Bundesliga - Egyre nagyobb a baj a szezonban még nyeretlen hétszeres német bajnoknál
Egyre nagyobb a baj a szezonban még nyeretlen hétszeres német bajnoknál
Fotó: Europress/AFP

Egyre nagyobb a baj a szezonban még nyeretlen hétszeres német bajnoknál

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/28 13:37
Megállíthatatlanul robog a szakadék felé a bajnokságot pocsék formában kezdő Schalke. Nem elég, hogy nyolc fordulót követően még nyeretlen a csapat, és a Bundesliga utolsó helyén áll, de a belső feszültségek is egyre inkább a felszínre törnek. Legutóbb Nabil Bentalebet függesztették fel, majd pedig Vedad Ibisevic szerződését bontották fel. 

November 24-én a Schalke PR-csapata Twitterüzenetben kívánt boldog születésnapot a klub középpályásának, Nabil Bentalebnek. Estére ez a poszt kikerült a gelsenkircheniek hírfolyamából, az algériai játékost felfüggesztették, és közölték vele, hogy elhagyhatja a klubot. "Nem kérdés, hogy nagyszerű futballista" - mondta Jochen Schneider sportigazgató közleményben. "Ugyanakkor megállapodtunk, hogy a Schalke és Nabil Bentaleb nem jó párosítás. Nincs konkrét oka annak, hogy idáig jutottunk, ez inkább egy folyamat eredménye volt."

Ugyanazon a napon Amine Harit is felfüggesztésre került, Vedad Ibisevic szerződését pedig felbontották, hogy januárban új klubot találhasson magának. Harit nehezen viselte, hogy az új edző, Manuel Baum szünetben lecserélte a Wolfsburg elleni 2-0-s vereség alkalmával. Az volt sorozatban a 24. nyeretlen mérkőzése a csapatnak Bundesligában, a negatív széria még januárban kezdődött. A pocsék széria, illetve a gyalázatos szezonkezdés - közte egy 8-0-s vereséggel - David Wagner állásába került, ezt követően vette át Baum az irányítást.

Manuel Baum nehéz helyzetben vette át a csapat irányítását.Fotó: Europress/AFP

Baum a klub egykori meghatározó játékosát, Naldót is visszahívta másodedzőként, azonban a brazil kellemetlen téma kapcsán került a középpontba, miután összetűzésbe keveredett az egyik edzésen Ibiseviccsel. Schneider egyébként azt állította, hogy a támadó távozásához nem volt köze az incidensnek, hosszabb távú problémák voltak a játékos és a klub között. "Minden esetet egyenként vizsgálunk meg. Ezúttal mi és Vedad úgy láttuk jónak, hogy inkább másik utat választunk" - nyilatkozta a sportigazgató.

"A mi szempontunkból nézve most volt értelme befejezni az együttműködésünket és jó érzésekkel véget vetni annak. Ismertük Vedadot régóta, emberként és játékosként. Sajnálatos módon a Schalkénál nem találta meg oly módon a számításait, ahogyan azt megígértük egymásnak. Szeretném tisztázni, hogy ennek a döntésnek nincs köze ahhoz az érzelmi kirohanásnak, ami a múlt vasárnapi edzésen történt. Ilyesmi előfordulhat a futballban."

A három játékos felfüggesztésére a Wolfsburg elleni vereséget követően került sor, ami után egyébként meglepően őszinte és érzelmes interjút adott Mark Uth, a csapat támadója. "Annyira üres és mérges vagyok jelenleg, hogy sírni tudnék az öltözőben. Annyira szomorú, hogy minden alkalommal ilyen semmilyen futballt mutatunk. Minden alkalommal olyan, mintha túl későn érkeznénk. Még a párharcokra sem érünk oda, közelében sem vagyunk annak, hogy sárgát kapjunk. Fogalmam sincs, hogyan kellene ilyen mentalitással meccset nyerni."

Mark Uth kifakadt a hétvégi mérkőzés után.Fotó: Europress/AFP

Mozgalmas napja volt a Schalke Twitteroldalát kezelő csapatnak, amellett, hogy a gelsenkircheni klub felfüggesztett pár játékost, megvált a technikai igazgató Michael Reschkétől. Ez nem volt váratlan azt követően, hogy kiderült: Reschke úgy akarta eladni Omar Mascarellt a Hertha Berlinnek, hogy előtte nem egyeztetett Schneiderrel vagy Mascarell-lel a tárgyalásokról. Reschke szorgalmazta volna Wagner mielőbbi menesztését is, ám Schneider hitt az edzőben, míg nem a München elleni 8-0-s, és a Werder elleni 3-1-es vereség után elfogyott a mozgástere.

Azok után, hogy az előző szezonban épp hogy elkerülte a Schalke a kiesést, a mostani idényben végleg beütött a válság. Az öltözőn belüli konfliktusok mellett a koronavírus is lecsapott a csapatra és a sérülések sem kímélték őket. Jelenleg nincs bevethető balhátvédje a Schalkénak, Suat Serdar, Salif Sane és Mascarell sérülésével pedig már az előző idényben, Wagner alatt elkezdődött a Schalke megzuhanása.

Wagnernek még jól is jött, hogy nem mehettek be nézők a stadionba, mert egészen biztosan nem hagyták volna szó nélkül a hosszú nyeretlen sorozatot, a klubnak viszont már kevésbé esett jól: a bevételkiesés tovább mélyítette az anyagi problémákat. Miután a 2018/19-es idényben közel 200 millió euróra hízott az adósságállomány, költségcsökkentéssel próbáltak kozmetikázni a károkat, például a járvány miatt hoppon maradt bérleteseknek sem térítette vissza a klub a pénzt, illetve menesztett jó pár alkalmazottat is.

Ezek a döntések nem voltak túl népszerűek a szurkolók és a média körében, még a klub vezető marketingese, Alexander Jobst is elismerte, hogy rengeteg bizalmat és hitelességet veszítettek az elmúlt időszakban. "A Schalke nyilvános megítélése rendkívül rossz volt az előző hónapokban" - mondta. "Szeretnénk elnézést kérni az általunk elkövetett hibákért." Jobst támogatásáról biztosította Schneidert, olyan emberként jellemezve, aki képes javítani a klub helyzetén, igaz, a célok is alaposan megváltoztak.

Nagy bajban a Schalke.Fotó: Europress/AFP

Ezúttal nem az európai kupaszereplés kiharcolása a cél, hanem az élvonalban maradás - pedig a 2010-es években még rendszeres szereplői voltak a BL egyenes kieséses szakaszának.

A hatalmas adósság arra kényszerítette a klub vezetőségét, hogy fizetési sapkát vezessen be, ami a jelentések szerint 2,5 millió euróban maximálja a béreket, emellett kormányzati támogatást is kapott a Schalke 40 millió euró értékben. "Egyet hátra kell most lépnünk annak érdekében, hogy a jövőben fejlődhessünk" - magyarázta Schneider. Németország egyik legsikerebb csapatának most kicsiben kell gondolkoznia, olyannyira, hogy rövid távon az a legfontosabb cél, hogy legalább a negatív rekord beállítása előtt nyerjenek egy meccset. 

Még a zsinórban nyeretlenül megvívott mérkőzések rekordját őrző Tasmania Berlinnél is a Schalkénak szurkolnak. "Nem szeretném, hogy a Schalke megdöntse" - mondta Almir Numic klubelnök. "Nagyon régóta mi tartjuk. Ez már része a Tasmania identitásának." Ehhez viszont az kell, hogy a soron következő hét meccséből egyet megnyerjenek a gelsenkircheniek, ellenkező esetben beállítják a 31-es negatív csúcsot. Ami újabb szimbóluma lehetne a szebb napokat is átélt klub mélyrepülésének. 

via goal.com

Hozzászólások