Bundesliga - Soknak találta az 5 milliót érte a Bayern, ma már sajnálják
Soknak találta az 5 milliót érte a Bayern, ma már sajnálják
Fotó: Europress/AFP

Soknak találta az 5 milliót érte a Bayern, ma már sajnálják

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/04/12 16:35
A Bayern München sok mindenről híres, többek között arról, hogy az esetek 90 százalékában nagyon megfontoltan igazol, nem ad ki csillagászati összegeket bárkiért. A 2010-es évek elején ez duplán igaz volt a bajorokra, fiatal játékosokra főleg nem voltak hajlandóak milliókat áldozni. Uli Hoenessék átigazolási politikáját többször még a szurkolók is éles kritikákkal illeték, ám volt egy eset, amely kirívónak számított. 2011-ben egy fiatal francia védőt ajánlottak a bajorok figyelmébe, akiről ódákat zengett mindenki és akit megszerezhettek volna. Az üzlet végül elmaradt, mert a már akkor is filléreknek - legalábbis Bayern-léptékkel mérve - számító ötmilliós árat sokallták a müncheniek. Ma már valószínűleg nem hagynának ki egy ilyen ziccert. 

A 2011-ben történt esetet Willy Sagnol elevenítette fel a minap az RMC Sportnak. Sagnol pályafutása végeztével nem szakadt el a Bayerntől, játékosmegfigyelő lett a müncheni alakulatnál. Egy nap csörgött a telefonja és egy fiatal játékosra hívták fel a figyelmét, aki a Lens csapatában játszott. A 18 éves fiatalembert hatalmas tehetségként aposztrofálták, posztját tekintve pedig Sagnol azt az információt kapta, hogy a védelemben és a pálya közepén védekező szerepkörben is bevethető. Ez a fiatal játékos pedig nem volt más, mint Raphaël Varane. 

"Amikor a Bayernnél voltam, egy nap egy barátom felhívott, hogy mindenképpen Lens-ba kell utaznom, mert mint mondta, egy nagyon érdekes játékost mutatna nekem. Megérkeztem és elég volt egy félidőt megnéznem, tudtam, hogy fiatal kora ellenére egy érett futballistát látok. Védekező középpályásként játszott az első félidőben, majd a másodikban középső védőnek vitték vissza." - elevenítette fel az interjúban Sagnol az akkor látottakat. 

Sagnol jó kapcsolatot ápolt a Lens vezetőségével, így 48 órát kapott arra, hogy meggyőzze müncheni főnökeit Varane megszerzéséről. Az ár mai viszonylatban nevetségesen alacsony volt, jóllehet a Bayern szintjén még 2011-ben sem jelentett volna a Lens által a fiatal franciáért kért 4-5 millió euró közötti összeg kifizetése megoldhatatlan feladatot. Sagnol mindezek ellenére kiábrándító választ kapott müncheni visszaérkezésével a sportmenedzsertől, mondván bármennyire is tehetségesnek és sokoldalúnak tűnik Varane, az összeg magas egy 18 éves fiatalért. 

"Két hónappal később a Real Madrid 10 millió euróért vásárolta meg Varane-t" - emlékszik vissza Sagnol. "Raphaël vélhetően nem bánta meg, hogy Madridban kötött ki, de egy játékosmegfigyelőnek ez a végjáték keserű pirula, hiszen biztos voltam abban, hogy kincset találtam, egy olyan középső védőt, aki 10-12 éven át könnyűszerrel képviselhette volna a legmagasabb szinten a Bayern Münchent" - zárta visszaemlékezését a korábbi kiváló védő.  

A történet ismert, hiszen a szemünk előtt zajlott, Raphaël Varane fiatal tehetségből a világ egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát. 2011-ben José Mourinho vitte Madridba, azóta több mint 300 mérkőzést játszott a Madrid színeiben. Varane 17 trófeát nyert a Real Madriddal, többek között négy BL-trófeát és három bajnoki címet. A francia játékos tagja volt a világbajnok francia válogatottnak is, és miután még mindig csak 26 esztendős, borítékolható, hogy még rengeteg sikerben és trófeában lesz része. 


Hozzászólások