Bundesliga - Csodagyerekből korán kiégett klasszis: Mi történt Mario Götzével? 
Csodagyerekből korán kiégett klasszis: Mi történt Mario Götzével? 
Fotó: Europress/AFP

Csodagyerekből korán kiégett klasszis: Mi történt Mario Götzével? 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/05/30 14:28
2014-ben még az ő góljával dőlt el a vb döntő, mára mégis szabadulnának tőle az első távozását még meggyászoló csapatánál. A sérülések és a betegségek visszavetettétek fejlődését, Jürgen Klopp pedig hiába kínált neki évekkel ezelőtt mentőövet, könnyen lehet, hogy Mario Götze pályafutása 28 éves korára véget ért az európai foci legmagasabb szintjén.  


Egy olyan komoly téttel bíró mérkőzés, mint a Dortmund és a Bayern München kedd esti összecsapása, alig néhány évvel ezelőtt még tökéletes terep lett volna Mario Götze számára. Ehhez képest a német futball egykori csodagyerekének most egy alig 10 perces epizódszerep jutott a nagy rangadón, és abban sem volt sok köszönet. 

Ha valaki a pályafutása során győztes gólt szerez egy vb döntőn, nehéz nem sikertörténetként látni a karrierjét. Mégis, ahogy Götze lassan betölti a 28. életévét, dortmundi szerződése pedig a nyár folyamán lejár, sokakban joggal merülhet fel a kérdés: mi történt a játékossal, akit nemrég még az "évszázad tehetségének" tartottak?

Götzét annak idején Matthias Sammer a Dortmund korábbi edzője nevezte így, de nem volt egyedül a dicséretekkel. Jürgen Klopp szerint ő volt a legjobb fiatal játékos akit valaha edzett, Joachim Löw szövetségi kapitány a német válogatott csodagyerekének titulálta, míg a legendás Franz Beckenbauer szerint ő volt az ország történetének legjobb támadójátékosa. Nagy szavak ezek, nagy emberektől. 

Kétségtelen, hogy a tizenéves Götze egészen különleges játékos volt. Gyors, intelligens, kreatív és technikailag elképesztően képzett, a tökéletes 21. századi focista mintapéldánya. Húsz éves korára két bajnoki címhez és kupagyőzelemhez segítette a Dortmundot, a német válogatottban pedig a legfiatalabb debütáló játékos lett 1954 óta. A Bild nem véletlenül nevezte el "Super Marionak".

000_DV1333600.jpg Fotó: Europress/AFP

A világ azóta nagyot fordult Götzével. A futball napjainkban rohamléptekben fejlődik, az egykori csodagyerek pedig különböző okokból képtelen volt lépést tartani. Alig néhány héttel ezelőtt csapata, a Borussia Dortmund megerősítette a pletykákat, hogy nem fogják meghosszabbítani az év végén lejáró szerződését. 

"Ő egy remek ember. Közös és egymást kölcsönösen tiszteletben tartó döntés született."-nyilatkozta Michael Zorc sportigazgató. 

Hihetetlen változás ez azt követően, amit Götze első távozása jelentett Dortmundban, még 2013-ban. Amikor a Real Madrid ellen sikerrel megvívott BL elődöntő párharc után nem sokkal a Bayern hivatalosan is bejelentette, hogy 37 millió euróért megszerezték a játékost, Klopp egy szívrohamhoz hasonlította az érzést, a sárga-feketék szurkolóin pedig kitört a gyászhangulat. 

Klopp egyébként már akkor figyelmeztette Götzét és ügynökét, hogy hibát követ el a váltással. A német edzőzseninek persze igaza lett, egykori játékosa soha nem tudott igazán beilleszkedni Münchenben, nem találta meg a helyét Pep Guardiola rendszerében és 3 év után távozni kényszerült.

Jó kapcsolata Kloppal viszont addig és azóta is fennmaradt, ezért is lehetett meglepő, hogy 2016-ban nemet mondott az akkor már Liverpoolban edzősködő egykori mesterének megkeresésére. Pedig a vörösök állítólag ekkor még komoly összeget fizettek volna játékjogáért. Götze utóbb úgy nyilatkozott, Liverpool egyszerűen "túl messze volt" neki, Klopp viszont már akkor sem tagadta frusztráltságát az eset kapcsán. 

"Olyan játékosokra van szükségünk, akik beindítják a csapat vonatát, nem olyanokra akik felugornak a jól menő szerelvényre. Ha valaki kiemeli, hogy nem játszunk a BL-ben, akkor köszönjük és viszont látásra, jó szórakozást neki, bárhol is lesz jövőre."

Götze végül azon a nyáron visszatért Dortmundba, Liverpoolban pedig Saido Manét szerződtették le a német játékos helyett. A vörösök vonata egy BL győzelemmel és egy gyakorlatilag zsebben lévő bajnoki címmel azóta is száguld, Götze szerelvénye ellenben erőteljesen befulladt. 

000_DV1296223.jpgGötze és Klopp még 2012-ben - Fotó: Europress/AFP

Ahogy szerződése lejártával lehetőségeit latolgatja, Götze kapcsán most leginkább olyan nagy olasz csapatok nevei merülnek föl, mint a Milan vagy a Lazio. Bár egy váltás a Seria A-ba akár fel is rázhatja karrierjét, valószínűbb, hogy pályafutása az európai foci legmagasabb szintjén véget ért.

"Meg kell találni a régi önmagát. A mostani állapota nem elsősorban fizikai, hanem mentális probléma. A futball ma már nem ugyanolyan, az ő játékstílusa pedig kevésbé illik ebbe a változásba. Nem tudja tartani azt a tempót, amit a Dortmund és a többi topcsapat játszik." - nyilatkozta róla nemrég a német válogatott legenda, Lothar Matthaus.

Abban alighanem igaza van, hogy a sebesség lehet a probléma kulcskérdése. Götze tehetsége nem veszett el, a különböző sérülések és betegségek azonban komoly árat követeltek tőle. A még tizenévesen elszenvedett szemszövet gyulladás, a 2013-as UEFA Szuperkupa döntőn összeszedett bokasérülés, valamint legutóbb a 2017-es anyagcsere zavarokat okozó betegsége mind nyomot hagytak a gyorsaságán és játéka élességén. 

Emellett a német sajtó az utóbbi időben mentalitása miatt támadta, mondván milliókat kereshet a közösségi médiában posztolva, így a játék nem is érdekli igazán. Jelenlegi edzője, Lucian Favre szerint viszont a probléma igazi oka, hogy nem tudott neki helyet találni a csapat 3-4-3-as rendszerében. 

"Nincs meg az ereje, hogy csatár legyen, de a sebessége sem ahhoz, hogy szélsőként játsszon. A legjobb tízes pozícióban, de ki játszik manapság ilyen játékossal a pályán?" - mondta róla egy német forrás a Goalnak. 

Götze nemsokára lesz 28 éves, alapesetben most kéne következnie karrierje legszebb éveinek. Ehelyett bárhol is köt majd ki, új csapatában csak abban reménykedhetnek majd, hogy visszanyeri azt a formáját, ami egykor olyan sok varázslatos pillanatot okozott a futballpályán. 

"Mutasd meg a világnak, hogy jobb vagy, mint Messi" - mondta neki Löw, amikor csereként beküldte a 2014-es vb döntőjében. 


Akkoriban ez nem is hangzott akkora sületlenségnek.

via Goal.com

Hozzászólások