Bundesliga - Dupla nulla
Dupla nulla
Fotó: Europress/AFP

Dupla nulla

Szathmári AttilaSzathmári Attila
2014/10/02 17:29

Már nyolc gól nélküli döntetlen született a Bundesliga első osztályában. Tavaly hat forduló után egy sem volt. A döntetlenek aránya is megduplázódott, már ott tartunk, hogy majdnem minden második mérkőzés csak két pontot hoz a feleknek. És harmadik aggasztó okként ott vannak a gólok. Az évek óta az európai elitbajnokságok gólban leggazdagabb meccseit produkáló német bajnokság idén az angol és a spanyol mögött kullog.

Persze, mondhatjuk, hogy ez még korai aggodalom, hiszen hol van még a vége? A statisztikusok is a fejükhöz kaphatnak, miért kell ilyen kis mintából (6 forduló a 34-hez viszonyítva) messzemenő következtetéseket levonni? Ilyet nem is tervezek. Maradjunk is a 0-0-áknál. A nyolcnak majdnem a fele az egyik újonchoz, a Kölnhöz kötődik. Másik négyben benne van a Mainz (kétszer) a Hamburg és a Leverkusen. És ott tartunk, hogy a nyolc gólnélküli döntetlenből hétnél egy újonc edző is közreműködött (az egyedüli kivétel a Freiburg-Gladbach meccs). Véletlen? Aligha.

Peter Stöger eddig csak Ausztriában dolgozott edzőként. Tavaly a másodosztályban debütált a Kölnnel, majd mindössze 20 kapott góllal, új rekordot felállítva lett bajnok, és a bevált recepten nem változtatott.

Kasper Hjulmand Dániából érkezett, és rögtön egy Európa Liga és német kupa kieséssel kezdett. Ez után váltott biztonsági módba, és ez eddig bejött. A bajnokságban veretlen, és legyőzte a Dortmundot is.

Josef Zinnbauer nemrég vette át a Hamburgot. A Bayern, mint első ellenfél finoman szólva nem nevezhető ideálisnak. Ehhez képes a stratégia működött, nulla kapura lövéssel ugyan, de összejött az egy pont.

Roger Schmidt esete talán a legtanulságosabb. A totális letámadást a Dortmund ellen tökélyre fejlesztő új Leverkusen-edző később már a Hertha és Werder ellen kapott öt góllal óvatosabb fokozatra váltott. Ennek eredménye lett a freiburgi 0-0.

Itt tartunk most. Van öt új Bundesliga edzőnk idén és mindannyian (még a nyíltan támadó focit hirdető paderborni Breitenreiter is) összehozott már egy gólnélküli meccset. A taktika, a stratégia és az eddigi eredmények őket igazolták. Csak sajnos mi, szurkolók veszítettünk…

Hozzászólások