Bundesliga - Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle
Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle
Fotó: Europress/AFP

Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle

Takács MártonTakács Márton
2020/08/30 12:55

Leon Goretzka fizikai megjelenése nem az egyetlen jelentős átalakulás a szezonban: a 25 éves labdarúgó valóban világszínvonalú box-to-box középpályássá vált Hansi Flick mindent megnyerő Bayern Münchenjében.

Miután 2018 nyarán a Schalkétől a német rekordbajnokhoz szerződött, a Popeye-t idéző Goretzka júniusban bizonyosan felkeltette a figyelmet - de nem annyira, mint a Bayern középpályásának felfelé ívelő, káprázatos teljesítménye.

Az első teljes bayernes szezonjában Goretzkát nem kevesebb, mint hat (!) különböző pozícióban vetették be, a 2018/19-es idényben még balhátvédként is megfordult. Mindez megváltozott Flick alatt, aki azonnal kezdőként számított Goretzkára az első vezetőedzőként vívott Bundesliga-mérkőzésén tavaly novemberben, amikor a Bayern 4-0-ra elkalapálta a Borussia Dortmundot.

A Bayern újabb szöget ütött a Bundesliga koporsójába Sané megszerzésével | Eurosport

A Bayern München sikeresen lezárta a kissé hosszúra nyúlt Leroy Sané átigazolási ügyet, ezzel megszerezte azt a játékost, akire régóta ácsingózott, másrészt tovább erősítette amúgy sem gyenge keretét. Sané hazahozatalával a Bayern nagyon jót tett a német válogatottnak, ám a Bundesliga koporsójába sikerült egy újabb szöget beütnie, hiszen a szakadék a rekordbajnok és a többi csapat között így csak tovább nőtt.

Flick szándékai a kezdetektől fogva egyértelműek voltak, és a bochumi születésű játékos azóta is mindig jelen van a kezdő tizenegyben.

"Nagyon intenzív és agresszív nyomás alá helyezi az ellenfelet, és sok labdát szerez vissza. Nagyon fontos számunkra, és több mint elégedett vagyok a fejlődésével." - mondta róla Flick.

A fejlődés Goretzka hozzáadott fizikai értéke volt, amely Hulk-szerűvé vált a leállás alatt, amikor a Covid-19 miatt szünetelt a futball. Kiemelendő, hogy a hozzáadott izomtömeget úgy építették fel, hogy intenzív szerepe még hangsúlyosabb legyen a Bayern középpályáján.

"Számomra nem az izmok méretének növelése volt fontos, hanem az izmok teljesítményének növelése. Aki megnézi a 100 méteres döntőt, látni fogja, hogy az izmos felsőtest és a sebesség inkább függ egymástól, mint hogy kölcsönösen kizárják egymást az atlétáknál. Úgy tudtam edzeni, hogy nem kellett aggódnom olyan mérkőzések, edzésegységek vagy egyéb kötelezettségek miatt, amelyek profi futballistaként várnak ránk. Ha megnézem a meccseken belüli eredményeimet a sebesség és az állóképesség szempontjából, az azt mutatja, hogy pozitív fejlődést értem el. Mondhatom, hogy jelenleg fittebbnek és stabilabbnak érzem magam, mint valaha." - nyilatkozta Goretzka.

Igen jó számokat halmozott fel, nyolc góllal és 11 assziszttal zárta a 2019/20-a szezont. Valamennyit Flick irányítása alatt érte el. Goretzka a szezon utolsó 11 Bundesliga-mérkőzésén kilenc gólban is közreműködött (öt gól, négy gólpassz), tornatermi munkája egyértelműen megtérült a bajnokság és a BL-idény utolsó szakaszában.

Box-to-box szerepben Goretzkának pontosan ezt kell tennie - könyörtelenül el kell juttatnia magát és körülötte szereplő társait a pálya egyik végéből a másikba és vissza. Ezek az igények még nagyobbak lettek Flick rendkívül nagy sebességgel végrehajtott forradalma alatt, és ha összehasonlítjuk Goretzka lábmunkáját a mellette lévő futó valódi futógéppel, a jelek azt sugallják, hogy jó irányban halad.

Joshua Kimmich tavaly 247 mérföldet futott a bajnokságban, átlagosan percenként 0,09 mérföldet és meccsenként 7,49 mérföldet. Goretzka 119 mérföldje valószínűleg Kimmich visszatérésével jött össze, de ez 1308 perccel kevesebb futballt tett ki, és még mindig átlagosan percenként 0,08 mérföld, meccseken pedig 4,96 mérföld.

Világklasszis jobbhátvédből zseniális középső középpályás - Lahm útját járja be Kimmich a Bayernnél | Eurosport

Joshua Kimmich, akit évekkel ezelőtt széles körben a világ legkiválóbb jobbhátvédjének tartottak, ugyanezt a minősítést gyűjtheti be, csak már középső középpályásként. Ennek adta jelét a Borussia Dortmund ellen idegenben 1-0-ra megnyert csúcsrangadón is. Kimmich ellopta a show-t a szezon leginkább várt meccsén, a keddi Dortmund-Bayern derbin. A Signal Iduna Parkban a BVB 12.

Nem maradt észrevétlen az Allianz Arena Stadionon kívül sem, Ralf Rangnicka Red Bull cég sport- és futballfejlesztési részleg vezetője elmondta, hogy Goretzka "jelenleg a világ legjobb box to-box középpályása".

Hasonlóképpen, Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya is úgy véli, hogy Goretzka élete legjobb formájában van. "Különösen a legújabb fejlődése nagyon pozitív, és Leon nagyon jó pozíciót ért el a Bayern Münchenben. Jelenleg jobban érzi magát, mint valaha, ahogy nemrégiben telefonon elmondta."

Különleges, technikás, és most gyorsabb és erősebb - Goretzka minden fontos tulajdonsággal rendelkezik, amire fényt derít az a tény, hogy 24 Bundesliga-mérkőzésén (17 kezdőként) az elmúlt szezonban párharcainak majdnem 50 százalékát megnyerte a levegőben (47,7%), a földön (47,9%), miközben átadásainak közel 90%-át pontosan teljesítette (88,4%).

Tökéletes mérleggel, megérdemelten lett a világ legjobb csapata a Bayern München | Eurosport

Az előzetesen esélyesebbnek tartott Bayern München 1-0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája döntőjében, így története hatodik címét szerezte a sorozatban. A bajorok részéről ezúttal elmaradt a szokásos domináns játék, azonban a váratlanul kezdőbe jelölt Kingsley Coman találata eldöntötte az összecsapást. 2013 után ismét triplázott a Bayern.

Ahogy a Schalke és a Bayern korábbi játékosa, Jan Kirchhoff nemrégiben megfogalmazta, Goretzka a védekező feladatú középpályás-páros egyik tagjának született.

"Bár elég magas, nagyon gyors. Leon született box to-box játékos, és hihetetlenül nagy távolságokat képes megtenni nagyon rövid idő alatt. Ez mindig is az ereje volt. Energikus egy az egyben, és sok labdát visszaszerez. Felvett néhány kilót, de nem vesztette el a sebességet és az agilitását. Az a tény, hogy ismét javult az atletikussága, minden bizonnyal segített neki. Most már tökéletes keverékkel rendelkezik ezekből a tulajdonságokból."

Amennyiben hasonló módon folytatja, Goretzka tökéletesen kiegyensúlyozott keveréke lesz a belső középpályásnak és a box to-box középpályásnak, és a siker receptjét bizonyíthatja mind a klub, mind a válogatott számára az elkövetkező években.

via bundesliga.com

Hozzászólások