Bundesliga - Haaland fuvarozza, apja és Pulisic örökébe lépne a Dortmund legújabb amerikai ígérete
Haaland fuvarozza, apja és Pulisic örökébe lépne a Dortmund legújabb amerikai ígérete
Fotó: Europress/AFP

Haaland fuvarozza, apja és Pulisic örökébe lépne a Dortmund legújabb amerikai ígérete

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/13 17:14
Giovanni Reyna már a tavaszi kényszerszünet előtt is megmutatta tehetségét, az újrakezdést követően pedig készen áll majd, hogy a jövőben a dortmundiak egyik húzóembere legyen. Az alig 17 éves amerikai apja és ismert honfitársa útját követve kezdett németországi karrierbe, ahol csapata hasonló korú sztárjai is segítik a fejlődésben.   


Már csak napok kérdése és a nagy európai bajnokságok közül elsőként visszatér a Bundesliga, az újrainduló német bajnokságban pedig számtalan játékosra lesz érdemes odafigyelni. Az egyikük Giovanni Reyna, a Borussia Dortmund mindössze 17 éves amerikai középpályása, aki a leállás előtti időszak egyik legnagyobb felfedezettje volt a ligában. 

A téli hónapok során az események felpörögtek a Dortmundba tavaly igazoló Reyna számára. Az ősszel még az ifik közt focizó amerikai felkerült az első csapat keretébe, előbb bemutatkozott a bajnokságban, majd nem sokkal később a Werder elleni kupameccsen első felnőtt gólját is megszerezte egy varázslatos lövést követően. A hátralévő találkozókon csereként rendszeresen lehetőséget kapott, köztük a PSG elleni meccseken, így a BL-ben is debütált. 

"Nagyon sok első alkalom volt számomra (az elmúlt hónapokban). Számos mérföldkövet átléptem, rengeteget tanultam. A PSG meccs után még Mbappe-val is mezt tudtam cserélni, ez azért elég klassz."

043_dpa-pa_200204-99-777762_dpai.jpgFotó: Europress/AFP

Ha egy Dortmundban szárnyait bontogató fiatal amerikai tehetség története ismerősen cseng, az egyáltalán nem véletlen. Alig pár évvel ezelőtt, Reynával nagyjából egyidősen robbant be a sárga-feketék csapatába Christian Pulisic, aki épp tavaly nyáron, honfitársa érkezésekor igazolt a Chelsea-hez, és 21 éves korára hazája egyértelműen legismertebb labdarúgója lett. 

Reyna előtt azonban nem csak Pulisic, hanem saját édesapjának példája is lebeg, hiszen Claudio Reyna a kilencvenes évek végén szintén focizott Németországban, az amerikai válogatottban pedig 112 szereplésig jutott. Édesanyja ráadásul szintén válogatott labdarúgó volt, a kis Giovanni így már egészen fiatalon szívta magába a játék alapjait.

"Sosem erőltettük, hogy így legyen, de azóta focizott, hogy járni megtanult. 3-4 évesen már meccseket nézett és megpróbálta megérteni a játékosok mozgását. Kisebb korában amikor játszott, sírt és üvöltözött ha veszített... nagyon szeretett versengeni"- meséli fiáról Claudio Reyna.

Érdekes módon a családon belül apja sokkal inkább a bátorító, tanácsadó szerepet töltötte be karrierjében, míg anyja nevelte bele a profi élethez szükséges keménységet.

"Ha látta egy rosszabb edzésem... hazafelé biztos megkaptam a magamét. A megfelelő étkezésemre és alvásomra is nagyon figyelt, rengeteget tanultam tőle, amiért nagyon hálás vagyok" - emlékszik vissza Giovanni.

Ami a Németországba igazolást illeti, Reyna számára persze előnyt jelentett, hogy apja révén ismerték a nevét, de a döntés teljes mértékben a sajátja volt.

"Elmondtam neki a jó dolgokat a Bundesligáról, hogy nagyszerű az öltözői kultúra és fegyelmezett, fizikális a játék, amit megtanulhat. A döntés, hogy Dortmundba igazol, viszont az övé volt, ő akarta ezt a kihívást és nagyszerű úton halad."

043_dpa-pa_129688220.jpgFotó: Europress/AFP

Az első sikeres dortmundi hónapokat követően a következő nagy lépés az amerikai válogatottban való bemutatkozás lett volna Reyna számára. Mert bár származása révén szerepelhetne angol, portugál vagy éppen argentin színekben is, számára sohasem volt kérdés, hogy a jenkiket akarja képviselni. 

"Szeretném továbbvinni apám örökségét a nemzeti csapatban, ami azért elég király lenne."

Debütálására a hollandok elleni március meccsen került volna sor, amire családja is készült elutazni, a járvány azonban megakadályozta ezeket a terveket. Az elmúlt hónapok nem voltak egyszerűek Giovanni számára, hiszen nagyon fiatalon, külföldön és a családja nélkül kellett elviselnie a bezártságot. Bár a távolság miatt fizikailag nem találkozhattak, sokat segített számára az otthonról érkező támogatás. Anyjától videochates főzőleckéket vett, míg fiatalabb testvéreivel a videojátékokon keresztül tartotta a kapcsolatot.   

"Voltak nehéz időszakok, de tudtam, hogy nem lesz egyszerű. Most viszont már csak előre szabad néznem és remélhetőleg képes leszek valami nagyszerűt elérni."

Családja mellett a Dortmund egy másik fiatal sztárja, a német csapatba télen szerződő Erling Haaland is rengeteget segített Reynának. A járvány előtti időszakban a norvég csatár vált Reyna sofőrjévé, mivel az amerikai középpályás még a vezetéshez sem elég idős, a két fiatal pedig hamar összebarátkozott. 

"Felnézek rá, mert már számos dolgot elért a karrierjében, pedig nagyon fiatal. Remek srác, aki bátorít engem, lát bennem valamit."

A jövő (és a jelen) nagy sztárjai közül Jadon Sancho szintén a Dortmundot erősíti, Reyna pedig tőle is sokat tanult az utóbbi időben: 

"Azt hiszem, egy fiatal játékos számára a legfontosabb az önbizalom: elhinni, hogy azért vagyok itt, mert ide tartozom. Megtanította, hogy a hibák a játék részei, még Messi és Ronaldo is hibázik. Elköveted, aztán magad mögött hagyod őket és továbblépsz. Sancho megért engem, hozzá mindig fordulhatok, ha bármi gondom van a pályán kívül."

043_dpa-pa_130025702.jpgFotó: Europress/AFP

Haaland és Sancho, kiegészülve Reynával, akár a jövő nagy támadótrióját is alkothatják Dortmundban, persze ha mind úgy döntenek, maradnak a sárga-feketéknél. Az amerikai középpályás a hármas legfiatalabb tagja, aki előtt egyértelműen fényes jövő áll. Apja szerint bőven képes lehet majd túlszárnyalni az ő karrierjét is:

"Néha viccelődünk azon, én hogyan játszottam, de nem érez semmilyen nyomást, ami remek. Nincs benne olyan érzés, hogy föl kéne nőnie az apjához, vagy túl kéne szárnyalnia engem. Ehhez amúgy nagyon jó úton halad, messze előrébb jár, mint én ennyi idősen.


via ESPN


Hozzászólások