Bundesliga - A Bayern metronómjának távozása után a német izomkolosszus lett a müncheni középpálya főnöke
A Bayern metronómjának távozása után a német izomkolosszus lett a müncheni középpálya főnöke
Fotó: Europress/AFP

A Bayern metronómjának távozása után a német izomkolosszus lett a müncheni középpálya főnöke

Takács MártonTakács Márton
2020/12/15 16:06
A Bayern München pazar évet produkáló középpályása, Leon Goretzka megerősítette, hogy két évvel ezelőtt kapott ajánlatot a Liverpooltól, de elmondása szerint 100%-osan biztos volt abban, hogy a bajor klub a megfelelő hely számára.

Leon Goretzka a profi karrierjét szülővárosában, Bochumban kezdte 2012-ben, ahol egy évet töltött a felnőtt csapatban, mikor is a Schalke szerződtette. A gelsenkircheniek mindössze 3 millió euróért meg tudták szerezni a német középpályást, ami igen olcsónak számít egy olyan játékos esetében, aki gyorsan a kezdőcsapat tagjává tud válni. A Nationalelf egyik legfontosabb tagjává váló Goretzka öt szezont húzott le a Schalkénél, ahol 147 mérkőzésen 19 gólt szerzett, de trófeához nem tudta hozzásegíteni klubját.

2018 januárjában jelentette be, hogy elhagyja a Veltins-Arénát, és hat hónappal később ingyen csatlakozott a Bayern Münchenhez. A 25 éves játékos azóta új magasságokba jutott az Allianz Arénában, és összesen nyolc trófeát emelhetett a magasba a bajorok színeiben, köztük két Bundesliga-salátástálat és egy Bajnokok Ligája-serleget. Az előző évadban Thiagóval és Joshua Kimichhel Európa legnagyszerűbb középpályáját alkották. A Schalke egykori sztárja létfontosságú szerepet játszott a Bayern tavalyi triplázásában, és ma már az európai futball egyik legkiválóbb box-to-box középpályásának tartják.

Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle | Eurosport

Leon Goretzka fizikai megjelenése nem az egyetlen jelentős átalakulás a szezonban: a 25 éves labdarúgó valóban világszínvonalú box-to-box középpályássá vált Hansi Flick mindent megnyerő Bayern Münchenjében. Miután 2018 nyarán a Schalkétől a német rekordbajnokhoz szerződött, a Popeye-t idéző Goretzka júniusban bizonyosan felkeltette a figyelmet - de nem annyira, mint a Bayern középpályásának felfelé ívelő, káprázatos teljesítménye.


Goretzka sokakat meglepett, amikor májusban visszatért a pályára, néhány plusz kiló izommal a karjain, amit jól kihasznált, amikor a Bayern megszerezte a nyolcadik egymás utáni Bundesliga-elsőségét, a hatodik BL-győzelmét és a 20. Német Kupáját. Arra használta fel ugyanis a kilenc hetes szünetet, hogy erősítse a felsőtestét.

Mint Raphael Honigstein az Athleticen vasárnap megjelent cikkéből kiderült, Goretzka választhatott volna egy másik célállomást a Gelsenkirchenből való távozásakor, Jürgen Klopp ugyanis megpróbálta őt az Anfieldre csábítani, mielőtt Bajorországba költözött.

"Természetesen megfontoltam a Liverpool ajánlatát is, mielőtt döntöttem. Nagyszerű klub, és a fejlődésük elképesztő volt Klopp megjelenése óta. Valamennyien büszkék vagyunk rá picit, hogy elnyert ennyi címet. Sokáig húztam a döntést, és száz százalékig biztos voltam benne, hogy a Bayern a megfelelő lépés számomra." - nyilatkozta Goretzka.

Mondhatni, jól sült el a döntése. Hosszú időn át „a következő Michael Ballack”-néven emlegetett Goretzka nagyszerűségét emelték ki az elmúlt szezon végén, amikor a Bayern zsinórban 21 mérkőzést nyert zsinórban. Thiago távozása és Kimmich sérülése most extra szintű felelősséget ruházott fel rá. 

Ezzel a módszerrel gyúrták Hulkra magukat a Bayern München futballistái | Eurosport

Első ránézésre is egyértelmű volt, hogy a Bayern München futballistái nem sorozatnézéssel és zabálással ütötték el az időt a karanténban eltöltött időszakban. Többen egészen látványos átalakuláson mentek keresztül, amelynek egy alaposan megtervezett és kiszámított edzésterv volt az alapja. Ezt a módszert mutatta be alaposabban a Squawka .

"Most van egy kis lyuk a középpályánkon, de ez egy kihívás, aminek meg kell felelni, tisztában vagyok vele, hogy teljesítenem kell." - mondta erről. 

Mind a Bayern, mind a német válogatott kezdő tizenegye elképzelhetetlen már az ő neve nélkül, ami meglehetősen nagy fordulat a periférián eltöltött pár év után. Mindennek ellenére 2020 volt az ő éve, nem?

"Megértem, miért tűnhet így. De korábban is voltak olyan időszakok, ahol nagyon rendezettnek éreztem magam, és mintha megérkeztem volna, de sajnos volt némi hátrányom a sérülések miatt. A dolgok jól mentek, annak ellenére, hogy sok őrült és negatív dolog történt. Sportos értelemben az ár ellen tudtam úszni."

Akárhová szerződne a Bayern kétszeres BL-győztes klasszisa, biztosan feljavítaná csapata középpályás játékát | Eurosport

Bárhol is fog játszani Thiago Alcantara a következő szezontól, egészen biztosan átalakítja aktuális csapata középpályás játékát. A spanyol válogatott klasszis idén is remekelt a Bayern Münchenben, a Bajnokok Ligája-döntő legjobb teljesítményt nyújtó játékosa volt. A Liverpoolt is még jobbá teheti, ha Jürgen Klopp együttesét választja következő állomáshelyéül.

via goal.com

via The Athletic


Hozzászólások