Bundesliga - Tényleg a Lipcsében pazarul védő Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa?
Tényleg a Lipcsében pazarul védő Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa?
Fotó: Europress/AFP

Tényleg a Lipcsében pazarul védő Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa?

Takács MártonTakács Márton
2019/09/19 11:00
Négy forduló elteltével az RB Leipzig vezeti a Bundesliga tabelláját, nem kis részben Gulácsi Péternek köszönhetően, aki szombaton a címvédő Bayern Münchennel játszott 1-1-es döntetlen során is igazolta klasszisát, hogy ő a német labdarúgó-bajnokság egyik, ha nem a legjobb kapusa.

Merész lehet ilyen kinyilatkoztatást tenni - a bundesliga.com mégis megtette -, pláne, hogy a pálya másik végében a világbajnok Manuel Neuer állt, akit 2013 és 2016 között zsinórban négyszer választottak a világ legjobb hálóőrének. 

De Gulácsi teljesítményére valójában Németország 1-ese tett pecsétet: Neuer esetében a kivételesség olyan rutin lett, hogy ma normálisnak tekintik. Gulácsi felbukkanásával azonban lett egy új minőség, és a hangsúlyok kezdtek eltolódni.


Annál is inkább, mert a Leipzig rosszul kezdte a meccset, amikor Robert Lewandowski már a 3. percben megszerezte a vezetést a Bayernnek. És bár Gulácsi tehetetlen volt ennél az esetnél, a magyar kapus gondoskodott róla, hogy ne járjanak túl az eszén ismét. 

A vendég müncheniek uralták az első félidőt a Red Bull Arénában, de a Lipcse játékban maradt, köszönhetően a 29 éves magyar kapus védéseinek, aki többek között Lewandowski és Serge Gnabry próbálkozását is hárította. A hazaiak még a szünet előtt egyenlítettek, a szintén pazarul védő Neuernek ugyanis esélye sem volt Emil Forsberg büntetőjénél. Ez a momentum drasztikusan megváltoztatta a meccs menetét, a Leipzig alaposan feljavult a második félidőre. 

A mérkőzés végére 7/6 volt a védési mutatója Gulácsinak, míg Neuer 5/4-gyel zárt. A magyar válogatott első számú hálóőrének produkciója viszont nem csupán a megmentett lövésekről szól, ám lenyűgöző az is, ahogy a számai alakultak.


Gulácsi a csapatjátékban is aktívan részt vett, több passzt produkált (10), mint Yussuf Poulsen és Lukas Klostermann például, és többször ért labdába (40), mint Timo Werner. Gulácsi uralta a büntetőterületet is, és a második félidőben nagyszerű reflexszel ütötte ki Corentin Tolisso és Kingsley Coman lövését. Niklas Süle előtt ott volt az esély, hogy megnyerje a partit a címvédőnek, de fejesét ujjheggyel Gulácsi a kapufára tudta tolni.

Ez a legmagasabb szintű védések olyan finom mozgástere, amelyek elválasztják az elitet és a mezőny többi részét. És Gulácsi kétségkívül bizonyította, hogy melyik kategóriába tartozik.

De ez nem egyszeri alkalom volt. Az elmúlt szezonban több kapott gól nélküli mérkőzése (15) volt, mint bárki másnak, a Lipcsében 33 bajnoki meccsen mindössze 27 alkalommal találtak be a kapujába, és a kapujára érkező lövések 77,6%-át hárította. Összehasonlításul, Neuer 10 gól nélküli találkozót tutodd felmutatni, 59,6%-os volt a védési mutatója, és 26 bajnokiján 23 gólt kapott. 

"Pete volt az előző évad legjobb kapusa, és mai teljesítménye is nagyszerű volt" - méltatta játékosa teljesítményét a Bayernnel vívott meccs után Julian Nagelsmann, a Leipzig vezetőedzője. "Nagyon jó kapusra van szükséged, ha a liga egyik legjobb csapata szeretnél lenni, és Pete a Bundesliga egyik legkiválóbb hálóőre."

Gulácsi.jpg Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com

Hozzászólások