Bundesliga - Ezzel a módszerrel gyúrták Hulkra magukat a Bayern München futballistái
Ezzel a módszerrel gyúrták Hulkra magukat a Bayern München futballistái
Fotó: Europress/AFP

Ezzel a módszerrel gyúrták Hulkra magukat a Bayern München futballistái

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/25 11:43
Első ránézésre is egyértelmű volt, hogy a Bayern München futballistái nem sorozatnézéssel és zabálással ütötték el az időt a karanténban eltöltött időszakban. Többen egészen látványos átalakuláson mentek keresztül, amelynek egy alaposan megtervezett és kiszámított edzésterv volt az alapja. Ezt a módszert mutatta be alaposabban a Squawka

2020-ban nem volt jobb futballcsapat a Bayern Münchennél, amely a már szokásosnak mondható hazai dupla mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A domináns teljesítmény Hansi Flick szezon közben történő kinevezésével indult el, és a csapat lendületét az sem törte meg, hogy az időközben berobbanó világjárvány miatt félbe kellett szakítani a bajnoki szezont. Épp ellenkezőleg: a bajorok játékosai szemlátomást kirobbanó állapotban tértek vissza a pályára, bizonyítva, hogy a leállás alatt is kőkeményen dolgoztak.

  

Néhányan egészen drasztikus változáson mentek keresztül a fizikum tekintetében, pedig Robert Lewandowski vagy Leon Goretzka erőnlétére korábban sem lehetett panasz. Mintha mindenkinek beadták volna a Marvel-univerzum valamelyik híres szérumát, mondjuk azt, amelyik a 165 centis Steve Rogersből 190 centis szuperkatonát faragott. A valóságban természetesen nem állt a klub rendelkezésére ilyen csodaszer, az érdem inkább a Dr Holger Broich vezette csapatot illeti, amely szigorúan tudományos alapon dolgozza ki a játékosok edzéstervét.

Kutatás- és adatközpontú szemlélet

Broich stábja az edzéstervek és az étrend összeállításánál egy egészen új kutatás eredményeire támaszkodott, emellett igyekeztek a lehető legtöbb szempont alapján értékes adatokhoz hozzájutni. Ezek többségében széleskörű biometrikus adatok voltak, amellyel többek között az edzésterheléssel kapcsolatos fiziológiát mérték (a metabolikus és a neuroendokrin stressz csúcspontjait); gyűjtötték az edzésből származó információkat (például futóteljesítményt); illetve a mérkőzések adatait is nyomon követték a német liga (DFL) segítségével. 

Ezeket többféleképpen hasznosították: 
  • A játékosokat különböző zónákra osztották, hogy meghatározzák, mekkora a sérülésveszély. A pirossal például a magas kockázatot jelölték.
  • A személyre szabott edzésterveket tovább módosíthatták és pontosíthatták. Dr Broich gyakran hivatkozik erre "mikroperiodizációként", amely során az edzésvariációkat rendszerszinten változtatják napokon vagy heteken keresztül, valamilyen hosszabb távú cél elérése érdekében.
  • Minél jobban végzik az adatgyűjtést, annál több információ lesz elérhető a játékosok reakciójával, az edzésterv-módosítás hatékonyságával, fejlesztésével kapcsolatban.

Ezen a szinten már mindennek nagy jelentősége van, így kiemelt figyelmet fordítottak az alvásminőségre, a táplálkozásra, illetve a stressz csökkentésére, ami nem csak úgy általánosságában az egészségre, de az erőnlét fejlesztésére is hatással van. A klub szakemberei mindenben követték a tanulmány megállapításait, és a kimondott cél volt, hogy létrehozzanak egy holisztikus, adatközpontú rendszert. Ehhez természetesen kellettek a Lewandowskihoz hasonló munkamániás játékosok, akinek például Pep Guardiola is csak dicsérni tudta profizmusát.

Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle | Eurosport

Leon Goretzka fizikai megjelenése nem az egyetlen jelentős átalakulás a szezonban: a 25 éves labdarúgó valóban világszínvonalú box-to-box középpályássá vált Hansi Flick mindent megnyerő Bayern Münchenjében. Miután 2018 nyarán a Schalkétől a német rekordbajnokhoz szerződött, a Popeye-t idéző Goretzka júniusban bizonyosan felkeltette a figyelmet - de nem annyira, mint a Bayern középpályásának felfelé ívelő, káprázatos teljesítménye.

Ha felkészülésről van szó, a lengyel támadónak kevés párja akad a világon: az edzőteremben őrült módjára dolgozik, a pihenés optimalizálására pedig alkalmazni kezdett egy alvással foglalkozó szakembert is. Felesége, Anna, aki maga is eredményes élsportoló volt (2009-ben bronzérmet szerzett a karate világbajnokságon) személyesen felügyeli, hogy Lewandowski étrendje megfelelő legyen. Ilyen játékosokkal a fedélzeten természetesen az edzők munkáját segítő háttérembereknek is könnyebb dolguk van.

Nem annyira bonyolult az egyenlet

Mindez azonban még nem magyarázza azt, hogyan sikerült ennyire látványosan kipattintaniuk magukat az otthonaikba zárt játékosoknak. Dr Broich gyors reakciója nagy előnyt jelentett, csapatával ugyanis abban a pillanatban elkezdték összeállítani az erőnlét fenntartásához szükséges edzéstervet, hogy kilátásba helyezték a lezárást. Felszereléseket vittek a játékosok otthonaiba, előkészítették a kommunikációs csatornákat és kidolgozták az optimális edzésterveket, amelyeket online meetingek formájában gyakran egyszerre végeztek a játékosok.

Ezek a gyakorlatok és az intenzitásuk rövidesen legendássá váltak a klubon belül, Thomas Müller például elárulta, időnként a játékosok "szívesen kilőtték volna a kedves professzort a világűrbe", a "brutális" szó pedig mindennapossá vált a beszélgetéseikben. Ezek az edzések a progresszív túlterhelés elméletére épültek, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy idővel fokozatosan növelték az intenzitást, és ez - a megfelelő alvással, táplálkozással, stresszmennyiséggel együtt - jelentős izomtömeg-növelést eredményezett.  

Boateng már a szezon folytatása előtt érezte, remek formában vannak.Fotó: Europress/AFP

Ráadásul a futballisták - és ez általánosságában másokról is elmondható - a lezárással egészen különleges helyzetben találták magukat, ugyanis nem volt lehetőségük játékra. Sokaknak ez volt a leghosszabb időszak az életükben, amit a futball és az azzal járó kalóriahiány nélkül megéltek. Mivel ez a hiány ideiglenesen megszűnt az életükben, minden figyelmüket az edzésnek szentelhették, ezáltal könnyebben építhettek izmokat. A Squawka szakértője szerint a képlet egyáltalán nem bonyolult, annak végrehajtása pedig a játékosok fegyelmét dicséri.

Önmagában nem a számítás nehéz, a Bayern München elsősorban a tervezés, a fegyelem és a kivitelezés terén alkotott maradandót. "Nagy dicséret illeti Holger Broichot és az egész edzői stábot, amiért gondosan megtervezték a szünet alatti online edzéseket. Úgy hiszem, az volt a kulcs, hogy a lehető leghamarabb elkezdtük. Broich szuper módon építette fel. Nagyon jó fizikai állapotban vagyunk. Ez fontos, főleg a Bajnokok Ligája új lebonyolításában, mert akkor is tudunk emelni a színvonalon, amikor a meccs végén az ellenfelek már fáradtak - mondta Boateng.

A kiváló középső védő szavai próféciának bizonyultak, a Bayern München valóban megállíthatatlan volt a sorozatban, és nem ritkán az erőnlétükkel őrölték fel az ellenfél futballistáit az európai dominancia felé vezető úton. Sikerült teljesíteniük a küldetést, a végén magasba emelhették a győztesnek járó serleget a portugáliai minitorna végeztével, és nem nagyon lehetnek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a stáb épp olyan alázattal és precizitással készül a 2020/21-es idényre is. 

via Squawka

Hozzászólások