Bundesliga - Stuttgart: Merő nosztalgia?
Stuttgart: Merő nosztalgia?

Stuttgart: Merő nosztalgia?

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/08/20 09:43

A nosztalgia ellen – mint ahogy azt Szerb Antal óta tudjuk – nincs orvosság. Mégis időről-időre előjönnek a ködös emlékek, még a Bundesliga csapatoknál is. És jönnek vissza a múltból a sikeredzők, akik újra megpróbálják. Megpróbálta Felix Magath a Wolfsburgnál. Csúfos bukás lett a vége, mint ahogy a közelmúltban Huub Stevens sem váltotta meg a világot a Schalkénél, hiába választották meg anno a királykékeknél a XX. század edzőjének.

A következő szerencsét próbáló nem más, mint Armin Veh a Stuttgartnál. 2007-ben egy csapat fiatallal (Khedira, Gomez, Hildebrand, Hilbert) és tapasztalt „vén rókákkal”, (Babbel, Pardo) mindenkit sokkolva nyert bajnoki címet. 15 év után először. Az azóta eltelt hét év során a Stuttgart hat edzőt fogyasztott el. Próbálkozott Markus Babbel, Christian Gross, Jens Keller, Bruno Labbadia, Thomas Scheider és végül Huub Stevens is. Egyikük sem ért fel hasonló magaslatokra.

Közben Armin Veh is kalandozásokba kezdett. És elfogyasztott három csapatot is a hét év alatt. A Wolfsburgtól fél év után rúgták ki, és a Hamburgnál sem maradhatott egy évig sem. Viszont a Frankfurtnál töltött három év igazi sikertörténet. Előbb feljutás a másodosztályból, majd bajnoki 6. hely és Európa Liga kvalifikáció következett. Tavaly pedig EL-csoportkörből való továbbjutással, és a csapat benntartásával tette fel a koronát teljesítményére. Ezek után jöhet az újabb „frigy” közte és a Stuttgart között.

A keret nem gyenge, és semmiképp sem arra hivatott, hogy a kiesés ellen küzdjön, mint tavaly. Főleg úgy nem, hogy Filip Kosticcsal és a Chelsea-től kölcsönvett Oriol Romeuval erősödött. Jó, persze voltak távozók is. Arthur Boka például még hét éve a bajnokcsapatban is szerepelt. Ibrahima Traoré a Gladbachba, Johan Audel a Nantesba, míg a szintén bajnok Cacau Japánba a Cerezo Osakához került.

A rajt viszont nem sikerült. A másodosztályú Bochum simán, 2-0-ra kiütötte a kupából a Stuttgartot. Következik majd a Mönchengladbach idegenben, ám még akkor is korai lesz arra következtetni, hogy ugyanazt az utat járja-e be Veh, mint nosztalgiás elődei.

Hozzászólások