Bundesliga - Még meg sem érkezett a Bayernhez, máris feszültség van az új kapus miatt
Még meg sem érkezett, máris feszültség forrása a Bayern új kapusa
Fotó: Europress/AFP

Még meg sem érkezett a Bayernhez, máris feszültség van az új kapus miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/20 19:25
Alaposan meglepte a Schalkét, amikor kiderült, hogy a csapat első számú kapusa, Alexander Nübel elfogadta a Bayern München ajánlatát, és a következő szezont már a rekordbajnok színeiben kezdi meg. A 23 éves kapus érkezésére sokan rácsodálkoztak a bajoroknál is, hiszen a klub minden jel szerint még sokáig számol a jelenlegi első számú kapussal, Manuel Neuerrel. 

Hétvégén visszatért a Bundesliga, egyelőre zárt kapuk mögött, speciális távolságtartó szabályokkal, amit még mindenkinek szoknia kell. A kényszerszünetet követő első mérkőzés stílusosan egy Dortmund-Schalke rangadó (ha úgy tetszik: Ruhr-vidéki derbi volt), amely sima, 4-0-s hazai győzelemmel zárult. A vendégek fiatal kapusa, Markus Schubert két gólban is benne volt, ami azért érdekes, mert a csapat papíron első számú - de legalábbis legjobb - hálóőre csak a kispadról, az arcát eltakarva és a társaktól is kétméteres távolságot tartva figyelte az eseményeket.

Tudás alapján Alexander Nübelnek helye lenne a Schalke kezdőjében, azonban januárban kikerült a kezdőből, miután nem hosszabbította meg az idény végén lejáró szerződését a klubbal, és megállapodást kötött a Bayern Münchennel. David Wagner vezetőedző azóta, ha csak tehette, Schubert állította a kapuba, kivételt akkor tett, amikor a 21 éves kapus megsérült, és nem maradt más bevethető játékos a poszton, Ralf Fahrmann ugyanis épp kölcsönben van.

alexander-nübel-maszk-min.jpgFotó: Europress/AFP

Schubert felépülését követően Nübel visszakerült a kispadra, ami edzője szerint nem érte váratlanul a játékost. "Schubert játszik a következő mérkőzéseken. Az a cél, hogy szezon végéig ő maradjon a kapuban" - mondta a német Skynak. "Alexander higgadtan vette tudomásul, amikor közöltem vele a döntésemet. Úgy tűnt, hogy bizonyos mértékig érezte, hogy ez lesz. Egyszerű és rövid beszélgetés volt." A 23 éves kapus helyzete nem csak a Schalke kapcsán érdekes, hiszen a leendő klubjánál is megannyi kérdést vetett fel az érkezése.

A bajorok ugyanis gőzerővel dolgoztak azon, hogy meghosszabbítsák Manuel Neuer 2021-ig szóló szerződését. A hónapokig tartó tárgyalássorozatot követően a két fél dűlőre jutott, épp szerdán jelentették be, hogy 2023 nyaráig meghosszabbították a 92-szeres válogatott kapus kontraktusát. Neuer tehát úgy néz ki, még sokáig maradhat a müncheniek kötelékében, és nem valószínű, hogy szívesen lemondana a játékpercekről egy fiatal rivális javára, márpedig a pletykák szerint a Bayern azzal az ígérettel győzte meg Nübelt, hogy lesz lehetősége a bizonyításra.

Dietmar Hamann, a Bayern korábbi középpályása hibás lépésnek tartotta a fiatal játékos leigazolását, mert szerinte ezzel a klub Neuer tárgyalási pozícióját javította. "Egy kicsit korán szerződtették Alexander Nübelt. Még azt is hallani, hogy meccseket ígértek neki. Nem hosszabbítanék négy évvel, de a Bayern saját magát hozta ebbe a helyzetbe. Ha Neuer most azt mondja, nem hosszabbít és jövőre távozik, ami amúgy nem túl valószínű, a Bayerrnek újabb kapust kell szerződtetnie. Ez nagyon kedvező helyzetbe hozza Neuert, aki ki is fogja ezt használni."

Korábban a német sajtó arról írt, hatalmas különbség van a kapus által várt szerződés és a klub ajánlata között, például Neuer öt évben gondolkodik, a Bayern kettő plusz egyben. Az, hogy a tárgyalásokról ennyi részlet kiderült, további feszültségeket eredményezett. "Minden megállapodás, amit 2011 óta folytattunk, bizalmasan zajlott. Semmi sem szivárgott ki. Most viszont megjelentek részletek a tárgyalásokról, amelyek ráadásul nem is pontosak. Ez bosszant. Nem ilyennek ismertem meg a Bayernt" - jegyezte meg a kapus.

Az eltérő igények és az új kapus érkezése ellenére a Bayern vezetői többször elmondták, hogy Neuert tekintik az első számú hálóőrnek. "Nagyra értékelnénk és boldoggá tenne minket, ha a következő években is velünk maradna Manuel Neuer, mert még mindig a világ legjobb kapusa" - nyilatkozta a Kickernek Uli Hoeness. "Abban is hiszek, hogy Alexander Nübel leigazolása 100%-ig helyes és zseniális döntés volt a sportigazgató, Hasan Salihamidzic részéről." Azóta Hansi Flick vezetőedző is megerősítette Neuer csapatban betöltött szerepét.

Nübel érkezése valószínűleg a két cserét, Sven Ulreichet és Christian Früchtlt jobban zavarja, az ügynökük okozott is egy kisebb botrányt, amikor arról beszélt, Früchtl - ellentétben Nübellel - csak olyan helyre menne, ahol bekerülhet az első csapatba. "Képességek alapján Christiannak nem kell menekülnie, épp ellenkezőleg. Az viszont egyértelmű, hogy nem fogjuk elkövetni ugyanazt a hibát, mint amit Nübel és az ügynöke, akik Münchenbe jöttek, ahol a kispadon fog ülni a kapus" - mondta Christian Rossner az AZ-nek.

christian-fürchtl-min.jpgFotó: Europress/AFP

A csípős megjegyzéseket követően a Bayern közleményben kelt az új kapus védelmére, közben Neuer felé is gesztust gyakorolva. "Az elmúlt hetekben sok hír jelent meg Alexander Nübellel kapcsolatban. Szeretnénk az FC Bayern nevében tisztázni, hogy minden döntéshozó, beleértve Hansi Flicket is elégedett azzal, hogy Alexander Nübel a Bayern játékosa lesz a következő szezontól. Európa egyik legjobb fiatal kapusa, fontos része lehet a jövőnknek. Magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy Neuer tudása és tapasztalata hasznos lesz a fejlődéséhez."

Alexander Nübel még meg sem érkezett a Bayernhez, leigazolása máris okozott némi zavart a klubon belül. Erről persze ő tehet a legkevésbé, hiszen nem tett vagy mondott olyat, ami miatt megérdemelné a kritikát. Már ami az új klubját illeti, hiszen azt nehezen lehetne elvárni, hogy a Schalke is megértő legyen a klubváltással kapcsolatban. Hogy milyen pályafutás vár rá a Münchennél, arról legfeljebb csak sejtéseink lehetnek, az mindenesetre biztos, hogy a hosszú távra berendezkedő Manuel Neuer mellett nem lesz könnyű dolga.  

via goal.com

Hozzászólások