Bundesliga - Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak?
Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak?
Fotó: Europress/AFP

Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak?

Takács MártonTakács Márton
2019/05/22 14:02
A hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Még egyszer utoljára a Bayern München történetének legfontosabb szélső kettőse megtisztelte annyival az Allianz Aréna közönségét, hogy csereként beállva mindketten góllal vették ki részüket a Bayern Eintracht Frankfurt elleni 5-1-es sikeréből, hozzásegítve a bajor klubot zsinórban a hetedik Bundesliga-elsőségéhez. Aztán megmutatták mindenkinek, hogy mennyire különböző karakterek is ők ketten.

Amíg Franck Ribéryt legyőzték az érzelmei és könnyekben tört ki a Sudkurve előtt, Arjen Robben nevetve nyilatkozott a tévének a meccs után - amiért nem tudta megszerezni 100. gólját a Bundesligában -, és elismerte, mindent megtett, hogy meglegyen az utolsó bajnoki cím is, mielőtt elbúcsúzik.

"Fontos volt számomra, hogy még egyszer utoljára pályára léphessek itt, teljesen felkészültem a játékra" - mondta a 35 éves holland, aki a szezon legnagyobb részét sérülés miatt kihagyta. 

Hivatalos! Ribéry és Robben is távozik a Bayerntől | Hosszabbítás

Bundesliga - Hivatalos! Ribéry és Robben is távozik a Bayerntől

Míg München egésze nosztalgiába menekült, lezárva egy évtizedes történetet, melyet ő és Ribéry babonázott meg a dominálásukkal, Robben megtartotta saját perspektíváját: első személyben beszélt, elsősorban. A holland magabiztossága, elkötelezettsége az edzéseken, céltudatossága a pályán szépen tükrözte a Bayern mindenáron való győzni akarását, akaraterős professzionalizmusát.

Azonban a közönség könnyebben talált kapcsolatot Ribéryvel, egy fékezhetetlen, komplikált személyiséggel, egy goromba, csiszolatlan zsenivel, akinek harcias a hozzáállása és gyermeki a humora. Egy gyerekkorában bekövetkezett baleset után a francia szemtelen antihőssé vált, aki elkeseredett lett és mások jótetteit fordította az ő javára. A védők és a rivális klubok szurkolói ki nem állhatták, amitől viszont a Bayern drukkerei csak még jobban szerették.

A klub elnöke, Uli Hoeness volt a legnagyobb rajongója, sírt a VIP-szektorban, amikor a 36 éves klasszis megszerezte a Bayern negyedik gólját a hétvégén egy ellenállhatatlan szólót követően. 

"Valaki fönt írta a meccs forgatókönyvét" - mondta Hoeness, hozzátéve, hogy "Rib és Rob" a Bayern legnagyobbjai közé tartoznak, ott, ahol Gerd Müller és Franz Beckenbauer található. 

Biztosították helyüket a klub ikonjai között. A duó nemcsak varázslatosan tudott együtt játszani, a Bayern történetének egyik legfontosabb gólját is ők hozták össze, azt, amelyikkel a csapat megnyerte a Borussia Dortmund ellen vívott Bajnokok Ligája-döntőt 2013-ban. Hozzájárultak ahhoz is, hogy a Bundesligát visszahozzák az európai elitbe a másodvonal szféráiból.

Ribéry kiszámíthatatlan stílusa azonnal hozzáadott egy másik dimenziót a Bayern játékához, miután 25 millió euróért megszerezték őt a Marseille-től 2007-ben. Két évvel később, Louis van Gaal ragaszkodott az egyensúlyhoz, amikor Robben megérkezett a Real Madridból ugyanazon az áron. Szerződtetése nagy kockázatnak tűnt a tartós sérülései miatt, a Bedumban született szélső mégis szenzációs volt, mert elképesztően magas szinten tudott tükörszélsőt játszani, amely nem volt látható addig a német legfelsőbb osztályban.

Ketten együtt szereztek 185 gólt a Bundesligában, és 10 évadon belül nyolc bajnoki címhez segítették a Bayernt. A legmélyebb hatásuk azonban a csapat identitását érinti. Németország legsikeresebb tizenegyei hagyományosan a csapatrészek középen voltak nagyon erősek: söprögetőkre, box-to-box középpályásokra és erőteljes középcsatárokra támaszkodtak. Robben és Ribéry a Bayern játékát az oldalszárnyakra tolta ki, és a széleket uralták le.

A szárnyjáték miatt új hangsúlyt kapott a középpályán a strukturálisabb megközelítés, amelynek értelmében a védekezésben a fedezetet, a passzok terén pedig azok zavartalan átadását kellett biztosítani. A "Robbery" uralkodó befolyásának következtében a mindenki számára fontos átalakulás egy pozícióbirtoklási csapatban egyértelmű és elkerülhetetlen volt. Az utolsó lépés a Bajnokok Ligája-győzelemhez az számított, amikor sokkal keményebben kezdtek dolgozni azon, hogy megszerezzék a labdát, és megvédjék azt a 2012/13-as, triplázással végződő szezon elejétől.

Az elmúlt években Robben és Ribéry már nem voltak képesek hosszabb távon állandósítani jó formájukat a széleken, óriási bérük is volt; a klub visszaesésének kezdete 2016-ra tehető, Pep Guardiola távozásával indult meg, és részben azzal is magyarázható, hogy a duó csökkenő hatáskörei különbséget jelentettek a legnagyobb ellenfelekkel szemben.

Hoeness maga ismerte el, hogy a klub vonakodása, hogy elengedje korábban ezt a két sztárt, sokba kerülhetett volna a Bayernnek ebben a bajnokságban. Az öltöző e nélkül a két óriási ego nélkül biztosan tágasabb lesz, de Kingsley Coman és Serge Gnabry, az ő örököseik jól fognak együttműködni ahhoz, hogy tartsák a szintet.

"Régebben a Youtube-on néztem őket; lenyűgöző volt, hogy elleshettem tőlük egy csomó mindent" - mondta Gnabry az ESPN-nek. 

A 23 éves német válogatott közelről figyelhette a két veterán helyzetét. "Állandóan a támadáson járt az eszük." - tette hozzá. "Soha nem féltek attól, ha egy az egyezniük kellett valakivel szemben. Mindig azt hajtogatták nekem is, hogy törjem át a védelmet, csak menjek. Mentális értelemben is meghatároztak egy korszakot. Már az ragyogó dolog, hogy körülöttük lehettem, és velük együtt játszhattam."

Amennyiben a Bayern München szeretne visszatérni a nehézsúlyúak közé a következő évtized első felében, a Paul Breitner és Karl-Heinz Rummenigge kettőse óta a legelsöprőbb duót alkotó Robben-Ribéry párost pótolniuk kell, nem adhatják lejjebb azt a szintet, amelyet ők jelentettek.

Ez azonban egy nagy feladat, és magyarázza azt is, hogy a szombati bajnokavatási ünnepség miért volt szomorúsággal terhelt - talán még félelemmel teli is. Talán ez is azt a feltevést igazolja, hogy Ribéry és Robben pótolhatatlanok.

Ribéry_Robben.jpg Fotó: Europress/AFP

via ESPN


Hozzászólások