Bundesliga - Ha van játékos, akihez foggal-körömmel ragaszkodnia kell a Bayernnek, akkor az ő
Ha van játékos, akihez foggal-körömmel ragaszkodnia kell a Bayernnek, akkor az ő
Fotó: Europress/AFP

Ha van játékos, akihez foggal-körömmel ragaszkodnia kell a Bayernnek, akkor az ő

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/07/07 15:26
Még mindig csak 28 éves, de klubszinten már egyike a legsikeresebb labdarúgóknak. Tizenkét éve a Bayern-család tagja, 18 évesen már az első csapattal tréningezett, azóta kis túlzással kirobbanthatatlan a csapatból. A Bayern München gépezetének egyik legfontosabb fogaskereke, minden évben sorban állnak érte a legnagyobb klubok. Eleddig mindig sikerült megtartania a bajor vezetőségnek, de most ismét eljött az idő, hogy a felek leüljenek, és újratárgyalják a jövő nyáron lejáró szerződés esetleges meghosszabbítását. Az nem kérdés, hogy a Bayern magához akarja láncolni, az már inkább, hogy vajon a játékos is hajlik-e erre. A Bayern nem engedheti meg magának, hogy elveszítse, ha van valaki, akiért szinte bármit meg kell, hogy adjon, akkor az, David Alaba. 

A tekintélyes Transfermarkt oldal szerint David Alaba játékjogának ára valamivel 50 millió euró fölött van, ám vannak olyan játékosok, akiknek értéke kis túlzással pénzben ki sem fejezhető. A Bayern München még mindig csak 28 éves játékosa ebbe a kasztba tartozik. Az osztrák védővel természetesen a klubvezetőség már régóta megkezdte az új szerződésről való tárgyalásokat, ám azok megszakadtak és egyelőre függőben vannak, az okokról pedig nem sokat tudni, de hallani, hogy a játékos térfelén pattog már egy ideje a labda. A Bayern keretének egyik legfontosabb és legsokoldalúbb tagja időről időre megkapja a kérdést, hogy mégis mikor zárják le a szerződésével kapcsolatos huzavonát, ám a konkrét válaszadás alól valahogy mindig kitér.

"Jó kérdés. Egyelőre nem gondolok a szerződéshosszabbításra. Az elmúlt hetek sok feszültséget hoztak, másra kellett koncentrálni, és ez a közeljövőben sem lesz másként. Nem tudok válaszolni erre a kérdésre. De idővel döntenem kell, ezt tudom, és dönteni is fogok." - válaszolt Alaba egy riporteri kérdésre még a kupadöntő előtti napokban. 

Alaba amúgy teljes meggyőződéssel nyilatkozott arról is, hogy a tárgyalások szüneteltetése nem okoz feszültséget közte és a vezetőség között, ahogy a pályán nyújtott játékára sincs hatással. Ezt mondjuk a Leverkusen elleni győztes kupadöntőben is bizonyította, ahol parádés szabadrúgásgóllal jelezte sokoldalúságát, de az idény során középső védőként és a középpályán is többször olyan teljesítményt nyújtott, amely miatt joggal tartják kirobbanthatatlannak a Bayern keretéből, nem mellesleg pedig mindez magyarázatot ad arra is, hogy miért is szeretné megszerezni őt többek között a Real Madrid és több angol csapat is. 

Alaba védőként a szélen és középről is fontos szerepet tölt be a támadásépítésben, ragyogóan passzol és megfelelően gyors is, valamint labdabiztos ahhoz, hogy a támadások első fázisából megfelelően vegye ki a részét, vagy éppen irányítsa azt. Több szakíró is azon a véleményen van, hogy a jövőben a védelem közepén nyújthat világklasszis teljesítményt, annál is inkább, mert a fiatal Alphonso Davies berobbant, és nagyon magabiztosan játszik Alaba eredeti pozíciójában, a védelem bal oldalán. 

"Egy olyan fickó van mellettem a védelemben, mint David Alaba, aki egyike a világ legjobb bal oldali védőinek. Rengeteget segít nekem, és én nagyon hálás vagyok ezért." - beszélt a fiatal kanadai védő a szinte mentorává vált David Alabáról.

Amúgy az osztrák klasszis esetében a kényszer szülte a pozícióváltást, hiszen miután Mats Hummels visszatért a Dortmundhoz, Lucas Hernandezt és Niklas Sülét pedig a sérülések a partvonalon kívülre helyezték, ráadásul már Jerome Boateng sem számított a védelem alapemberének, nem volt más választás, maradt Alaba. A játékos már Pep Guardiola regnálása alatt is volt, hogy kalandozott a középső pozícióban, és ott is ugyanolyan természetesen és pontosan, nem mellesleg pedig hibátlanul tette a dolgát, mint a védelem bal oldalán. Alaba erőssége leginkább az, hogy nagyszerűen olvassa a játékot, többek között ezzel tudja ellensúlyozni magasságbeli hátrányát. A védelem mélyéről gyorsaságát kamatoztatva hiba nélkül tudja kihozni a labdát, ráadásul az utóbbi időben a vezérszerep is jól áll neki, beletanult, a társak pedig elfogadják ebbéli szerepében is. 

A kilenc bajnoki címével Franck Ribéryvel és Thomas Müllerrel holtversenyben Bundesliga-rekorder Alaba amúgy fontosnak tartja a címeket és a rekordok halmozását is, erről korábban is beszélt már. 

"Rengeteget jelent. A kilencedik bajnoki cím nagyon különleges számomra. Egy mérföldkő a pályafutásomban, amelyre borzasztóan büszke vagyok és hálás is egyúttal." - mondta a Kickernek az ötödik duplázását (bajnoki cím és kupagyőzelem) jegyző játékos a minap. 

A győztes mentalitást már fiatal korábban belenevelték a Bayernnél, és 28 éves korára immáron 18 trófeánál tart. Mint mondja, a trófeák halmozását nem tudja megunni, abból sosem elég. 

"Nekem nem unalmas, hiszen keményen dolgozunk hétről hétre, és azért küzdünk, hogy a csúcsra jussunk, és ott is maradjunk. Nem fáradunk bele a győzelmekbe, hiszen hatalmas örömöt jelentenek ezek a sikerek." - beszélt a címhalmozásról David Alaba.

Ugyanakkor címeket máshol, más csapattal és más bajnokságokban is lehet nyerni, és ezt Alaba is tudja, de persze tisztában van ezzel a Bayern vezetősége is. Hasan Salihamidzic, a Bayer München sportigazgatója éppen a minap kapott nyilvánosan is hatalmas dicséretet a vezérigazgató Karl-Heinz Rummeniggétől, amiért hosszas huzavona után végül meg tudta szerezni Leroy Sanét a Manchester Citytől, ám a fiatal játékos leigazolása után gyaníthatóan David Alaba hosszabbítása a legfőbb prioritás. Mert ha van játékos, akihez foggal-körömmel ragaszkodnia kell a Bayernnek, akkor az ő. 


(Forrás részben: dw.com, sports.yahoo.com)

Hozzászólások