázta el a nagyobbnál nagyobbakat is. Ezzel szemben Joao Moutinho kihasznált egyet a hazaiak kevés sansza közül abban a csoportban, amelyben az első forduló alapján a Zenit tűnik a legerősebbnek, a második továbbjutó helyért azonban óriási csata lesz. (Monaco-Leverkusen 0-1)

(Hírek, képek, érdekességek a német bajnokságról a hosszabbitas.hu Bundesligával foglalkozó facebook-oldalán.)

Hozzászólások