Bundesliga - Nyáron egy korszak véget érhet a Bayern Münchennél
Nyáron egy korszak véget érhet a Bayern Münchennél
Fotó: Europress/AFP

Nyáron egy korszak véget érhet a Bayern Münchennél

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/01/13 16:22

Jóllehet csak 2021 nyarán jár le a szerződése, ám ha csapata pénzt szeretne érte kapni, akkor arra a nyári átigazolási szezon során lesz utoljára lehetősége. Persze az is lehet, hogy egy új szerződést tesznek le elé, a kérdés csak az, hogy az álláspontok mennyire lesznek közel egymáshoz. Thomas Müller még mindig csak 30 éves, kétségkívül klublegendának számít a Bayern Münchennél, ám kapcsolata klubjával válaszút elé érkezett. A felmerülő kérdésekre pedig pár hónapon belül válaszokat kell találni, máskülönben könnyen lehet, hogy Müller és a rekordbajnok útjai elválnak.

Nem lehet kérdés, hogy Thomas Müller klublegenda státuszt tölt be a Bayern Münchennél. A bajorok akadémiai rendszeréből a holland Louis van Gaal által a 2009-2010-es idényben kiemelt támadó parádés karriert tudhat maga mögött. Csak bajnoki trófeából van neki nyolc, de nyert öt Német Kupát, öt német Szuperkupát, európai Szuperkupát, Klub VB-t és persze Bajnokok Ligáját a Bayern színeiben. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy jövőre már nem gyűjtöget újabb trófeákat a müncheniekkel, ugyanis lehetséges, hogy a játékos és a klub útjai elválnak. Müller szerződése ugyanis 2021 nyarán lejár és amennyiben a Bayern nem vele képzeli el a jövőt, vagy a vezetőség nem olyan szerződést tesz Müller elé, amelyet ő hajlandó aláírni, akkor egy hosszú és eredményes kapcsolat ér véget.

Természetesen a találgatások már megkezdődtek Müller jövőjét illetőleg és a világbajnok játékos a német Sport1 riporterének konkrét választ is adott amikor a jövőbeli szerződéshosszabbításról kérdezték.

„Egyelőre csak és kizárólag az idei szezonnal foglalkozom. Ami a nyáron történik, az még messze van. A vezetőkkel le kell ülnünk és meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket. Azt követően tudjuk csak meg, hogy milyen irányba mehetnek a dolgok” hangzott a mondhatni panelválasz Müllertől.

Persze Müller sem feltétlenül hagyná el a Säbener Strasse-t, ám megállapodáshoz az kell, hogy a felek mindegyike megtalálja a számítását egy újabb szerződés aláírásával.

„Az ilyen dolgoknál a feleknek egyet kell természetesen érteniük, mindenkinek be kell dobnia az elképzeléseit a közösbe és meg kell azokat vitatni. A megállapodásra törekszünk, de persze előbb meg kell vizsgálni, hogy ezek az elképzelések találkoznak-e egymással” adott betekintést a dolgok hátterébe Müller. 

Müller gyerekkora óta a Bayern-család tagja, 2000-ben csatlakozott a müncheniekhez. Több mint 500 mérkőzésen szerepelt, 190 gólt szerzett, másik 180-at pedig előkészített. A 100-szoros válogatott legeredményesebb időszaka a 2012-es idénytől egészen a 2016-os idényig tartott a Bayern színeiben, ezen időszak alatt 102 gól és 61 assziszt került a neve mellé. A számok is mutatják, hogy a klub történetének egyik legjelentősebb játékosa Thomas Müller, aki ugyanakkor az utóbbi szezonok során volt, hogy a kispadon találta magát.

Carlo Ancelotti volt az, aki leginkább „jegelte”, ám amikor kitört a palotaforradalom és az olaszt megbuktatták – állítólag ebben nagy szerepe volt Müllernek - és ezt követően Heynckes visszatért ismét bizonyította, hogy képes kiemelkedőt nyújtani. Niko Kovac rotációs rendszerét nem annyira szerette, ám a horvát távozása után Hansi Flick ismét bízott benne, ő pedig bizonyította, hogy jó az „öreg” a háznál. 

A még mindig csak 30 éves Müller a mostani szezonban eddig 25 mérkőzésen mindössze 5 gólt szerzett, viszont az előkészítésben igencsak jeleskedik, eddig 13 gólpasszt adott. Ez utóbbi mutatóban történelmet is írt, ugyanis a Bundesligában az első 17 bajnoki alatt még soha senki sem készített elő annyi gólt – szám szerint 11-et – mint ő.

 Látszik tehát, hogy Müller nem elégszik meg a klubhűség mintaképének szerepével, továbbra is felbecsülhetetlen tagja akar lenni a Bayern keretének. A kérdés innentől kezdve már csak az, hogy a vezetőség milyen szerepet szán neki a jövőben? Mert bár lehet, hogy nem olyan robbanékony, mint régen, az is igaz, hogy már nem termeli olyan mennyiségben a gólokat, ám az öltözőben hatalmas – néhány edző szerint valószínűleg túl nagy – befolyása van, a pályán pedig sokszor nélkülözhetetlen. Ráadásul 30 évesen még öregnek sem mondható, igaz az ára elég borsos, a mértékadó Transfermarkt 32 millió euróra taksálja. Ennyit egy ilyen idős játékosért maximum egy kínai klub fizetne ki. Innentől pedig egy újabb kérdés merül fel, nevezetesen, hogy Müllert mi motiválja? Újabb trófeák megszerzése, szobor a Säbener Strasse-n, vagy esetleg robbantja a bankot?  Nyáron bizonyára választ kapunk mindenre. 

Hozzászólások