Bundesliga - A dortmundi rendőrkapitány szerint itt az ideje, hogy a szurkolók is villantsanak valamit
A dortmundi rendőrkapitány szerint itt az ideje, hogy a szurkolók is villantsanak valamit
Fotó: Europress/AFP

A dortmundi rendőrkapitány szerint itt az ideje, hogy a szurkolók is villantsanak valamit

Nánási AntalNánási Antal
2020/05/16 09:04
Hetven nappal azután, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt márciusban félbeszakadt a Bundesliga, az európai topbajnokságok közül elsőként, ma újra mérkőzéseket rendeznek a német labdarúgás első- és másodosztályában. A tesztelések sorozatán átesett játékosok, valamint a szervezési nehézségekkel megküzdeni kénytelen klubok mellett ezen a hétvégén a német futballszurkolók is vizsgáznak, teljesítményükre pedig kis túlzással az egész világ odafigyel.

A német Bundesliga az utóbbi években, a pénzügyileg teljesen más ligában játszó Premier League-et figyelmen kívül hagyva, Európa legjobb bajnokságává nőtte ki magát: modern stadionjai rendre megtelnek nézőkkel, a bajnokság színvonala kiváló, amit nagyban segít az a tény, hogy a Bayern München korábban megkérdőjelezhetetlen dominanciáját igencsak feszegeti a Borussia Dortmund és az RB Leipzig párosa. A koronavírus-helyzet utáni korszakot nyitó Bundesliga azonban most kénytelen üres lelátók előtt, nézők nélkül mérkőzéseket rendezni.

dortmund_sárga fal.jpg Alapesetben így néz ki a dortmundi lelátóFotó: Europress/AFP

A ma megrendezésre kerülő hat mérkőzésből kiemelkedik a Borussia Dortmund ─ Schalke 04 Ruhr-vidéki derbi, amelyen a BVB nyolcvanegyezres stadionja, a Signal Iduna Park lelátói is üresen konganak majd. Különösen érzékeny veszteség ez a sárga-feketék számára, hiszen Európa-szerte híres, fanatikus szurkolótáboruk, a Gelbe Wand, vagyis a Sárga Fal ezúttal nem támaszthatja meg a csapatot. A zárt kapus mérkőzések egyben azt is jelentik, hogy a szurkolóknak tilos a stadion előtt csoportosulni, és esetleg bekiabálva „távszurkolni” csapatuknak. Ez utóbbi fontosságára hívta fel a figyelmet Gregor Lange, Dortmund városának rendőrfőkapitánya:

„Innen üzenem a futballszurkolóknak, hogy a rendőrség is készül a mérkőzésre, ha kell, akkor közbeavatkozunk. Ez a helyzet remek alkalom arra, hogy a BVB szurkolói bebizonyíthassák, a bajnokság újraindítása jó döntés volt.”

Dr. Christian Hockenjos, a dortmundi klub rendezvények szervezéséért és lebonyolításért felelős részlegének igazgatója igyekezett csillapítani a rendőrkapitány által megfogalmazott aggályokat. Mint elmondta, kapcsolatban állnak a klub szervezett szurkolói csoportjaival, akik biztosították arról, hogy nem gyülekeznek majd a stadion előtt. A Dortmund tisztségviselője emellett további, fokozott biztonsági intézkedésekről is beszámolt:

„A mérkőzés alatt a labdaszedők nem kerülnek majd közvetlen kapcsolatba a játékosokkal, ennek érdekében harminc labdát helyezünk el a pálya szélén. Ha egy labda kimegy, a játékos dolga, hogy a legközelebb eső kihelyezett labdát elvegye, és azt játékba hozza. Ugyanígy ha például egy labda a lelátóra kerül, a labdaszedők feladata, hogy azt az egyik kijelölt helyre tegyék vissza, nem pedig közvetlenül a játékosnak adják. Ezekkel az intézkedésekkel is szeretnénk csökkenteni az esetleges fertőzések esélyét.”

üres lelátó.jpg Fotó: Europress/AFP

A futballböjt okozta ínséges időknek tehát egyelőre vége, teljesen fellélegezni azonban nem lehet, hiszen ha egy játékos fennakad az egyik teszten, azonnal veszélybe kerül a bajnokság folytatása. Kiemelt fontossággal bír tehát, hogy a mérkőzések főszereplői, azaz a játékosok, valamint a háttérstáb is fokozottan figyeljen a biztonsági előírások betartására, és a szurkolók is érjék be egyelőre annyival, hogy ha csak tévében is, de végre élő, tétre menő meccseket nézhetnek.

via Sky Sports

Hozzászólások