Bundesliga - Öt ok, amiért a Dortmund bajnok lehet a Bundesligában, letaszítva trónjáról a Bayern Münchent
Öt ok, amiért a Dortmund bajnok lehet a Bundesligában, letaszítva trónjáról a Bayern Münchent
Fotó: Europress/AFP

Öt ok, amiért a Dortmund bajnok lehet a Bundesligában, letaszítva trónjáról a Bayern Münchent

Takács MártonTakács Márton
2019/08/16 16:13
Idén is a Borussia Dortmund lehet a címvédő Bayern München legnagyobb kihívója a Bundesligában. Az előző szezonban nagyon kevés hiányzott a BVB-nek ahhoz, hogy 2012 után ismét bajnok legyen. A nyáron remekül igazoltak a sárga-feketék, még Dárdai Pál is azt mondja, hogy képesek lehetnek az aranyérem megszerzésére. A német labdarúgó-bajnokság hivatalos honlapja, a bundesliga.com öt érvet is felhozott amellett, hogy a Borussia nyeri a cikkünk megjelenése napján rajtoló bajnokságot.

Öt ok, amiért a Bayern München megvédi címét a Bundesligában | Hosszabbítás

A Bayern Münchennek kemény versennyel kell szembenéznie, hogy megvédhesse bajnoki címét a Bundesligában, a kihívás elsősorban a Borussia Dortmund és az RB Leipzig felől érkezhet a német labdarúgó-bajnokság pénteken kezdődő szezonjában. A bundesliga.com öt érvet is felsorakoztatott amellett, hogy Niko Kovac csapata ismét aranyérmes lesz. 1.


1. a Szuperkupa-győzelem

Az új bajnoki szezon nyitányának előjátékaként lejátszott Szuperkupa-mérkőzés valószínűleg nem adott teljesen hiteles és helytálló jelentést arról, hogy melyik félnek volt nagyobb szüksége a Bundesliga rajtjáig hátralévő két hétre, de a Dortmund 2-0-s győzelme a Bayern ellen olyan morál- és önbizalomnövelő siker lehet, amely Lucien Favre csapatának adhat lendületet.

Az idény első ezüsttáljának megszerzése a Dortmund számára bizonyíték, hogy még gyorsabb focijukkal igenis meg tudják verni a münchenieket.

2. egyre közelebb vannak a Bayernhez

A Dortmund hosszú évek óta üldözi a bajorokat, a tavalyi idényben már inkább ők diktálták a tempót, de végül a Bayern lehajrázta őket. Favre legénysége hét ponttal is vezetett a szezon második felében, mielőtt megbotlottak és a második helyen végeztek. Mindössze két egységnyi volt a különbség köztük a végére. 

Az a tény, hogy a Salátástálért folytatott verseny a mögöttünk hagyott pontvadászat utolsó játéknapján még nyílt volt, azt jelenti, hogy Dortmund egyre közelebb került riválisához, és ez biztosan önbizalmat ad nekik.

Ráadásul egy olyan szezon után, amikor Favre ellentámadásokon alapuló stílusával 81 gólt szerzett a Dortmund - 17-tel többet, mint egy évvel azelőtt -, és ez a játékrendszer már gyökeret vert a BVB-nél, az így szerzett 76 pontnál is lehet még többet begyűjteni. 

3. Jadon Sancho, Marco Reus és az irigylésre méltó támadósor

Sancho bizonyult az előző szezon egyik legnagyobb felfedezettjének, a Szuperkupáért vívott mérkőzésen is bizonyította, hogy tartja a szintet és továbbra is meccseket eldöntő teljesítménnyekkel fog jelentkezni. 

Ha ehhez hozzáadjuk, hogy Marco Reus a legjobb formáját futja, akkor a Dortmund támadósora félelmetes. Tavaly Paco Alcacer ráadásul 19 góllal jelentkezett, idén pedig már Julian Brandt és Thorgan Hazard is tagja a keretnek. A támadó tehetségek sokaságának köszönhetően Favre elegendő tűzerővel rendelkezik ahhoz, hogy a Bayernt ismét a határok felé tolja.

Az angol géniuszára egy szuperklubtól érkező ajánlatot is elutasított a Dortmund | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke elárulta, hogy az év korábbi szakaszában egy szuperklub ajánlatát is elutasították, amely a BVB angol válogatott szélsőjéért, Jadon Sanchóért futott be. Sancho pazar szezont zárt, a 2018/2019-es idényben 43 mérkőzésen játszott a Dortmund színeiben, szerzett 13 gólt és kiosztott 19 asszisztot.


4. Hummels hazatérése

Bár Mats Hummels Münchenben kezdte a karrierjét, és amikor 2016-ban visszatért a Bayernhez, sikert sikerre halmozott, Dortmund az ő igazi focis otthona, és mást se szeretne jobban, mint hogy a bajorokkal nyert bajnoki címei mellé a Borussiával ismét aranyérmes legyen a Bundesligában. 

Favre dörzsölheti a tenyerét, hogy a tapasztalt hátvéddel is együtt dolgozhat, mivel azt bőven állíthatjuk, hogy a védelemből tavaly hiányzó tapasztalat okozta a szezon végén látható összeesést. Hummels, Manuel Akanji, Dan-Axel Zagadou és a friss igazolás, Nico Schulz személyében a Dortmund sokkal erősebb hátvédsorral rendelkezik, mint tavaly.

Hummels.jpg Fotó: Europress/AFP

5. az okos nyári igazolások

A fent említett Hummels, Schulz, Hazard és Brandt négyes révén markáns igazolásokat hajtott végre a Dortmund, egyáltalán nem vesztegették az időt, hogy megerősítsék keretüket. Ráadásul ezt olyan okosan tették, hogy miközben a saját egyletük még jobb lett, Brandt megszerzésével a Leverkusent, Hazard leigazolásával a Gladbachot, Shulcz szerződtetésével pedig a Hoffenheimet, közvetlen riválisaikat gyengítették meg. 

Mindannyian alaposan ismerik a Bundesligát, és egy egész nyaruk volt arra, hogy felkészüljenek az új kihívásra. Hummels visszatérése volt a hab a tortán a jól megtervezett nyári költekezés során.

via bundesliga.com


Hozzászólások