Bundesliga - Gulácsiék mestere lenne Európa legizgalmasabb edzője, aki még Guardiolánál is jobb?
Gulácsiék mestere lenne Európa legizgalmasabb edzője, aki még Guardiolánál is jobb?
Fotó: Europress/AFP

Gulácsiék mestere lenne Európa legizgalmasabb edzője, aki még Guardiolánál is jobb?

Takács MártonTakács Márton
2020/06/14 14:02
Egykori kollégája, Lutz Pfannenstiel szerint Julian Nagelsmann a legizgalmasabb edzői tehetség Európában. Az RB Leipzig mestere taktikailag hozzáértőbbnek tekinthető szerinte, mint a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola.

32 éves korára a labdarúgás egyik legfiatalabb és legmagasabbra értékelt taktikusa egy meteor sebességével emelkedett a figyelem középpontjába. Nagelsmann a Hoffenheimnél töltött három éve alatt dolgozott együtt Pfannenstiellel, utóbbi ott a klub nemzetközi kapcsolatok és scout-szolgálatának vezetője volt.

Pozitív benyomást keltett mindazok számára, akikkel együtt tevékenykedett és ez vezette a Lipcsét is ahhoz, hogy 2019 nyarán szerződtesse őt. Nagelsmann értéke azóta még tovább nőtt, miután a Bajnokok Ligájában is jól szerepelt a csapat, és sokan most a legjobb edzői agyak között emlegetik a német szakembert. 

"Guardiolát az különbözteti meg a többi edzőtől, hogy a legapróbb részletekre is figyel" | Eurosport

Fernandinho hosszú interjút adott a Sky Sportsnak , melyben egyebek mellett arról beszélt, hogyan sikerült néhány hónap alatt beletanulnia egy teljesen új pozícióba. A brazil középpályás azt is elmondta, miért fontos számára, hogy segítse a keret fiatalabb játékosait, és miért nem bánja azt, hogy viszonylag későn döntött a topligába szerződés mellett.

Pfannenstiel így nyilatkozott korábbi kollégájáról: 

"Julian egy ösztönös és maximalista ember. Egyszerűen nem veszíthet - és nem számít, hogy milyen versenyről, pingpongmeccsről vagy mikadóról van szó. A nagyon jó nem elég jó neki; ami már fiatalkorában kiderült. Tehát nem meglepő, hogy valószínűleg ő a legizgalmasabb edzői tehetség Európában. Bár a tehetség rossz szó. Julian már nem csak egy tehetség többé, mivel sok tapasztalata van annak ellenére, hogy csak 32 éves. A Hoffenheimnél edzette az U17-es és az U19-es csapatokat. 2013-ban már az első csapat asszisztens-edzőjeként dolgozott, majd 2016 februárjától kezdve több mint három évig vezetőedzőként tevékenykedett, aztán az RB Leipzighez szerződött.Julian egyaránt tudja, milyen érzés ott lenni a kiesés elleni harcban, és a Bajnokok Ligájában. Ezért azt mondanám, hogy Julian jelenleg a legizgalmasabb edző."

Pfannenstiel azt állította, hogy Nagelsmann részletek iránti figyelme még nagyobbnak tekinthető, mint Guardioláé.

Gulácsi Péter lipcsei edzőjének Pep Guardiola Barcelonája a követendő példa | Eurosport

Erős a labdabirtoklásban, szakértő a letámadásban, és állandó gólveszélyt jelent az ellenfél kapuja előtt: a Julian Nagelsmann által irányított RB Leipzig nagyon emlékeztet a Barcelonára, de ez nem meglepő, a Lipcse mindössze 32 éves vezetőedzőjének Pep Guardiola Barcája az egyik legfőbb inspirációs forrása.

"Ami hihetetlenül lenyűgöz engem Julianban, az, ahogyan elemezni képes. Például, ha DAZN-szakértő vagyok egy élő meccs során, akkor bizonyos dolgokat fel kell ismernem. Három percet vesz igénybe például egy alapfelállás dekódolása. Juliannak kb. 30 másodpercre van szüksége ehhez. Julian még jobb, mint Pep Guardiola, ha az ellenfelek játékstílusának olvasásáról van szó, a taktikát ennek megfelelően állítja össze egy mérkőzés közben. Pep olyas valaki, aki sokat elemez, majd döntést hoz. Juliannál az elemzés párhuzamosan zajlik a megfigyeléssel. Egy nagyon kicsi időről beszélünk, de ez döntő jelentőségű lehet. Mellesleg, ez nem tehetség, hanem ajándék. Sok edzővel találkoztam, de Juliannak ez a képessége szinte utánozhatatlan. Ez az egyedülálló benne."

via goal.com

Hozzászólások