Bundesliga - Üres lelátók, kitiltott kabalakecske, szokásos Haaland-gól: így tért vissza a foci 
Üres lelátók, kitiltott kabalakecske, szokásos Haaland-gól: így tért vissza a foci
Fotó: Europress/AFP

Üres lelátók, kitiltott kabalakecske, szokásos Haaland-gól: így tért vissza a foci 

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/17 11:06
Két hónap szünet után a Bundesligának köszönhetően visszatért az élő foci. Üres stadionok, szájmaszkot magukra kapó játékosok és eltérő minőségben focizó csapatok jellemezték a német bajnokság újraindulását. Összegyűjtöttük a tapasztalatokat az első játéknap alapján.

Első európai topbajnokságként indult újra a Bundesliga. A két hónapos szünet után a foci kedvelői aggodalommal vegyes kíváncsisággal figyelték, miként tér vissza a játék a hosszú kihagyást követően. Az üres stadionok szomorú benyomást keltettek, a szokatlan gólörömöt és az azonnal maszkot húzó lecserélt játékosok látványát pedig még szoknunk kell, de a helyzethez képest zökkenőmentesen tért vissza a német bajnokság.

Haaland ott folytatta, ahol abbahagyta

A norvég csodatini, mintha mi sem történt volna, ugyanúgy folytatta remeklését Dortmundban. Ő szerezte a visszatérő Bundesliga első gólját, és végig nagyszerűen játszott a Borussia Dormund Schalke ellen aratott 4:0-s győzelme során. A forduló slágermeccsén, a Ruhr-vidéki derbin erősen érződött a járvány hatása. Nagyon borongós látszatot keltett, hogy 80.000 ember helyett üres lelátók előtt játszották a rangadót, ahogyan az is, hogy a dortmundiak derbigyőzelmüket a nézők nélkül meglehetősen furcsán mutató Sárga Fal előtt ünnepelték, üzenve a mérkőzést otthonról követő ultráknak. A játék színvonala is erőteljesen hullámzott, míg a BVB kifejezetten tetszetős játékot mutatott, addig a Schalkén nagyon érződött a hosszú kihagyás. A rangadóhoz illő kemény küzdelem nézők nélkül egyáltalán nem mutatkozott meg, a bírónak alig kellett lapot felmutatnia, parázs jelenetekre sem került sor a pályán. A BVB legnagyobb különbségű derbigyőzelmét aratta 1966 óta, és bemutatott játékával üzent a listavezető Bayern Münchennek és a Lipcsének is. Gulácsiék értékes pontokat veszítettek azzal, hogy a Sallai Rolanddal felálló Freiburg ellen csak 1:1-es döntetlent tudtak kiharcolni. 

Bundesligagólöröm.jpgFotó: Europress/AFP

Gólöröm

Miután az ölelkezést megtiltották, sejteni lehetett, hogy a játékosok kreatív megoldásokkal állnak elő, hogy azért mégiscsak megadják a módját az ünneplésnek. A könyökérintés mellett a táncmozdulatok és a boldogság hangos kifejezése kapták a főszerepet, a legötletesebb megoldással viszont kétségkívül a Bundesliga 2-ben szereplő Holstein Kiel rukkolt elő, ahol a csapatmenedzser egy táblán mutatta fel: gól volt, lehet örülni. A Hertha játékosai ellenben nem tudták megőrizni a fegyelmet, az előírásokat megszegve, öleléssel ünnepelték Vedad Ibisevic gólját a Hoffenheim ellen aratott 3:0-s győzelmük során, s noha a DFL kérte, hogy ilyesmi ne forduljon elő, büntetés azért nem jár a kontaktusért.

HolsteinKiel.jpgFotó: Europress/AFP

Sérülések

A legtöbb aggodalom abból származott, hogy a hosszú kihagyás miatt a visszatérő játékosok sérülékenyebbek lesznek. Valóban akadtak focisták, akik nem bírták végigjátszani az adott találkozót, a Schalke labdarúgója, Jean-Clair Todibo például folyamatosan fájlalta a lábát, és a félidőben le is kellett cserélni, a Dortmund fiatal üdvöskéje, Giovanni Reyna pedig már a bemelegítés során meghúzódott, ezért, bár a kezdőben kapott volna helyet, nem tudott pályára lépni. Az amerikai már a harmadik játékosa a BVB-nek, aki a kihagyást követően sérült meg, korábban a csapat első edzésén Axel Witsel és Emre Can is kidőltek. Ennek ellenére az első játéknap alapján elmondható, hogy nem nőtt jelentősen a sérülések száma.

Nézők hiánya

Jelen helyzetben bármennyire is fájó, nincs jobb megoldás, mint nézők nélkül beindítani a bajnokságot. Természetesen a visszhangzó stadionok sokat elvesznek a mérkőzések értékéből, a Bundesliga talán pont legnagyobb varázsát, fantasztikus szurkolóit kénytelen nélkülözni. Különösen azokon a meccseken érződött a drukkerek hiánya, ahol az egyik csapat hamar többgólos előnybe került. A Borussia Mönchengladbach már az első percben vezetést szerzett a Frankfurt otthonában, a hetedik percre pedig már kettővel ment, és ezzel alapvetően el is dőlt a találkozó. A frankfurtiak a hazai pálya ellenére az ultrák segítsége nélkül nem tudták úgy felszívni magukat, hogy a fordítás lehetősége egyáltalán felmerüljön. A Ruhr-vidéki derbin szintén nagyot változott a meccs képe, mikor a Dortmund már három góllal vezetett. Az egyébként is lagymatag Schalke nem tudott váltani, a BVB pedig a kontrákon kívül nem törte össze magát, hogy újabb találatot szerezzen. 80.000 ember előtt alighanem erősebben hajtottak volna azért, hogy durva verést mérjenek a nagy riválisra.

Idegenbeli győzelmek

Jól mutatja a szurkolók hiányát, hogy az első hat mérkőzésből egyedül a Dortmund tudott hazai közönség előtt nyerni, két döntetlen mellett három idegenbeli győzelem született. A csapatok koncentrációs képessége között óriási különbségeket lehetett felfedezni, a Frankfurt két hónap kihagyást követően egy percig sem tudta őrizni hálóját, a Düsseldorf-Paderborn kiesési rangadón a hazaiak sorra lőtték a kapufákat, a Lipcse is rengeteg helyzetet puskázott el a Freiburg ellen, a Gladbach középpályása, Jonas Hofmann pedig az üres kapuba nem tudott betalálni. Kevés igazán parázs találkozóra került sor, érezni lehetett, hogy a játékosoknak is szokniuk kell még ezt a helyzetet.

Bundesligalabda.jpgFotó: Europress/AFP

Szurkolói gyülekezések

A csapatok szurkolói meglehetősen fegyelmezetten viselkedtek, a rendőrségnek nem kellett összegyűlő szurkolói csoportokat feloszlatnia. A bajnokság megkezdése előtt sokan tartottak attól, hogy a tiltás ellenére a drukkerek összegyűlnek. Az aggodalom eddig alaptalannak bizonyult, még a Ruhr-vidéki derbi kedvéért sem szegték meg a szabályokat a rajongók.

Szigorú előírások

A Bundesliga elindulása kizárólag úgy mehetett végbe, hogy a klubok minden egyes tagja követi a szigorú előírásokat. Jól mutatja a helyzetet, hogy az Augsburg vezetőedzője, Heiko Herrlich, aki kinevezése utáni első mérkőzésére készült a bajor csapat élén, nem vehetett részt az összecsapáson, miután pár nappal korábban megsértette a szabályokat azzal, hogy kiugrott a boltba fogkrémet vásárolni. A Hertha támadóját, Salomon Kalout pedig azért tiltották el, mert olyan videót töltött fel, ahol kézfogással, pacsizással üdvözölte régóta nem látott társait. A Köln legendás kabalakecskéje, IX. Hennes szintén nem vehet részt a mérkőzéseken, ezzel ő lett a klub történetének első kecskéje, akit kitiltottak az együttes hazai összecsapásairól.

BorussiaMönchengladbach.jpgFotó: Europress/AFP

Vélemények, nyilatkozatok

A legtöbb edző és játékos örült, hogy visszatérhetett a pályára, még ha az üres stadionok szokatlan látványt is jelentettek számukra.

A Wolfsburg vezetőedzője, Oliver Glasner szerint viszont semmit sem von le a győzelem értékéből az, hogy mindez nézők nélkül történik, de természetesen szívesebben ünnepeltek volna a szurkolókkal.

A Borussia Dortmundot irányító, Lucian Favre már sokkal furcsábbnak találta a helyzetet.

„Nagyon, nagyon különleges volt. Nincs semmi lárma, kapura lősz, adsz egy szuper passzt, rúgsz egy gólt, és semmi sem történik. Nagyon-nagyon furcsa érzés. Hiányoznak a szurkolóink, más volt ez a mérkőzés, mint általában.”

A BVB játékosai arról meséltek, hogy spontán jött az ötlet, miszerint kimennek az üres Sárga Fal elé ünnepelni, ezzel szerettek volna köszönetet mondani szurkolóiknak, akik otthonról kénytelenek a mérkőzéseket követni.

„A foci az foci, a körülmények ellenére mindenki megpróbálja élvezni, miként mi is így tettünk” - foglalta össze a helyzetet a csapat középpályása, Julian Brandt.

A dortmundiak kapusa, Roman Bürki pedig arról beszélt, újra gyermeknek érzi magát, a helyzet megegyezik az ifimérkőzésekkel: nézők nélkül a jó érzésért játszanak.

BundesligaBVB.jpgFotó: Europress/AFP

A Freiburg népszerű vezetőedzője, Christian Streich szerint csapatát kifejezetten nehezen érinti, hogy nézők nélkül kell játszani, ugyanakkor úgy vélekedik, ez nem megy a minőség rovására.

A Herthában tegnap debütáló vezetőedző, Bruno Labbadia viszont kritikát fogalmazott meg a gólöröm tilalma miatt:

„A gólöröm hozzátartozik a focihoz. Folyamatosan tesztelnek minket, úgy gondolom, meg lehetne engedni. Kár lenne, ha egyáltalán nem lehetne ünnepelni, azzal minden tönkremenne.”

Nehéz lenne azt állítani, hogy nem érezhető különbség a járvány előtti focihoz képest, a szurkolók hiánya különösen sokat elvesz a mérkőzésélményből, és a meccsek dinamikája sem hasonlítható a két hónappal ezelőtti játékhoz. Ennek ellenére az első játéknap tapasztalatai alapján a Bundesliga gördülékenyen tért vissza. Igazi konklúziót persze csak néhány hét múlva lehet levonni, a német bajnokság azonban példát mutathat a többi indulást tervező topligának.

Hozzászólások