Bundesliga - Freiburg: Az edző személye a garancia
Freiburg: Az edző személye a garancia
Fotó: Europress/AFP

Freiburg: Az edző személye a garancia

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/08/19 14:56

Egy éve még mindenki siratta a Freiburgot. Milyen esélye van egy öt kulcsemberét potom pénzért elvesztő csapatnak úgy a Bundesligában, hogy hétről-hétre körbe kell, hogy utazza Európát is az Európa Ligában. Ám ez egy német kiscsapat megszokott élete. A folytatás viszont eltért. Nem egy - kiugró év után kieső - csapat után a Freiburg csak fél évig szenvedett. Ami tavasszal jött az már a „régi” csapat volt, és a bennmaradás.

Idén enyhébb volt az elvándorlás. Távozott a korábban a Milannal is szóba hozott kapus, Oliver Baumann a Hoffenheimbe, akit szokatlan, Hamburg elleni potyái után talán nem is hiányolnak majd annyira a szurkolók. A helyén a Brémánál kegyvesztetté vált Mielitz próbál új életet kezdeni. A legnagyobb tehetségnek tartott - és nem mellesleg világbajnoki címet szerző - Ginter pedig a Dortmund hívó szavára mondott igent. Kettejükért 17 millió eurót kapott a klub, ami finoman szólva okosabb ügylet volt, mint az egy évvel korábbi, amikor a Rosenthal-Makiadi-Flum-Caligiuri-Kruse ötösfogat együtt nem hozott 11-et. Rajtuk kívül még elment a svájci válogatott Gelson Fernandes a Rennesbe, és a korábbi német válogatott Mike Hanke Kínába. Mint ahogy az Arsenalos Francis Coquelin kölcsönszerződéséből sem lett több.

Legalább volt hely az érkezőknek, közülük mégis egy maradó jelenti az ellentmondásosnak tűnő nagy üzletet. Hiszen Amir Mehmedit végleg megvették a Dinamo Kijevtől. Érkezett még Mike Frantz a kiesett Nürnbergtől, a svájci kapus Roman Bürki, a friss U19-es Európa bajnok védő Marc-Oliver Kempf és a szerb Stefan Mitrovic a Benficától. Ám rutin szempontjából alighanem Sacha Riether megvétele lesz a legnagyobb üzlet. A korábbi válogatott védő a kieső Fulhamet hagyta el, és tért vissza Németországba.

A Freiburg legnagyobb értéke viszont továbbra is a kispadon ül: Christian Streich. A karizmatikus edzőt félistenként tisztelik abban a városban, ahol immáron 23 éve él-hal a fociért, előbb játékosként, majd az utánpótlás csapat edzőjeként. Alighanem akkor is maradhatna, ha csapata búcsúzna az első osztálytól, amire ismerve az elhivatottságát, azért kicsi az esély. Ám így a nyugodt munkakörnyezet legalább garantálva van.

Hozzászólások