Bundesliga - A Bundesliga csapatai a Premier League kluboktól kapnak szimbolikus támogatást
A Bundesliga csapatai a Premier League kluboktól kapnak szimbolikus támogatást
Fotó: Europress/AFP

A Bundesliga csapatai a Premier League kluboktól kapnak szimbolikus támogatást

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/15 19:24
A Bundesliga az első európai topbajnokság, amely újraindul a járvány miatti kényszerszünet után. Valószínűleg a szokásosnál jóval nagyobb figyelmet kap majd a német foci, a klubok pedig igyekeznek kihasználni a helyzetet, vicces Twitter-bejegyzésekkel elérték, hogy Premier League-együttesektől is jöjjön buzdítás. 

A hétvégén az európai bajnokságok közül elsőként tér vissza a Bundesliga a leállás után, a focirajongók figyelme a németekre szegeződik a következő hetekben. A klubok megpróbálnak profitálni a helyzetből, és igyekeznek új követőket toborozni. Angliában egyelőre még várni kell arra, hogy folytatódjanak a küzdelmek, a Premier League kluboknak és szurkolóiknak tehát nem maradt más lehetőségük, mint kiválasztani kedvenc Bundesliga csapatukat.

A vicces szimpátiakinyilvánítás a Schalke Twitter-bejegyzésével kezdődött. A gelsenkircheniek meglehetősen változatos érvekkel kifejtették, miért várják el minden egyes Premiere League-együttestől és drukkereiktől, hogy nekik szurkoljanak. Igazán kreatív ötletekkel álltak elő, van ahol az egyforma királykék mez volt a döntő érv, mint például a Chelsea-nél, vagy egy korábban a Schalkéban is megfordult játékos miatt érezték úgy, hogy mindenképp járna nekik a biztatás. Az Arsenalnál Mesut Özil és Sead Kolasinac, a Leicesternél pedig Christian Fuchs lett a közös pont.


Természetesen a történelmi múlt és a klubok háttere sem elhanyagolható tényező: az angliai iparvárosokat a testvériség jegyében kérték fel, hogy drukkoljanak a Schalkénak. Burnley például ugyanúgy szénbányászata miatt volt jelentős, mint Gelsenkirchen. Szurkolhatna-e másnak az angol csapat, mint a Ruhr-vidéki bányászoknak?

Newcastle amellett, hogy híres iparváros, egyben Gelsenkirchen testvérvárosa is, így aligha maradt más választásuk, mint a Királykékekkel szimpatizálni. A Southampton pedig fantasztikus akadémiával rendelkezik, csakúgy mint a Schalke. A Southampton tehetségei Gareth Bale és Theo Walcott, valamint a németek akadémiájáról kikerülő Mesut Özil, Leroy Sané és Manuel Neuer mind fényes karriert futottak be.

A Liverpool esetében már nehezebb volt közös nevezőt találni, tekintve, hogy a Vörösök vezetőedzője, Jürgen Klopp hét éven át a Schalke ősi riválisával, a Borussia Dortmunddal ért el nagyszerű sikereket. Miként a Twitteren ügyeskedő klub meg is jegyzi, Klopp mester nem örvend túlzott népszerűségnek náluk. Ennek ellenére találtak okot, amiért a Liverpool fanok is Schalke-drukkerekké válhatnak. A németek jelenlegi vezetőedzője, David Wagner legjobb barátja nem más, mint Klopp, olyannyira jó a két tréner kapcsolata, hogy korábban a Liverpool edzője Wagnert kérte fel esküvői tanújának. Ha az érvelés még mindig nem győzte volna meg a Premier League listavezetőjét, a Schalke plusz faktorként Joel Matipot is bevetette, aki mindkét klubnál megfordult.

A Manchester City esetében a lelkiismeretre próbáltak hatni. Guardiola csapata tavaly 7:0-ra verte a Schalkét a BL-ben a legjobb 16 között. Egy ilyen csúnya verés után az a minimum, hogy a ManCity a durván legyőzött csapat mellé áll!


A gelsenkircheniek nem bírták ki, hogy oda ne szúrjanak a nagy rivális Dortmundnak a hétvégi Ruhr-vidéki derbi előtt. A Tottenham esetében közös pontként nevezték meg, hogy mindketten élvezik a BVB legyőzését. Tavaly ugyanis a Spurs búcsúztatta a Borussiát a BL-ben. A Manchester United szurkolóit azzal szeretnék meggyőzni, hogy mindkét csapat stadionjában tiltott dal a You’ll Never Walk Alone, utalva arra, hogy a United riválisának, a Liverpoolnak és a Dortmundnak is a YNWA a himnusza.

A Schalke mindent megtett, hogy megnyerje az angol csapatok szimpátiáját. Ennek ellenére nem mindenkit győztek meg, néhány klub úgy döntött, inkább másik egyesületet választana. A Sunderland sok szerencsét kívánt a Kölnnek, mire a rivális Newcastle azonnal a Köln ősi ellenfele, a Borussia Mönchengladbach mellé állt. Tisztán kivehető, a nagy rivalizálásokat az országhatárok sem állíthatják meg. 

via ESPN

Hozzászólások