Bundesliga - Bayern: az ősz máris kipipálva
Bayern: az ősz máris kipipálva
Fotó: Europress/AFP

Bayern: az ősz máris kipipálva


2014/10/21 22:34

Josep Guardiola Rómában vált nagy edzővé. Nem most, hanem 2009-ben, amikor a Barcelonával lefocizta a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája döntőjében. A meccset megelőzően a SkySports szakértői – Jamie Redknapp, Graeme Souness és Ruud Gullit – mindannyian azt mondták, főleg a kispadok közötti különbség dönt majd Sir Alex Ferguson gárdája javára. Ehhez képest sanszuk nem volt az angoloknak az első néhány percet leszámítva. „A legfontosabb a győzelem. Az a legfontosabb. Csak úgy gondolom, akkor van a legnagyobb esélyünk, ha támadunk, ha nálunk van a labda” – nyilatkozta a katalán mester az akkori felvezetésben. Már egy ideje új klubot irányít, az elveihez viszont hű maradt, és ez ma este ismét bebizonyosodott.

Úgy ült le az ember a tévé elé a Roma-Bayern meccset várva, hogy végre lát majd egy igazi Bajnokok Ligája rangadót. A német bajnok és az olasz ezüstérmes meccsét. Josep Guardiola és Rudi Garcia nagy csatáját. Megnézi Tottiékat, akik otthon idén ötből ötöt nyertek, és Götzééket, akik a Bundesligában – nagyon úgy tűnik – idén is magukra maradtak. Más szintet képviselnek.

A hétvégén a Bayern félgőzzel, némileg tartalékos összeállításban verte 6-0-ra a Werdert. „Na majd most kiderül, mennyire jó valójában” – gondolhattuk, méghozzá teljes joggal. Erre fél óra elteltével már négy 35 perc után már öt volt közte...

A kamera pásztázta a hazai cserejátékosokat, akiken egyszerre lett úrrá a döbbenet, és valahol az öröm, hogy ezt az egészet csak kívülről kell átélniük. A másik oldalon pedig feltűnt Frank Ribéry, aki sérüléséből felépülve (még?) be sem fért a kezdőbe, éppen ezért csereként szerzett gólt az 1-7-es végeredményt hozó mérkőzésen.

Mondhatjuk, hogy helyre lett téve az olasz és a német futball. Arról már több nagyszerű elemzést is lehetett olvasni, hogy a Serie A lejtmenetben van. Csökkenő nézőszám, inkább más országot választó sztárok, gyenge utánpótlás-nevelés. Éppen az ellenkezője a Bundesligának, amelyben megszámolni sem lehet az ifjú tehetségeket, egyre komolyabb klasszisok tűnnek fel, az átlagnézőszám pedig évek óta a legmagasabb. Ennél viszont árnyaltabb a kép, mert ez a Bayern teljesen másik ligában játszik.

Október 21-én kijelenthető, már rendben van az ősze. A bajnokságban jelenleg négy pont az előnye, de a fő riválisai közül a Dortmund, a Schalke és a Leverkusen is nagyon messze van, az pedig a világ csodája lenne, ha a Hoffenheim, de akár a Gladbach fel tudná venni vele a versenyt hosszútávon. A Bajnokok Ligájában a Manchester City kétgólos moszkvai előnyének elherdálásával jelenleg hét pont a fórja a harmadikkal szemben, a hátra lévő három meccséből kettőt is otthon játszik, vagyis gyakorlatilag kijelenthető a továbbjutása.

Mostantól egyetlen kérdéskör van: tanult-e a tavalyi hibájából, amikor a bajnoki elsőség bebiztosítása után már márciusban kiengedett, és a Real Madrid ellen sem tudott felpörögni? Hogy a Heynckes-féle űrfutballt felváltó Guardiola-elv valóban ugyanolyan sikeres lesz-e az év legfontosabb párharcában? Mert idén is akadhat egy olyan csapat, amely ennél sokkal jobban fog védekezni, és egy-egy kontrából be is talál, ahogyan azt tavaly Ancelotti társasága, korábban, még a Barcelona ellen Di Matteo Chelsea-je és Mourinho Interje tette...

Hozzászólások