Bundesliga - Kétarcú Dortmund
Kétarcú Dortmund
Fotó: Europress/AFP

Kétarcú Dortmund


2014/10/23 09:51

Már a Bundesligával foglalkozó facebook-oldalunkon is jött kérdés hozzánk azzal kapcsolatban, mivel magyarázzuk a Borussia Dortmund szárnyalását a Bajnokok Ligájában, valamint szenvedését a Bundesligában. Való igaz, Jürgen Klopp társasága a legutóbbi 5 élvonalbeli mérkőzésén összesen szerzett egy pontot, ezzel szemben az „elitsorozatban” még hibátlan, mindhárom találkozóját megnyerte: otthon verte az Arsenalt, majd idegenben az Anderlechtet és a Galatasarayt. Ráadásul a Monaco mellett a másik olyan együttes a 32-ből, amely még gólt sem kapott, és csak a Real Madrid, valamint a Porto szerzett nála többet.

Miért van az, hogy a BVB kikap Kölnben, aztán gálázik Isztambulban? És a tegnapi siker a Bundesligában is elindítja fölfelé? Nos, nem biztos.

Egyrészt fontos elem, hogy Kehl, Reus és Mkhitaryan is visszatérhetett, és Gündogan is pályára lépett csereként, hiszen a sérülésből felépülő játékosok szépen lassan formába lendülnek. Közülük a fél világ kívánságlistáján szereplő Reus jár a legelőrébb, aki a hétvégén és most is gólpasszt adott, ráadásul közel sem utolsó sorban a játéknap legszebb gólját szerezte szerdán. (A Whoscored.com 9,4-es értékelte teljesítményét). Az már nem annyira pozitív, hogy Kloppnak mindhárom cserelehetőségét kényszerűségből kellett kihasználnia, hiszen Hummels, Kagawa és Bender is megsérült.

Ennél is nagyobb probléma, hogy olyan taktikával, mint a Galatasaray, egyetlen csapat sem áll ki Németországban a Dortmunddal szemben. Nem megbántva Cesare Prandellit - aki a két meccsen szerzett egy pont után rá volt kényszerülve a támadásra - eléggé rosszul sült el csapata taktikája. Klopp ugyanis zseniálisat húzott azzal, hogy ezúttal – már nem először a szezonban – kihagyta mindkét, a nyáron vásárolt támadóját, és Aubameyangot küldte előre. Ezúttal az amúgy nagyon magasan megkezdett letámadásból sem láttunk sokat, a Borussia inkább magára húzta ellenfelét, és a labdaszerzést követően – kihasználva játékosai, elsősorban a gaboni sebességét – villámgyors kontrákból veszélyeztetett – sikerrel.

Azt azonban nehéz elképzelni, hogy a bajnokságban is hasonló hibát követnének el az ellenfelek. Úgyhogy a gond nem lett egycsapásra megoldva. Viszont a sorsolást látva a Hannover elleni hazai bajnoki és a St. Paulival szembeni kupameccs lendületet adhat a Bayernnel szembeni rangadó előtt. Tegyük hozzá, a hamburgi találkozó jóval nehezebbnek ígérkezik a Dortmund számára, mint a törökországi volt.

Hozzászólások