Bundesliga - Öt ok, amiért a Bayern München megvédi címét a Bundesligában
Öt ok, amiért a Bayern München megvédi címét a Bundesligában
Fotó: Europress/AFP

Öt ok, amiért a Bayern München megvédi címét a Bundesligában

Takács MártonTakács Márton
2019/08/14 14:30
A Bayern Münchennek kemény versennyel kell szembenéznie, hogy megvédhesse bajnoki címét a Bundesligában, a kihívás elsősorban a Borussia Dortmund és az RB Leipzig felől érkezhet a német labdarúgó-bajnokság pénteken kezdődő szezonjában. A bundesliga.com öt érvet is felsorakoztatott amellett, hogy Niko Kovac csapata ismét aranyérmes lesz.

1. az eddig megnyert címek 

Nem titok, hogy a Bayern a német labdarúgás legeredményesebb klubja, a trófeák iránti vágy azonban soha nem tűnik el. A tavalyi szezonban megmutattak egy másik dimenziót is, és ledolgozták a Borussia Dortmunddal szembeni kilencpontos hátrányukat a bajnokságban, pedig a BVB 2012 óta először lehetett volna ismét bajnok. 

Mivel a Dortmund a következő idényben várhatóan újra közel lesz hozzájuk, a Bayern még inkább meggyőződhet arról az új szempontról, hogy nem csak az élen állók szemszögéből figyelheti a bajnokság alakulását. Az ideit megelőző hat bajnoki címük során ugyanis legalább 10 pontot vertek a mögöttük másodikként végző csapatra, de ez a különbség egy alkalommal 25 egység is volt. A mögöttünk hagyot évadban két pont különbséggel sikerült megelőzniük a Borussiát, akár újra felhasználhatják riválisuk megbotlását, amivel lendületet kaphatnak éppen akkor, amikor az a leginkább számít.

2. Robben és Ribéry - a Robbery - pótlása

A bajnokságot újra és újra megnyerő bajoroknál az egyik gyakran felmerülő probléma az volt, hogy mi történik akkor, amikor eljön az idő, hogy megújítsák a csapatot. Az átmeneti időszakkal kapcsolatos minden félelem azonban megalapozatlannak bizonyult, mivel a Bayern elkezdte megtervezni és be is fektetett Arjen Robben és Franck Ribéry pótlásába. A holland és a francia szélső egyaránt meghatározták a sikerekkel teli korszakot, az elmúlt évtizedet. Aztán idén nyáron tényleg véget ért a Robbery időszaka. 

Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak? | Hosszabbítás

A hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.


Kingsley Coman és Serge Gnabry jó és eredményes játéka miatt a Bayernnek nincs oka nagyon aggódni, hogy elvesznének a holland és a francia gólpasszai és találatai. Rajtuk kívül a mindössze 18 éves kanadai szélső, Alphonso Davies is várja, hogy élhessen a kapott lehetőséggel. Kedden ráadásul csatlakozott hozzájuk Ivan Perisic, a Dortmund és a Wolfsburg korábbi játékosa, a horvát vb-ezüstérmes szélsőt az Inter egy évre adta kölcsön a münchenieknek. 

Tényleg német válogatott szélsője a Bayern München legjobb játékosa? | Hosszabbítás

Serge Gnabry-t szavazták meg a Bayern München legjobb labdarúgójának a 2018/19-es szezonban. Tényleg ennyire jó az Arsenal egykori játékosa a német rekordbajnoknál? A Bayern München zsinórban hetedik alkalommal nyerte meg idén a Bundesligát, de egyik szezonban sem volt olyan nehéz dolga a bajoroknak, mint most.


3. a megerősített védelem

A Bayern annyi gólt kapott az előző bajnokságban - 32-őt -, amennyit előtte egyszer sem ebben majdnem az egész évtizedben, 2011-ig kell visszamennünk, amikor ennél többször, 40-szer vették be a hálójukat, akkor a harmadik helyen végeztek a Bundesligában. Miközben többször is előfordult, hogy 17-18 kapott góllal végeztek az élen, ami lenyűgöző adat. Érthető módon ez volt az a terület, amelyet a klub vezetőinek érzése szerint meg kellett erősíteni ezen a nyáron. Ezt két világbajnoki aranyérmes hátvéd megszerzésével tették meg, a bal oldalon - és középen - használható Lucas Hernandez az Atlético Madridtól érkezett Münchenbe, a jobb oldalon - és középen - bevethető Benjamin Pavard pedig a VfB Stuttgartot hagyta el a bajorok kedvéért. 

Mats Hummels személyében egy szintén vb-aranyérmes középhátvédet mondjuk elveszítettek - Hummels visszatért Dortmundba -, de Niko Kovac szerint a fiatalok és a tapasztalt bekkek megfelelő egyensúlyban vannak a keretben, és Niklas Süle valódi vezérré vált az elmúlt idényben.

Vezérszerepet töltene be a Bayernnél a klub új világbajnok balhátvédje | Hosszabbítás

Lucas Hernandez, a Bayern München új, francia védője már a bemutató sajtótájékoztatóján leszögezte, készen áll arra, hogy a bajor csapat vezére legyen a hátsó alakzatban. A világbajnok balhátvédet még július elején mutatta be a német rekordbajnok, aki a Bayern ügyvezetője, Karl-Heinz Rummeniggével az oldalán vett részt a sajtótéjékoztatón.


4. még mindig a náluk focizó Lewandowski a liga legjobbja

Fontoljuk meg Robert Lewandowski szerepét: a lengyel csatár a fő oka annak, hogy a Bayern képes volt kiterjeszteni dominanciáját az évek során, és a góljai nélkülözhetetlenek voltak a Dortmund megelőzéséhez tavaly. 22 találattal végzett a göllövőlista élén, már negyedik alkalommal. Olyan kulcsfontosságú találatok fűződtek a nevéhez, mint a Freiburgban szerzett pontmentő gól, a Wolfsburg elleni duplák, a Gladbachnak rúgott két gól, a Dortmundnak is kétszer lőtt kettőt. 

Egy kirobbanó formában tüzelő 9-es különböztetheti meg a bajnokot a kihívóktól.

Miért nem sérül meg szinte soha Robert Lewandowski? | Hosszabbítás

Desszert elsőnek és fő fogás desszertnek? Ez úgy hangzik, mint egy ízletes étkezés fenekestül felforgatva. Ez a Bayern München csatára, Robert Lewandowski kipróbált és megbízható módszere az optimális teljesítmény biztosítására. És működik. A Nürnberg elleni múlt heti mérkőzésen a lengyel támadó a 30. Bundesliga-meccsét játszotta a szezonban, sorozatban kilencedik éve éri el ezt a számot.5. Kovac bizonyította kaliberét

Akadt néhány felvont szemöldök, amikor Niko Kovacot kinevezték a nagy elismerésnek örvendő rutinos és eredményes szakember, Jupp Heynckes utódjának. Ám a horvát szakértelmét jelezte, hogy az akkor általa irányított Eintracht Frankfurt tavaly megtréfálta a Bayernt a Német Kupa döntőjében. Egyértelműen kiderült, hogy személye fontos szerepet játszott a meglepő sikerben. 

Első szezonja a Bayern vezetőedzőjeként vitathatatlanul a legnehezebb munka volt a német labdarúgásban, nem volt nélkülözhetetlen ember, de ellenállóságát, elszántságát és végül győztes típusát igazolta, amikor a Bayernt hazai duplázáshoz kormányozta, két szezon alatt három trófeát nyerve magának is. Az az első sikeres év, amelyben többször is forrónak tűnt alatta a kispad, még határozottabbá teheti Kovacot abban, hogy újra sikeres tudjon lenni.

Niko_Kovac.jpgFotó: Europress/AFP

via bundesliga.com


Hozzászólások