Bundesliga - Guardiola a végsőkig küzdött a német szélsőért, aki inkább a Bayernt választotta
Guardiola a végsőkig küzdött a német szélsőért, de hiába
Fotó: Europress/AFP

Guardiola a végsőkig küzdött a német szélsőért, aki inkább a Bayernt választotta

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/01 16:30
Sokat elárul Leroy Sané képességeiről, hogy Pep Guardiola foggal-körömmel ragaszkodott hozzá, és a Manchester City ennek megfelelően több szerződéshosszabbítási ajánlatot tett neki. Végül az angolok kénytelenek voltak belátni, hogy a játékos távozása elkerülhetetlen, és olyan megállapodás született, amivel mindenki elégedett lehet.

Minden jel arra utal, hogy pont került egy nagyon hosszú saga végére, és Leroy Sané a Bayern Münchenben folytatja pályafutását. A Manchester City 49 millió eurót kap a német válogatott játékosért, és bizonyos feltételek teljesítése esetén ez további 11 millióval bővülhet, ami tisztességes összegnek számít egy olyan futballistáért, akinek már csak egy év volt hátra a szerződéséből. A koronavírus-járvány által megtépázott gazdasági helyzetben aligha számíthatott ennél több pénzre a manchesteri klub vezetősége.

Sané távozását egy ideje kész tényként lehetett kezelni - maga Pep Guardiola beszélt arról nyilvánosan, hogy a szélső nem hosszabbítja meg a szerződését - és az sem volt titok, hogy a játékos a Bayern Münchenben kívánja folytatni karrierjét. Már tavaly nyáron is nagyon közel volt a müncheniekhez, a két klub már javában tárgyalt, amikor Sané a Comminity Shielden súlyos térdsérülést szenvedett, amivel gyakorlatilag véget is ért a szezonja. Ennek következtében kútba esett az üzlet, de a Bayern nyomon követte, hogy alakul a játékos felépülése.

Leigazolta Sanét a Bayern München | Eurosport

Egybehangzó angol és német sajtóinformációk szerint a Bayern München öt évre szóló szerződést kötött Leroy Sanéval, a Manchester City német válogatott labdarúgójával. A Guardian és a Bild értesülését egyelőre egyik klub sem kommentálta. A 24 éves szélső állítólag 45 millió euróért vált egyesületet.

 

A német játékos elvesztése nagy érvágás a Manchester Citynek és Guardiolának, ugyanis nincs hozzá hasonló eszköztárral rendelkező játékosa a csapatnak. Az edző bízott benne, hogy sikerül meggyőzni Sanét a folytatásról, és volt olyan időszak, amikor úgy hitte, hogy hosszú távon számolhat a szélsővel. Csakhogy a színfalak mögött a Bayern München mindent bevetett, nyíltan felvállalta érdeklődését, és Niko Kovactól Joachim Löwig bezárólag többen győzködték arról, milyen előnyei lennének, ha a német rekordbajnoknál folytatná a karrierjét.

"Azért tettünk neki ajánlatot, mert szeretnénk, ha maradna. Különleges képességei vannak, nehéz hozzá hasonló játékost találni" - magyarázta Guardiola a Premier League újranyitását követően. "Próbálkoztunk a sérülés és a műtét előtt, majd a későbbiek során is, de mindet visszautasította. Más kívánságai voltak, amit megértek, mert olyan játékosokra van szükségünk, akik elkötelezettek és segítenek a céljaink elérésében. Nagyon szeretem őt, csodálatos játékos, nem tudok róla rosszat mondani, egyszerűen csak új kihívást szeretett volna."

Sanét 2016-ban szerezte meg a City, miután a játékos Schalke színeiben nagyon fiatalon megmutatta a benne rejlő potenciált, de az érte kifizetett 37 millió font komoly kockázatnak minősült. Ebben az esetben jól döntött a klub. Guardiola kulcsszerepet szánt neki, az ő feladata volt, hogy széthúzza a pályát, több területet biztosítva a kreatív játékosoknak, miközben ő maga sem maradt adós a gólokkal, gólpasszokkal. Segítségével kétszer megnyerte a Premier League-et és a Ligakupát a City, egyszer az FA-kupát, 2018-ban pedig Sané lett az év fiatalja Angliában.

A Manchester City német szélsőjének nem lehet helye hosszabb távon Guardiola csapatában? | Eurosport

Leroy Sané hozzászokhatott a csalódásokhoz. Bármikor felmerül egy nagy pillanat és a keret vagy a csapatösszeállítás megjelenik, neki tartania kell a legrosszabbtól. Kimaradt a német labdarúgó-válogatott tavalyi világbajnoki szerepléséből, mert Joachim Löw otthon hagyta, és a Manchester Citynél is a peremre került.

Az előző idényben döntő fontosságúnak bizonyuló gólt szerzett a Liverpool ellen, de a képességeit megvillantotta egy ragyogó szabadrúgás-góllal nevelőcsapatával szemben a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében is. Guardiola szerint még mindig bőven van potenciál a játékosban: "Leroy egyszerű dolgokban hibázik, ezek sokszor nagy hibák. Sokat kell fejlődnie" - mondta egy 2018-as, 4-1-re megnyert Burnley elleni meccs után. "Nagy tehetség, szükségünk van a góljaira, elsősorban a védekezésével, a hátul végzett munkájával van probléma."

Sanét főleg a munkamorálja miatt érte kritika a manchesteri időszaka során, olyan is volt, hogy emiatt kikerült a keretből. Miután 2018-ban óriási meglepetésre kimaradt az oroszországi világbajnokságon csúfosan szereplő német válogatottból, az új idényt a vártnál rosszabb formában kezdte meg, és gyengén futballozott a ManCity amerikai előszezonbeli turnéja során. Szeptember közepén került be először a kezdőbe, ellenben a vébét is megjárt társak rögtön megkapták a lehetőséget az edzőtől.

Löw döntése szinte mindenkit sokként ért, és az a tény, hogy a szövetségi kapitány szerint sztárrá érhet a Bundesligában, további motivációt jelenthetett a hazatérésben. Mivel az Európa-bajnokságot elhalasztották 2021-re, rá egy évre pedig világbajnokságot rendeznek Katarban, kulcsfontosságú időszak előtt áll Sané a válogatott szempontjából. Azzal, hogy Németország legerősebb csapatába igazolt, egy olyan társaságban villoghat, amely sorozatban nyolc Bundesliga-címnél jár, és szép lassan a BL-ben is visszakúszott a legszűkebb elitbe.

Katasztrófa lenne, ha a Bayern leigazolná a ManCity német szélsőjét a BL-győztes francia védő szerint | Eurosport

A Bayern Münchennek óvatosnak kell lennie, ha tényleg leigazolja Leroy Sanét a Manchester Citytől, vallja a Bayern egykori ikonikus jobbhátvédje, Willy Sagnol. Sagnol kilenc éven át volt a bajor klub játékosa, több mint 250 mérkőzésen szerepelt az egyesület színeiben, amelyet öt Bundesliga-elsőséghez és egy Bajnokok Ligája-trófeához segített.

Nem utolsó szempont, hogy az utóbbi időben félelmetesen jól futballozó Serge Gnabryval alkothatják a két szélét a Bayernnek és a válogatottnak is.

Sané gondolatban már az előző idényben elszánta magát a távozásra, és ezen a sérülése sem változtatott. Ezt jelezte akkor is, amikor úgy döntött, hogy a Guardiola által favorizált térdspecialista, Ramon Cugat helyett a Bayern és a német válogatott orvosát, Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrtot keresi fel a rehabilitáció során. Végül így is olyan üzlet született, ami mindenki számára előnyös. A Bayern leigazolt egy potenciális sztárt, Sané az általa kiszemelt klubhoz került, a City pedig jócskán kapott pénzt, hogy pótolja a német játékost.

via goal.com

Hozzászólások