Bundesliga - 500 eurót bukott a szurkoló, aki nem volt hajlandó kimondani kedvenc csapata nagy riválisának a nevét
500 eurót bukott a szurkoló, aki nem volt hajlandó kimondani kedvenc csapata nagy riválisának a nevét
Fotó: Europress/AFP

500 eurót bukott a szurkoló, aki nem volt hajlandó kimondani kedvenc csapata nagy riválisának a nevét

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/07/29 10:47
A Borussia Mönchengladbach szeretné megjutalmazni hűséges szurkolóját, aki 500 eurót veszített egy kvízműsorban, mert nem volt hajlandó kiejteni csapata legnagyobb riválisának nevét.

A klubhűség igazi mintapéldája a Borussia Mönchengladbach drukkere, Claus Blünel, aki 500 euróról mondott le kedvenc együttese miatt. A német ARD egyik kvízműsorában kapta azt a kérdést, melyik csapat nyerte 2019-ben a Bundesliga 2-t. A hatalmas Borussia-rajongó csak rövid ideig habozott, ugyan tudta a választ, de jelezte, ő ki nem ejti a száján a Gladbach legnagyobb riválisa, az 1. FC Köln nevét, ezáltal 500 eurót bukott.

Az internet természetesen azonnal felkapta a szurkoló esetét, és maga a Borussia Mönchengladbach is megemlékezett róla a közösségi médiában.

„Ezt a példaértékű viselkedést meg kell jutalmazni. Kedves versenyző, kérlek, jelentkezz nálunk! A főszponzorunk és a csapat egy kis meglepetést tartogat számodra.”- posztolta a klub Twitteren.


Egy személyhez köthető a rivalizálás

A Mönchengladbach és a Köln komolyabb rivalizálása az 1960-as évek óta tart, az utóbbi időben a két csapat ultrái többször összetűzésbe is kerültek egymással. Mönchengladbach és Köln Észak-Rajna-Vesztfáliában, kb. 60 kilométer távolságra találhatóak egymástól, de az ellenségeskedést sokan mégis inkább egy személyhez, mint a földrajzi elhelyezkedéshez kötik. Az 1948-ban megalakult 1. FC Köln egyik alapító tagja, majd vezetőedzője, Hennes Weisweiler, vagy, ahogy Kölnben emlegetni szokták, Don Hennes, az oka a két Rajna-menti klub ellenségeskedésének. Weisweiler amellett, hogy alapító tag volt, az 50-es években játszott is Kölnben, majd a csapat vezetőedzője lett. Az együttes legendás kabalakecskéjét is róla nevezték el Hennesnek. Komoly törést jelentett, amikor Weisweiler összeveszett az akkori klubelnökkel, és elhagyta az együttest, 1964-ben pedig alaposan meglepte a kölnieket, amikor a közeli Borussia Mönchengladbach irányítását vette át. A veszíteni nagyon nem szerető tréner, aki továbbra is Kölnben élt, komoly motivációval vágott neki a korábbi klubja elleni mérkőzéseknek, amivel rendesen magára haragította a Köln szimpatizánsait. S míg korábban a Köln számított erősebbnek, a 70-es években a Gladbach megelőzte a riválist a Rajna-vidéken, sőt akkoriban egész Németország legerősebb együttesévé vált. 1971-ben olyannyira eldurvult a helyzet, hogy a kölni szurkolók a derbi előtt ellopták a Gladbach csapatbuszát a játékosok felszerelésével együtt.

Weisweiler, miután a Borussia Mönchengladbachot komoly sikerekhez vezette, 1976-ban visszatért régi egyesületéhez, és a Kölnnel megnyerte a Német Kupát, egy évre rá pedig a bajnokságot is.

A két csapat közötti ellenségeskedés a 60-as, 70-es évek óta megállíthatatlan. A 2000-es évek elején szintén egy meglehetősen érdekes incidensre került sor. A Gladbach-ultrák zászlója eltűnt a Borussia-Parkból, majd a derbin a kölni szurkolók szektorában tűnt fel, akik a rivális felháborodását kiváltva, tönkre is tették a zászlót, a mérkőzést félbe kellett szakítani, miután a szurkolók ezt követően egymásnak estek. A Rajna-menti derbit minden egyes alkalommal fokozott rendőri felügyelet kíséri, a szurkolók közötti rivalizálás pedig oly erős, hogy mint látható, a leghűségesebb drukkerek körében akár 500 eurót is megér, hogy ne kelljen kimondani a vetélytárs nevét.

Hozzászólások